10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.08.2022 10:51 | Son Güncelleme: 25.08.2022 11:25

Zelenskiy’nin Bağımsızlık Günü’nde giydiği gömleğin sırrı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile üzerindeki takım elbiseyi çıkartan ve 6 aydır yeşil tişörtü ile hem ülkesine hem uluslararası kamuoyuna mesaj veren Volodimir Zelenskiy bu sefer gömleği ile gündemde. Peki ama Ukrayna Devlet Başkanı'nın bağımsızlık günü için tercih ettiği vışıvanka'nın sırrı ne?
Zelenskiy’nin Bağımsızlık Günü’nde giydiği gömleğin sırrı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte üzerindeki takım elbiseyi çıkardı ve savaşın ilk gününden itibaren yeşil tişört giymeye başladı. Zelenskiy bu tercihiyle sadece halkına mesaj vermekle kalmadı aynı zamanda kendini gösteriş sevdalısı Putin’e karşı konumlandırdı. The New York Times'ın baş moda editörü Vanessa Friedman mart ayındaki Üç kuruşluk yeşil tişört 10 bin dolarlık monta karşı başlıklı yazısında yeşil tişörtün artık Ukrayna halkının gücünün ve vatanseverliğinin bir sembolü olduğuna dikkat çekti.

Düne kadar yeşil tişörtünden vazgeçmeyen Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın 31'inci Bağımsızlık Günü'nde ise bu tercihini değiştirdi. Elbette altı aydır tişört ile kameralar karşısına Ukrayna Devtlet Başkanı'nın Instagram'dan paylaştığı yeni stili dikkat çekti hatta sosyal medyada gündem oldu. Ancak Zelenskiy'nin haki renk gömlek tercihinin ardında da bir mesaj var.

 

Figürler dikkat çekti

Ukrayna lideri geleneksel gömlekleri olan vışıvanka giydi. Zelenskiy'nin gömleğinin çok konuşulmasının temel nedeni ise üzerindeki işlemeler oldu. Gömleğin üst kısmında bir kadın ve erkek figürü görülürken; ortasında Ukrayna yapımı BTR-3E1 tipi zırhlı araç ve en altta da tank yer alıyor. 

Vışıvanka nedir?

Ukrayna ve Belarus’ta geleneksel bir gömlek olan vışıvanka için genellikle dokuma tezgah üzerine evde yapılan bir kumaş kullanılır. Gömleğin süslemesinde de yerel özellikler yansıtılır. Genellikle gömleklerde işlemeler ön kısma yapılır. Eskiden halk arasında günlük yaşamda da aktif olarak kullanılan gömleklere bir şapka da eşlik ederdi. Bu gelenek yıllardır nesilden nesile aktarılıyor.

Zelenskiy aynı gün Kiev'e gelen İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmesinde yeşil tişörtünü giydi

Günümüz Ukrayna terminolojisinde, işlemeli gömleklere sadece geleneksel halk işlemeli gömlekler değil, aynı zamanda Ukrayna halk kıyafetlerinin diğer stilleri de denir. Bunlar nakış, işlemeli elbiseler, işlemeli kemerler vb. ile bluzları içerir. Bu kıyafetin modern bir giyim versiyonu olarak en büyük dağılımı ve popülerliği Ukrayna tarzındadır. Belarus'ta ise resmi olmayan ulusal semboller arasında sayılır.