03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2022 13:05 | Son Güncelleme: 08.09.2022 13:20

Boğaziçi akademisyenler: Yaşananlar üniversitemizin temel ilkelerine aykırı

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Güz Dönemi dersleri onaylanmayan meslektaşlarıyla ilgili açıklama yaptı. Yaşanan sürecin üniversitenin temel ilkelerine aykırı olduğunu söyleyen akademisyenler, söz konusu derslerin açılmamasının nitelikli eğitim ve öğretimi aksatacağına dikkat çekti
Boğaziçi akademisyenler: Yaşananlar üniversitemizin temel ilkelerine aykırı

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki 29 bölüm, 2 enstitü ve müdürü değiştirilen ATA (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü) akademisyenleri, bugün güz dönemi dersleri onaylanmayan akademisyenlere dair ortak bir açıklama yayımladı. Akademisyenlerin yazışma ağına gönderdikleri açıklama metninde şu ifadeler yer aldı: 

"Keyfi yönetim eğitim ortamına zarar veriyor"

2 Ocak 2021'de Boğaziçi Üniversitesi'ne yapılan rektör atamasının ardından başlayan süreçte, üniversitemizin temel ilkelerine aykırı olarak alınan tüm karar ve uygulamalara hukuk çerçevesinde itiraz etmekte, öte yandan eğitim ve araştırmalarımızı aksatmadan yürütmekteyiz. Ancak geldiğimiz noktada, seçilmiş dekanlarımızın, enstitü müdürlerimizin, ÜYK (Üniversite Yönetim Kurulu) ve ÜAK (Üniversiteler Arası Kurul) temsilcilerimizin atanmaması ve/veya usulsüzce görevden alınması ile giderek daha keyfi ve dayatmacı hale gelen yönetim tarzının, üniversitemizdeki eğitim ve araştırma ortamına büyük hasar verdiğinin altını çizmek isteriz.

"Yılların birikimi hiçe sayılıyor"

Bölümlerin kurul kararıyla oluşturarak dekanlıklara ilettikleri programlara keyfi bir şekilde müdahale edilmekte, kurul kararları hiçe sayılarak, yarı zamanlı ve emekli hocalarımızın görevlendirmeleri onaylanmamakta, sözleşmeleri iptal edilmekte, açılması planlanan dersler kapatılmakta, bölüm ve fakülte kararları olmaksızın tepeden inme dersler açılmaktadır. Uzun yıllar Boğaziçi'ne hizmet etmiş olan kıymetli emekli ve emeritus hocalarımızın birikimleri hiçe sayılmakta, kurumumuz bu yetkin bilim insanlarının eğitime katkılarından yoksun bırakılmaktadır.

"Lisans eğitimini etkileyecek"

Lisans programlarımız öğrencilerin farklı bölüm ve fakültelerden dersler almalarına imkan veren bütünleşik bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bir bölümün programına yapılan müdahale lisans eğitiminin tümünü etkileyecektir. 

"Eğitimin aksamasına neden olacak"

Aşağıda belirtilen derslerin, bölümlerin uygun gördüğü hocalar tarafından açılmaması üniversitemizde nitelikli eğitim ve öğretimin aksamasına neden olacaktır. Bu bağlamda Sonbahar 2022 akademik yarıyılının başlayabilmesi için, ekteki listedeki öğretim üyelerinin bölüm kararlarına istinaden görevlendirilmelerini talep ediyoruz. 

 Akademisyenlerin dikkat çektiği ders listesi