03 Nisan 2026, Cuma
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 03.04.2026 08:38 | Son Güncelleme: 03.04.2026 09:02

Türkiye'nin en büyük bira üreticisinden rakı hamlesi

Anadolu Grubu, Mercan Rakı’nın sahibi Tariş Üzüm’ün yüzde 60’ını 26 milyon dolar bedelle devralmak üzere anlaşma imzaladı
Fotoğraf: Anadolu Efes
Fotoğraf: Anadolu Efes
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Anadolu Grubu Holding, alkollü içecekler pazarında önemli bir satın alma hamlesine imza attı. Şirket, Mercan Rakı’nın sahibi Tariş Üzüm’ün yüzde 60 hissesini 26 milyon dolar bedelle devralmak üzere sözleşme imzaladı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre satın alma, Anadolu Efes ile ortak yapı üzerinden gerçekleştirilecek. İşlem, Anadolu Grubu ve Anadolu Efes’in ortak olduğu Anadolu Etap Dış Ticaret A.Ş. aracılığıyla yürütülecek.

Belirlenen 26 milyon dolarlık devir bedelinin, şirketin kapanış tarihindeki finansallarına göre yapılacak işletme sermayesi ve borç düzeltmeleri sonrasında netleşeceği belirtildi.

Yeni yapı kapsamında Anadolu Etap’ın yüzde 49,9’u Anadolu Grubu’na, yüzde 50,1’i ise Anadolu Efes’e ait olacak. Bu ortaklık üzerinden Tariş Üzüm hisseleri devralınacak.

Satın alma işleminin tamamlanması, başta Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı olmak üzere sözleşmede yer alan şartların yerine getirilmesine bağlı. Devrin 2026 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.

Türkiye'nin en büyük bira üreticisi, bu adımla distile alkollü içecekler segmentinde büyümeyi ve ürün portföyünü genişletmeyi hedefliyor.

KAP açıklaması

KAP'a yapılan bildirimde şu açıklamaya yer verildi:

"Anadolu Grubu olarak iş kollarımızın güçlendirilmesi ve Grup şirketlerimiz tarafından sunulan ürün yelpazesi ve hizmet alanlarının genişletilmesi için, yatırım stratejilerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu kapsamda, "Mercan Rakı"nın sahibi Tariş Üzüm Alkollü Alkolsüz İçecekler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin ("Tariş Üzüm") sermayesini temsil eden payların %60'ının S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatif Birliği'nden satın alınmasına (" İşlem-1") yönelik olarak, iştirakimiz Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş. ("Anadolu Efes") ile S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatif Birliği arasında bağlayıcı olmayan bir ön protokol imzalandığı ve taraflarca sağlanan mutabakata göre söz konusu payların devir bedelinin, Tariş Üzüm'ün kapanış tarihindeki bilançosunda yer alan işletme sermayesi düzeltmelerine tabi olmak üzere, 26 milyon USD olarak belirlendiği 29.08.2025 tarihli özel durum açıklamamızda kamuya duyurulmuştu.

Söz konusu açıklamamızda ayrıca, distile alkollü ürün kategorisine ilişkin faaliyetlerimizin operasyonel verimliliğinin artırılması amacıyla yeniden yapılandırılmasının planlandığı ve İşlem-1 kapsamındaki devralma işleminin, %49,9'una Şirketimizin ve %50,1'ine ise Anadolu Efes'in sahip olacağı başka bir iştirakimiz ("İşlem-2") aracılığıyla gerçekleştirilmesinin hedeflendiği belirtilmişti.

Gelinen aşamada, İşlem-2 kapsamında Anadolu Etap Dış Ticaret A.Ş., Tariş Üzüm paylarını satın alacak iştirak olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede yukarıda belirtildiği üzere Anadolu Etap Dış Ticaret A.Ş.'nin paylarının %49,90'ı Şirketimiz ve %50,10'u Anadolu Efes tarafından devralınmıştır. Ayrıca, İşlem-1 kapsamında Anadolu Etap Dış Ticaret A.Ş. ile S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatif Birliği arasında 02.04.2026 tarihinde Pay Alım ve Satım Sözleşmesi ("Sözleşme") imzalanmıştır.

İşlem-1 kapsamında, Tariş Üzüm sermayesinin %60'ına tekabül eden payların devralınması karşılığında, Anadolu Etap Dış Ticaret A.Ş. tarafından 26 milyon USD tutarında pay devir bedeli ödenmesi öngörülmekte olup, söz konusu bedel, Sözleşme'de yer alan hükümler uyarınca; Tariş Üzüm'ün kapanış tarihindeki bilançosunda yer alan işletme sermayesi ve finansal borç düzeltmeleri sonrası kesinlik kazanacaktır.

Pay devir işleminin tamamlanması, Tarım ve Orman Bakanlığı ön izninin alınması başta olmak üzere Sözleşme'de yer alan diğer ön şartların gerçekleşmesine tabi olup, devir işleminin 2026 yılında tamamlanması hedeflenmektedir.

Sürece ilişkin önemli gelişmeler kamuoyu ve yatırımcılarımızla ayrıca paylaşılacaktır."

Grubun gelirinde sınırlı artış

Anadolu Grubu, 2025’in son çeyreğinde satış gelirlerini yıllık bazda %2 artırarak 184,9 milyar TL’ye yükseltti. Aynı dönemde FAVÖK %2 artışla 15,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı %8,16 oldu. Buna karşın şirket çeyreği 2,06 milyar TL net zararla kapattı.

Segment bazında bakıldığında büyümenin ana sürükleyicisi içecek ve perakende tarafı oldu. Bira gelirleri %10,9 artarak 11,1 milyar TL’ye ulaşırken, meşrubat tarafında satış hacmi yıllık %5,3 büyüdü. Perakende segmentinde ise Migros’un satışları %7,7 artarak 105,1 milyar TL’ye çıktı.

Otomotiv tarafında da gelirler %32,1 artış gösterirken, tarım, enerji ve sanayi segmentlerinde belirgin daralma görüldü. Şirket, artan maliyet baskılarına rağmen operasyonel performansını korurken, önümüzdeki dönemde yeni kategoriler ve uluslararası büyüme odağını sürdürmeyi hedeflediğini belirtmişti.

Kaynak: Gazete Oksijen