27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 10:29 | Son Güncelleme: 10.06.2024 11:15

AP'de aşırı sağın zaferi: Euro için siyasi riskler yeniden artıyor

Avrupa Parlamentosu seçimleri aşırı sağın yükselişiyle dünya genelinde büyük ses getirdi. Seçimler sonrası euro zayıflarken analistler siyasi risklere işaret ederek para biriminin pozitif görünümünün darbe aldığına dikkat çekti
AP'de aşırı sağın zaferi: Euro için siyasi riskler yeniden artıyor

Avrupa borsalarında da geçen haftanın son işlem gününde negatif bir seyir hakim olurken, AP seçimlere aşırı sağın damga vurması dikkati çekti. Fransa'da AP seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 31,50'lik oranla ve açık ara farkla ilk sırayı alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans yüzde 15,2'lik oranla ikinci oldu. Partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından açıklamalarda bulunan Macron, sonuçların "Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını" kabul etti ve 30 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AP seçimlerinin sonuçlarına göre merkezdeki gruplara daha büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Mensubu olduğu grubun birinci gelmesiyle seçim sonuçlarının güçlü bir Avrupa isteyenlerin çoğunlukta olduğu mesajını verdiğini vurgulayan von der Leyen, "Yani merkez yerinde duruyor ama sağdaki ve soldaki aşırıların da destek aldığı bir gerçek. Bu nedenle sonuç, merkezdeki taraflara büyük sorumluluklar yüklüyor" dedi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın zaferi euronun geleceği ile ilgili soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Seçim sonuçlarının ardından euro dolar karşısında Asya işlemlerinde yüzde 0,5’e kadar gerilerken Euro/Dolar bir ara 1,0748’dan işlem gördü. Euro, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz indirimlerine daha erken başlaması sebebiyle Nisan ayı dip seviyesinden yaklaşık yüzde 3 değer kazanmıştı.

"Euro'nun pozitif görünüme bir darbe"

Seçimlerini değerlendiren Credit Agricole G-10 kur stratejisti Valentin Marinov “Bu sonuçlar son haftalardaki euro pozitif görünüme bir darbe olarak görülebilir. Tahvil getiri farklarının açılması da euro için negatif olacak” değerlendirmesini yaptı. Seçim sonuçları sonrası vadeli piyasada Fransız tahvilleri Alman benzerleri karşısında değer kaybederek getiri farkının açılmasına yol açmıştı.

"Siyasi riskler yeniden artıyor"

Singapur merkezli RBC Capital Markets Stratejisti Alvin Tan, üçüncü çeyrekte euro/doların 1,05’e düşebileceğini tahmin ederek “Euro için siyasi riskler yeniden artıyor” ifadelerini kullandı. Morgan Stanley’e göre sadece siyasi risk değil AMB’nin faiz patikası hakkında net konuşamaması da euro için bir risk. Aralarında Matthew Hornbach’ın da olduğu stratejistler AMB’nin net olmayan patikası sebebiyle euro'nun ABD verileri ve Fed kararlarına daha bağımlı olduğunu savundular.