Altın fiyatlarında yön arayışı sürüyor. Spot altının ons fiyatı 4 bin 146 dolar seviyesinde işlem görürken, gün içinde 4 bin 105 dolar ile 4 bin 184 dolar arasında hareket ediyor.
Altın günlük bazda yaklaşık yüzde 0,4 değer kaybederken, son 30 gündeki düşüş yüzde 6,38’e ulaştı. Buna karşın fiyatlar bir yıl öncesine göre yüzde 4,73 daha yüksek seviyede bulunuyor.
Piyasada kısa vadede yüksek ABD tahvil faizleri ve güçlü dolar altın üzerinde baskı oluştururken, merkez bankalarının alımları, altın fonlarına girişler ve jeopolitik belirsizlikler fiyatları destekliyor.
12 ay sonrası için 5 bin doların üzerinde tahmin
Altın piyasasına ilişkin son uzun vadeli beklentiler, İtalya’nın Sorrento kentinde 4-6 Ekim tarihlerinde düzenlenen London Bullion Market Association (LBMA) Küresel Kıymetli Metaller Konferansı’nda açıklandı.
Konferans katılımcıları arasında yapılan ankette, altının ons fiyatının önümüzdeki 12 ay içinde 5 bin 13 dolara ulaşabileceği tahmin edildi. Anket sırasında altın yaklaşık 4 bin 170 dolar seviyesinde işlem görüyordu.
Ancak geçen yıl aynı konferansta yapılan tahminlerin gerçekleşmemesi, anket sonuçlarının kesin bir fiyat hedefinden ziyade sektör temsilcilerinin mevcut koşullara ilişkin beklentisi olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor.
TD Securities de altının kısa vadede yüksek faizler ve enerji kaynaklı enflasyon baskısıyla sınırlı kalabileceğini belirtiyor. Kurum, fiyatların 2027 başlarına kadar ağırlıklı olarak 4 bin 200-4 bin 500 dolar aralığında seyretmesini, 2027’nin ikinci yarısında ise daha zayıf dolar ve azalan enflasyon baskısının desteğiyle 5 bin 350 dolar civarına yükselmesini bekliyor.
Merkez bankalarının altın talebi sürüyor
Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre merkez bankalarının ağustos ayında bildirdiği net altın alımları 39 tona ulaştı. Yılın ilk sekiz ayında bildirilen toplam alım yaklaşık 170 ton olarak gerçekleşti.
Ağustosta Çin en fazla altın alan merkez bankası olurken, bu ülkeyi Özbekistan ve Polonya izledi. Yüksek faiz ortamına rağmen merkez bankalarının rezervlerinde altına yer vermeye devam etmesi, fiyatları uzun vadede destekleyen unsurlar arasında gösteriliyor.
Altın borsa yatırım fonlarına da fiyatlardaki düşüşe rağmen para girişi devam etti. Dünya Altın Konseyi'ne göre eylülde altının dolar bazındaki fiyatı yüzde 8'den fazla gerilerken küresel altın fonlarına 70 tonun üzerinde giriş gerçekleşti. Aynı dönemde vadeli piyasalardaki satışların ise fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi.
Gözler Fed tutanaklarında
Altının kısa vadeli yönü açısından piyasaların odağında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 15-16 Eylül toplantısına ilişkin tutanaklar bulunuyor. Tutanaklar Türkiye saatiyle 21.00’de yayımlanacak.
Yatırımcılar, tutanaklarda enflasyon, enerji fiyatları ve olası yeni faiz artışlarının zamanlamasına ilişkin değerlendirmeleri takip edecek. ABD tahvil faizleri ve doların seyri de altının yönü açısından belirleyici olmaya devam edecek.
Türkiye’de gram altının seyri ise ons fiyatının yanı sıra dolar/TL kurundaki harekete bağlı olacak. Bu nedenle ons altındaki olası bir yükselişin gram altına aynı oranda yansıması beklenmiyor.