28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.12.2022 09:47 | Son Güncelleme: 03.12.2022 10:15

Bernie Madoff'un avukatından Sam Bankman-Fried'a tavsiye: Kapa çeneni

Finans tarihindeki en büyük saadet zincirinden hüküm giyen Bernie Madoff'un avukatı Ira Sorkin, FTX'in eski yöneticisi Sam Bankman-Fried'ı uyardı: Avukatlarından daha zeki değilsin. Sürekli açıklama yapmayı bırak. Halkı etkileyemezsin. Sözlerin sadece savcılara koz verecek
Bernie Madoff'un avukatından Sam Bankman-Fried'a tavsiye: Kapa çeneni

Tüm zamanların en büyük saadet zincirlerinden birinin beyni olan Bernie Madoff'un avukatı olan Ira Sorkin, Sam Bankman- Fried'ın medya önündeki bu özür seremonisinin yeterli olduğunu söyledi. Yetkililer Sam Bankman-Fried'ın çökmüş kripto imparatorluğu FTX'in enkazını elden geçirirken, SBF (Sam Bankman-Fried)  New York Times'tan ABC talk show programı Good Morning America'ya kadar herkesle konuşuyor.

SBF her defasında müşterilerin parasını kasıtlı olarak çalmadığını ya da dolandırmaya çalışmadığını savundu. Federal yetkililer tam da bunu soruşturuyor. Ne FTX, ne Alameda Research ne de ilgili eski üst düzey yöneticilerden herhangi biri ABD makamları tarafından herhangi bir yanlış yapmakla suçlanmadı.

Sadece büyük  bir fiyasko mu?

Bankman-Fried Bloomberg Businessweek'e verdiği demeçte "Bu sadece bir batırmaydı. Büyük bir fiyasko" ifadelerini kullandı. Sorkin, Bankman-Fried'in avukatlarını dinlemesini ve derhal konuşmayı kesmesi gerektiğini söyledi.. Avukat, "Olması gereken bu. Konuşmayın. Halkı etkilemeyeceksiniz. Söylediklerinizi sadece düzenleyiciler ve savcılardır dinleyecek" dedi.

Bankman-Fried bu hafta yaptığı konuşmada ne olup bittiğini açıklama görevi olduğunu kabul etti. Çarşamba günü New York Times DealBook ile yaptığı bir saatlik röportaj ve Perşembe günü Good Morning America'da yayınlanan bir bölüm öncesinde Axios ile bir video röportaj yapmayı ve Vox tarafından yayınlanan bir Twitter konuşmasını kabul etti. "Boşverin düzenleyicileri" ifadesini kullandı. Avukat Sorkin "Bazen müvekkiller avukatlarından daha zeki olduklarına inanırlar. Bu adam 30 yaşında ve avukatlarından daha zeki değil. Ona her beş dakikada bir çenesini kapatmasını söylemeleri gerekir ama bazen müvekkiller dinlemiyor" dedi.

Söylediği her şey dikkatlice dinleniyor

Hukuk profesörlerinin oğlu olan Bankman-Fried, avukatlarının tavsiyesine karşı konuştuğunu söyledi. FTX, Bankman-Fried'ın kendi adına konuşmadığını açıklığa kavuşturmaya çalıştı. Hukuk uzmanları, Bankman-Fried'ın hepsi büyük bir hataydı savunmasını deniyor olabileceğini söyledi. Eski bir federal savcı olan Renato Mariotti, soruşturmacıların kesinlikle not aldığını söylüyor. Bankman-Fried'in söyleyeceği her şeyin mahkemede aleyhine kullanılabileceğini söylüyor.

Daha kötü bir hale getiriyor

Bryan Cave Leighton Paisner'de avukat olan Mariotti, "Burada pek çok insanın hayat birikimlerini kaybetmesinden sorumlu görünen bir adam var. Bir insan bunu nasıl daha kötü hale getirebilir? Kendini bir hikayenin sadece bir değil çeşitli versiyonlarına kilitleyebilir" ifadelerini kullandı.

 SBF’yi hoş görenler de var

Bankman-Fried'in konuşmaya devam etme yönündeki belirgin isteği Cuma günü Washington'da önde gelen bir isim tarafından memnuniyetle karşılandı. O kişi Temsilci Maxine Waters. Waters, Bankman-Fried'dan 13 Aralık'ta Temsilciler Meclisi Finans Hizmetler Komitesi'nin huzuruna çıkmasını istedi. Demokrat olan Waters attığı tweet'te "FTX'te yaşananlarla ilgili tartışmalarınızda samimi olmanızı takdir ediyoruz" ifadelerini kullanarak SBF’yi kısmen savunur konuştu.