13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2023 19:19 | Son Güncelleme: 05.06.2023 19:27

Apple'ın hisseleri rekor kırdı Nasdaq'ı da peşine taktı

Pazartesi günü S&P 500 ve Nasdaq, Apple'ın hisse bazında tüm zamanların zirvesine çıkmasıyla bir önceki seansta ulaştığı yüksek seviyelere yakın seyrederken, yatırımcılar Fed'in yaklaşan politika toplantısında faiz artırımlarına ara verme ihtimalini değerlendirdi
Apple'ın hisseleri rekor kırdı Nasdaq'ı da peşine taktı

Apple hisseleri, iPhone üreticisinin yeni bir karma gerçeklik başlığı duyurmasının beklendiği yıllık yazılım geliştirici konferansı (WWDC) öncesinde yüzde 1,5 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Diğer büyüme hisseleri de yükseldi: Alphabet yüzde 1,5 ve Amazon.com yüzde 0,4 değer kazandı.

Piyasaları destekleyen faktörler

ABD hisse senetleri, ücret artışının Mayıs ayında ılımlı seyrettiğini gösteren bir raporun ardından Cuma günü yükselişe geçerek ABD merkez bankasının gelecek hafta faiz artırımına gitmeyebileceği umutlarını artırırken, yatırımcılar Washington'un borç temerrüdünü önleyen anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

CME Group'un Fedwatch aracına göre, önümüzdeki hafta açıklanacak önemli enflasyon verileri öncesinde, yatırımcılar Fed'in 13-14 Haziran'daki politika toplantısında faiz oranlarını sabit tutmayı seçme ihtimalini yüzde 76 olarak fiyatlıyor, ancak Temmuz ayında bir artış daha bekliyorlar.

Faiz belirsizliği

Great Hill Capital LLC Yönetim Kurulu Başkanı Thomas Hayes, konuyla ilgili "Şimdi bir sonraki önemli veri noktasını ve Fed'in faiz artırımını atlayıp atlamayacağını ya da duraklatıp durmayacağını belirlemeyi bekliyoruz" şeklinde konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdilik atlama kampındayız. Manşet enflasyonda '3' seviyesini görebiliriz ki bu da Fed'in bu ayı pas geçmesi için çok iyi olacaktır. Umarım bu eğilimler devam eder ve yılsonuna kadar bir duraklama döneminde olabiliriz"

S&P 500 ve Nasdaq'da yukarı yönlü trend

Gösterge S&P 500 Cuma günü dokuz ayın en yüksek seviyesinden kapandı ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq, istihdam raporları ve bu yıl genel piyasadan daha iyi performans gösteren dev şirketlerdeki kazançlarla desteklenerek yeni zirvesine ulaştı.

Institute for Supply Management tarafından yapılan bir anket, yeni siparişlerin yavaşlamasıyla ABD hizmet sektörünün Mayıs ayında neredeyse hiç büyümediğini gösterdi. Bu da Fed'in enflasyonla mücadelesine yardımcı olabilir.