23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.09.2022 10:27 | Son Güncelleme: 14.09.2022 10:58

ABD’de milyarderler enflasyon kaynaklı hisse düşüşlerinden sonra 93 milyar dolar kaybetti

ABD'de dün açıklanan enflasyon verileri beklentileri aştı. Piyasaları sarsan durum milyarderlerin servetlerinden 93 milyar dolar kaybetmelerine neden oldu
ABD’de milyarderler enflasyon kaynaklı hisse düşüşlerinden sonra 93 milyar dolar kaybetti

ABD’de dün açıklanan enflasyon verileri piyasaları sarstı. Amerika’nın en zengin milyarderlerinin serveti dün 93 milyar dolar düştü. Şimdiye kadar ki en kötü dokuzuncu günlük kaybı yaşadılar. 

Bloomberg Milyarderler Endeksine göre durumdan en fazla etkilenen Jeff Bezos oldu. Amazon’un sahibinin serveti 9,8 milyar dolar düştü. Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın net serveti ise 8,4 milyar dolar düştü. Mark Zuckerberg, Larry Page, Sergey Brin ve Steve Ballmer'ın servetleri 4 milyar dolardan fazla azaldı. Warren Buffett ve Bill Gates sırasıyla 3.4 milyar dolar ve 2.8 milyar dolar kaybetti.

Faizin yükseltilmesi bekleniyor

Yatırımcılar, beklenenden daha yüksek gelen tüketici fiyat endeksi verilerinin merkez bankasının faiz oranlarını daha agresif bir şekilde yükseltmesine neden olacağını düşünüyor.  Milyarderlerin büyük günlük kayıpları ABD borsasındaki geniş satışları yansıtıyor. 

S&P 500 borsa endeksi yüzde 4,4 ile Haziran 2020'den bu yana en büyük düşüşünü yaşarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi Mart 2020'deki yüzde 12'den fazla düşüşünden bu yana en büyük düşüşü olan yüzde 5.5 düştü.

Bir günde 78 milyar dolar

Bu sadece piyasalar ve milyarderlerin servetleri için bu yıl bir dizi zorlu günün sonuncusu. Daha geçen ay, aynı milyarderler, Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın sekiz dakikalık konuşmasının ardından bir günde 78 milyar dolar kaybetti. 

Genel olarak, dünyanın en zengin 500 kişisi, yılın başında olduğundan yaklaşık 1,2 trilyon dolar daha az servete sahip. Meta’nın sahibi Zuckerberg, 68,3 milyar dolar ile servetinin yaklaşık yüzde 54’ünü kaybetti. Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun ise serveti yüzde 61 milyar dolar düştü ve böylece Zhao servetinin yüzde 64’ünü kaybetti.