28 Mayıs 2026, Perşembe
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 28.05.2026 14:12 | Son Güncelleme: 28.05.2026 14:19

Avrupa Birliği, Temu’ya 232 milyon dolarlık ceza kesti

Avrupa Birliği teknoloji düzenleyicileri, Temu'yu yasa dışı ürünlerin satışını durdurmak için yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle 232 milyon dolar para cezasına çarptırdı
Avrupa Birliği, Temu’ya 232 milyon dolarlık ceza kesti
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Çin merkezli online alışveriş uygulaması ve platformu Temu, Avrupa Birliği (AB) teknoloji düzenleyicileri tarafından yasa dışı ürünlerin satışını durdurmak için yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle 232 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Temu'nun çevrimiçi şirketlerin platformlarındaki yasa dışı ve zararlı içerikle mücadele etmek için daha fazlasını yapmasını şart koşan Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında gelecek aylarda daha fazla ceza alması bekleniyor.

AB düzenleyicileri, Temu'yu pan-Avrupa tüketici örgütü BEUC ve 17 ulusal üyesinin şikayetlerinin ardından araştırdı. Avrupa Komisyonu, şirketin kendi platformunda satılan yasa dışı ürünlerin sistemik risklerini ve Avrupa Birliği'ndeki tüketicilere vereceği zararı titizlikle tespit etme, analiz etme ve değerlendirme konusunda başarısız olduğunu söyledi.

Temu cezayı orantısız buldu

Temu konuya yönelik yaptığı açıklamada "Temu, Dijital Hizmetler Yasası'nın hedeflerine ve dijital ekonomi genelinde açık, tutarlı kurallara duyulan ihtiyaca saygı duyuyor. Ancak Avrupa Komisyonu'nun kararına katılmıyoruz ve cezanın orantısız olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Açıklamada "Karar, 2024'teki ilk DSA değerlendirmemizle ilgilidir ve sistemlerimizin mevcut durumunu yansıtmamaktadır. Temu, süreç boyunca Komisyon ile yapıcı bir şekilde iletişim kurmuş ve o zamandan beri risk değerlendirmesini, platform yönetimini ve kullanıcı korumasını güçlendirmek için daha fazla adım atmıştır" ifadelerine yer verildi.

Yeni bir eylem planı için 28 Ağustos'a kadar süre verildi

Komisyon, şirketin iki ay içinde DSA'ya uymak için yeterli çabayı gösterip göstermediğine ilişkin bir kararla birlikte düzenleyicilerin değerlendireceği bir eylem planı sunması için Temu'ya 28 Ağustos'a kadar süre verdi.

AB teknoloji sorumlusu Henna Virkkunen gazetecilere verdiği demeçte, "Bu risk yönetimiyle ilgili. Bu DSA'mızın temel taşıdır. Bu kararla Temu'ya çok güçlü bir mesaj gönderiyoruz" açıklamasını paylaştı.

Kaynak: Gazete Oksijen