16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.07.2024 10:08 | Son Güncelleme: 04.07.2024 10:15

Zelenskiy Bloomberg'e konuştu: Trump'ın bir planı varsa bize bugün söylemeli

Ukrayna lideri Zelenskiy Bloomberg'e verdiği röportajda, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın savaşla ilgili sözlerini eleştirdi. Trump'ın söylediği gibi Ukrayna'nın çıkmazda olmadığını belirten Zelenskiy, "Bir planı varsa görüşmeye hazırız" dedi
Zelenskiy Bloomberg'e konuştu: Trump'ın bir planı varsa bize bugün söylemeli

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Donald Trump'ın Rusya ile savaşı hızla sona erdirme planını ortaya koyması gerektiğini söyledi ve herhangi bir önerinin ülkenin egemenliğini ihlal etmekten kaçınması gerektiği uyarısında bulundu. Zelenskiy Kiev'de Bloomberg Televizyonu'na verdiği röportajda "Trump bu savaşı nasıl bitireceğini biliyorsa bize bugün söylemeli. Ukrayna'nın bağımsızlığına yönelik riskler varsa buna hazır olmak istiyoruz, bilmek istiyoruz" dedi.

Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde anketlerde Başkan Joe Biden'a karşı önde giden ABD eski başkanı, ocak ayında göreve başladığında savaşı sona erdireceğini söyleyerek övünüyor. Geçen hafta televizyonda yayınlanan tartışmada Trump, Ukrayna'nın savunması için harcanan milyarlarca doları kınayarak Kiev'in savaşı kazanmadığını söyledi. Yaklaşık bir saat süren röportajda Ukrayna lideri Batılı müttefiklerinin silah teslimatındaki gecikmelerden yakındı ve ekibinin önerilerini dinlemek üzere Trump ile görüşmeye potansiyel olarak hazır olduğunu anlattı.

"Tek başımıza mı kalacağız anlamak istiyoruz"

Zelenskiy, "Benim hayatımı, halkımızın ve çocuklarımızın hayatını planlayamazlar. Kasım ayında ABD'nin güçlü desteğine mi sahip olacağımızı yoksa tek başımıza mı kalacağımızı anlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Ukrayna liderinin, başkanlığı sırasında Zelenskiy'i sürekli olarak yolsuzlukla suçlayan ve eski komedyenin 2019 seçimlerinden kısa bir süre sonra Biden'a yönelik iddiaları araştırması için ona baskı yapan Trump ile gergin bir ilişkisi vardı.

Donald Trump mart ayında bir mitingde, "Zelenskiy, ülkeye her geldiğinde, 50-60 milyar dolarla buradan ayrılıyor. Tarihteki en iyi iş adamlarından biri. Ben bunu hiç yapamadım. Benden daha iyi bir iş adamı" ifadelerini kullanmıştı.

Zelenskiy Kiev'in kaybettiği fikrine karşı çıkarak çatışmayı tanımlamak için kullanılan çıkmaz terimini reddetti. Kiev güçlerinin insan gücü bakımından aylar öncesine kıyasla daha iyi durumda olduğunu ve yeni bir karşı saldırının tugayların silahlandırılmasından ibaret olduğunu söyledi. Ukrayna lideri, "Bu bir çıkmaz değil, sorunlu bir durum. Çıkmaz, çıkış yolu olmadığı anlamına gelir. Ancak irade ve araçlara sahip olunursa bir sorun çözülebilir. İsteğimiz ve araçlarımız var ama henüz gelmediler" diye konuştu.

"Yardımların cepheye ulaşması çok uzun sürüyor"

Kremlin'in geniş çaplı işgali üçüncü yılına girerken, Ukrayna güçleri arasında azalan silah ve mühimmat stokları, yılın başından bu yana giderek artan kazanımlar elde eden Rus ordusu tarafından istismar edildi. Zelenskiy, altı aylık bir gecikmenin ardından bu yıl ABD Kongresi tarafından onaylanan 61 milyar dolarlık yardım paketinden övgüyle söz ederken, teçhizatın cepheye ulaşmasının çok uzun sürdüğünü belirtti. Zelenskiy, "Bu savaşın en büyük trajedisi bu, karar ile gerçek arasında gerçekten uzun, çok uzun bir bekleyiş var" dedi.

İttifak diplomatlarına göre NATO müttefikleri çarşamba günü Ukrayna'ya yılda en az 40 milyar euro  (43 milyar dolar) askeri yardım sağlamayı hedeflemeleri konusunda anlaştılar ancak gelecek yıllar için açık taahhütlerde bulunmaktan kaçındılar.

Zelenskiy gelecek hafta Washington'da yapılacak Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü zirvesinde daha fazla Patriot hava savunma sistemi için lobi yapacak ve Ukrayna'nın aralarında AB, İngiltere, Almanya ve ABD'nin de bulunduğu 20 ortakla imzaladığı anlaşmalar gibi daha fazla güvenlik anlaşması imzalamaya çalışacak. Zelenskiy, Ukrayna'nın savunma ittifakına katılmak için de davet istediğini ancak "bunu alamayacağımızı biliyoruz" dedi.  Zelenskiy bu olmasa bile "davete benzer bir şey görmek isteriz" dedi. Bunun kimsenin Putin'den korkmadığının ve herkesin ABD liderliğinden emin olduğunun bir işareti olacağını söyledi.