Anthropic hisselerine olan talep son haftalarda o kadar çılgınca bir noktaya ulaştı ki, teknoloji yatırım bankacısı Storm Duncan, hisse sahibi olabilmek için Marin County’deki 4,8 milyon dolarlık mülkünü takas etmeyi teklif ediyor.
Ignatious adlı butik yatırım bankasının kurucusu ve yönetici ortağı olan Storm Duncan, Business Insider'a verdiği röportajda, "Balığa çıkıyorsanız, kancaya solucan takmalısınız," dedi. Duncan, bu sıra dışı hamlesini, "Başka ne seçeneğim var? Bu işin dışında mı kalayım?" sözleriyle savundu.
Bu teklif, Anthropic’in ikincil piyasalardaki değerlemesinin 1 trilyon dolara fırladığı bir döneme denk geliyor. Değerlemedeki bu devasa artışın arkasında, yatırımcıların şirketin gelir büyümesinden ve yapay zeka destekli kodlama asistanı "Claude Code"un yarattığı ivmeden etkilenmesi yatıyor.
"Anthropic ofisine sadece 20 dakika"
Aslen Jackson Hole’da yaşayan Duncan’ın farklı bölgelerde de mülkleri bulunuyor. Ancak Mill Valley’deki 13 dönümlük, tamamen eşyalı malikanesini seçmesinin özel bir sebebi var:
Konumun Anthropic çalışanları için biçilmiş kaftan olması.
San Francisco manzaralı, sonsuzluk havuzlu ve spa’lı lüks malikane hakkında Duncan, "Şehrdeki Anthropic ofislerine sadece 20 dakikalık mesafede. Muhtemelen hiçbir Anthropic çalışanı benim Miami veya Jackson Hole’daki evimi istemezdi," şeklinde konuştu.
Kağıt üstünde milyoner nakitte kiracı
Duncan, bu teklifle elinde satılabilir hissesi olan ancak şirket halka açılana kadar bu "altın madenine" dokunamayan çalışanların radarına girmeyi umuyor. Teklifin ardından şimdiden birden fazla ciddi teklif aldığını belirten banker, durumun trajikomik yanına da değindi:
"San Francisco'da tek odalı bir dairede oturup, yılda 400 bin dolar kazanan ama kağıt üzerinde 100 milyon doları olan çok sayıda insan var.
Hisseleri likit (nakde çevrilebilir) olmadığı için bu servete erişemiyorlar. Bu takas onlara varlıklarını çeşitlendirme fırsatı sunuyor."
Eski teknoloji balonlarını hatırlattı
Bu tür alışılmadık takaslar teknoloji dünyasında ilk değil. 2005 yılında sanatçı David Choe, Facebook’un ilk ofisine duvar resmi yapmak için 60 bin dolar nakit yerine hisse almayı tercih etmiş ve şirket 2012’de halka açıldığında 200 milyon dolarlık bir servete konmuştu.
Dot-com balonu döneminde de bazı gayrimenkul sahipleri, kiraladıkları ofisler karşılığında start-up’lardan hisse talep etmişti.
Duncan reklam peşinde olmadığını, küçük bir yatırımcı olarak Anthropic’ten doğrudan hisse almasının imkansız olduğunu vurguladı:
"Anthropic benim gibilere vakit ayıramaz. Onlar tek seferde 100 milyon dolarlık çek yazacak isimlerle ilgileniyor."
İkincil piyasalarda (early employee veya erken yatırımcıdan hisse alma) dönen işlemlerin genellikle yüksek komisyonlar ve şeffaf olmayan mülkiyet yapıları içerdiğini belirten Duncan, kendi firmasında Claude Code platformunu kullandıktan sonra şirkete olan güveninin perçinlendiğini söyledi:
"İş hacmimizi üç katına çıkarıp maliyetlerimizi %50 azaltacak gibi görünüyor. Bunu görünce yatırımı artırmaya karar verdim."
Kaynak: Gazete Oksijen



