29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 27.11.2022 15:08 | Son Güncelleme: 27.11.2022 15:18

Amazon, filmlere yılda bir milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor

Bu yılın başlarında Hollywood stüdyosu MGM'yi satın alan Amazon film yatırımlarını artırıyor. Şirket, sadece sinema salonlarında yayınlayacağı filmler için yıllık bir milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor
Amazon, filmlere yılda bir milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor

Amazon.com, yakın kaynaklara göre sinemalarda yayınlayacağı filmleri üretmek için yılda 1 milyar dolardan fazla harcamayı planlıyor. Bu şimdiye kadar bir internet şirketinin sinemalara yönelik yaptığı en büyük taahhüt. 

Yılda 15 film hedefi

Bloomberg’in haberine göre dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecisi, yılda 12 ila 15 film çekmeyi hedefliyor ve bu filmler sinemalarda gösterime girecek. Şirket hala stratejisini gözden geçirdiği için kimliğinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre Amazon, gelecek yıl sinemalarda az sayıda film yayınlayacak ancak zaman içinde bunu artırmayı planlıyor. Bu yayın sayısı onu Paramount Pictures gibi büyük stüdyolarla aynı seviyeye getiriyor. 

Dijital platformlar, orijinal filmlerinin çoğunu sinemalardan yayınlamaktan kaçındı veya geleneksel film stüdyolarına göre daha kısa sürede ve daha az salonda yayınladı. Özellikle Netflix, evde izleyiciler için haftada bir filmden fazlasını yayınlayarak sinemalara rağbeti azalttı. Yayın devi, Çarşamba günü sinemalarda Knives Out'un devam filmini yayınladı. Film önümüzdeki ay platforma geçmeden önce sinemalarda sadece bir hafta kalacak. İlk film, 2019'da sinemalarda 312,9 milyon dolar hasılat yaptı.

Yatırım haberi hisseleri yükseltti

Amazon, sinemalara Netflix'ten daha açık ancak henüz orijinal filmlere bu kadar para yatırmadı. Netflix yılda 100'e yakın film yayınlarken, Amazon çoğu İngilizce dışındaki dillerde olmak üzere yalnızca birkaç düzine film yayınlıyor. Haber, sinema zincirlerinin hisselerini yükseltti. En büyük zincir olan AMC Entertainment Holdings Inc., New York'ta yüzde 9.2'ye varan artışla 7.99 dolara ulaştı. Cinemark Holdings Inc. ise yüzde 12'ye varan artışla 13.78 dolara yükseldi.

Amazon maliyet düşürme modunda olsa da şirket, Ben-Hur ve Legally Blonde'u yayınlayan 98 yıllık bir Hollywood stüdyosu olan MGM'nin 8,5 milyar dolara satın alınmasının ardından orijinal filmlere yaptığı yatırımı artırıyor. Franchise'ları arasında, yapımcı Albert Broccoli'nin ailesiyle birlikte piyasaya sürdüğü Rocky ve James Bond yer alıyor. MGM'nin iki üst düzey film yöneticisi, Michael DeLuca ve Pam Abdy, şirketi satın aldıktan sadece bir ay sonra Amazon'dan ayrıldı ve Amazon Studios başkanı Jennifer Salke, film işini yürütmek için bir yönetici arıyordu. Salke'nin patronu Mike Hopkins, daha önce Fox ve Paramount'tan Emma Watts ve Walt Disney Co.'da yönetici olan Sean Bailey gibi adaylarla bir araya geldi. 

Salonlar, ne zaman gelirse gelsin, Amazon'un yeni ürününü memnuniyetle karşılayacaktır. ABD’de bilet satışları, pandemi sinema salonlarını kapatmadan önceki son yıl olan 2019'a göre yüzde 33'ten fazla düştü. Yine de azalan bilet satışlarına rağmen film yapımcıları, eski Hollywood yıldızları ve yetenek temsilcileri medya şirketlerinin sinemaları kucaklaması için baskı yapıyor.