20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 09:19 | Son Güncelleme: 22.04.2023 09:33

ABD'nin 5 yıllık kredi risk primi 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü

Amerika Birleşik Devletleri devlet borçlarını sigortalamanın maliyeti, hükümetin borçlanma tavanını beklenenden daha erken aşabileceği yönündeki piyasa endişeleri nedeniyle Cuma günü 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı
ABD'nin 5 yıllık kredi risk primi 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü

S&P Global Market Intelligence'ın verilerine göre, ABD'nin beş yıllık Kredi Temerrüt Takası üzerindeki spread'ler 51 baz puana genişledi. Bu veri, yılın başındaki seviyenin iki katından daha fazla.

CDS nedir?

CDS, (Credit Default Swap) Türkçe’de “Kredi risk primi” “Temerrüt takası sözleşmesi” “Batık Borçlar İçin Sigorta Primi” veya “Kredi İflas Takası Primi” olarak ifade ediliyor. Ülke CDS’lerinde sigorta konusu, ülkenin dış piyasalarda sattığı tahvillerin ve bonoların ana paralarını veya faizlerini ödeyememesi riskidir.

Bu şirketler ülkenin borçlarını ödeyememesi riskine karşı yani iflas riskine karşı alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir (CDS "ücreti" veya "spread"). CDS primleri baz puan şeklinde ifade edilir. Her 100 CDS baz puanı için %1 oranında maliyetten söz edilebilir.