29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 13.01.2023 19:05 | Son Güncelleme: 13.01.2023 23:14

Yeni bir ankete göre Tesla'nın popülaritesi düşüyor

Geçen yıl hisseleri büyük değer kaybeden Tesla'nın insanlar arasındaki popülerliği de düşmeye başladı. Yeni bir ankete göre özellikle Elon Musk'ın siyasi görüşlerini açıkça belirtmesinin ardından ABD'deki Demokratlar, elektrikli otomobil şirketine sırt çevirdi
Yeni bir ankete göre Tesla'nın popülaritesi düşüyor

Tesla hisseleri yüzde 70 düştükten sonra 2023’ün başları itibariyle toparlanmaya başladı. Ancak yeni bir araştırmaya göre aynı şey CEO Elon Musk’ın Twitter’ı devralmasının ardından popülaritesi azalan dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisinin marka imajı için söylenemez. 

Demokratları kaybetti

Morning Consult Brand Intelligence tarafından yayınlanan anket verilerine göre, geçen ay yüzde 16 ve Ocak 2022'de yüzde 28,4'e kıyasla şu anda ABD'li yetişkinlerin yalnızca y,zde 13,4'ü Tesla hakkında olumlu görüşe sahip. Bu, yıldan yıla yüzde 15'lik bir düşüş anlamına geliyor. Bu düşüşteki en büyük pay kendini Demokrat olarak tanımlayan kişilerin nezdinde markanın popülaritesini kaybetmesi oldu. Demokratlar arasında markaya dair olumlu algılar Aralık 2022’de yüzde 10,3’ken yeni ankete göre bu oran yüzde 3’e düştü. Musk'ın düzensiz Twitter yorumları ve bazı Tesla yatırımcılarının sosyal medya platformuna fazla odaklandığı için hayal kırıklığı göz önüne alındığında, bu dikkate değer. 

Geçtiğimiz yıl boyunca Musk, son ara seçimler sırasında insanları Cumhuriyetçilere oy vermeye açıkça teşvik ederek ve potansiyel Cumhurbaşkanı adayı olarak Florida'nın Cumhuriyetçi Valisi Ron DeSantis'e desteğini dile getirerek, büyük şirketlerin CEO'ları tarafından tipik olarak kaçınılan bir uygulama olan partizan siyasi görüşleri benimsedi. 

Musk, Twitter'da geçirdiği süre boyunca, binlerce çalışanı işten çıkarmanın ve büyük reklamverenleri kaybetmenin yanı sıra, aşılar ve Covid-19 hakkında yanlış bilgileri önlemeyi amaçlayan yönergeleri gevşetti ve eski Başkan Donald Trump dahil olmak üzere tartışmalı kişilerin hesaplarını yeniden açtı.

Tesla'dan vazgeçtiler

Bu gibi gelişmeler sonrası bazı Tesla sahipleri, Twitter’da araçlarını sattıklarını ve müstakbel müşterilerde Tesla siparişlerini iptal ettiklerini açıkladı.  Eski bir dergi editörü olan Tesla'nın sahibi John Blumenthal, Los Angeles Times için yazdığı yakın tarihli bir yazıda, “Elon Musk'ın -hepsinden nefret ettiğim- siyasi görüşlerinin son zamanlarda açığa çıkması nedeniyle, arabanın ne tür bir siyasi açıklamayı temsil ettiği konusunda endişelenmeye başlıyorum. İnsanlar beni sağcı çevreciliğin bir sembolü, yaşayan bir oksimoron olarak görecekler mi? İnsanlar beni sağcı kanadın bir destekçisi ya da yaşayan bir oksimoron olarak görecekler mi?” ifadelerini kullandı. 

Morning Consult anketi, Musk'ın davranışını Tesla'nın genel tercihindeki düşüşün nedeni olarak açıkça tanımlamadı. Bununla birlikte, ABD'li yetişkinlerin CEO'lar hakkındaki görüşlerini ölçen son raporu, milyarder Musk'a yönelik net tercihin bir yıl önceki 16 puandan ve Şubat 2021'deki 22 puandan Kasım 2022'de 9 puana düştüğünü buldu. Elektrikli araç şirketinin hissesi bu yıl şu ana kadar yüzde 14'ten fazla arttı.