27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.11.2022 13:12 | Son Güncelleme: 27.11.2022 13:30

Black Friday indirimleri cezbetmedi: Satışlar geçen yıla göre sadece yüzde 3 arttı

İnsanlar iki yıllık pandeminin ardından mağazalara döndü ancak yüksek benzin fiyatları ve market faturaları tatil alışverişinin önüne geçiyor. Adobe Analytics'e göre ABD'de, bu yıl Black Friday'de müşteriler geçen yıla göre sadece yüzde 3 daha fazla harcadı
Black Friday indirimleri cezbetmedi: Satışlar geçen yıla göre sadece yüzde 3 arttı

Çılgın indirimler geri dönmemiş olsa bile Black Friday (Kara Cuma) geri döndü. Covid-19 salgınını etkileri hafifledikten sonra milyonlarca Amerikalı’nın bu yılki indirimler için mağazalara geri dönmesi bekleniyor. Ancak eve kapanılan ve internetten alışveriş yapılan iki yıl sonra birçok hane bütçesi yüksek benzin ve gıda fiyatları nedeniyle zorluk çekiyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre ilk sonuçlar, geçen yıla göre daha sessiz bir faaliyete işaret etti. Web sitelerindeki harcamaları izleyen Adobe Analytics'e göre, insanlar Şükran Günü'nde geçen yılki tatil dönemine göre yüzde 2,9 artışla 5,3 milyar dolar harcadı. Adobe, Kara Cuma günü çevrimiçi harcamalarının bir yıl öncesine göre yüzde 1 ila yüzde 3 artışla 9 milyar ila 9,2 milyar dolar arasında olacağını tahmin etti.

Yüzde 15 artış bekleniyordu

Genellikle kasalarda daha önceki yıllarda olduğu gibi sıralar oluşmadı. Şükran Günü'nde birçok mağaza kapalıyken, perakendeciler Cuma günü büyük bir yoğunluğa hazırlandı. Tüm ödeme türlerinde mağaza içi ve çevrimiçi perakende satışları ölçen Mastercard SpendingPulse'a göre, otomobil galerileri hariç satışların geçen yıl Kara Cuma'ya kıyasla yüzde 15 artması bekleniyordu.

İndirimler cezbetmedi

Alışveriş merkezi sahibi CBL & Associates Properties'in CEO'su Stephen Lebovitz, "Bu, birkaç yıldır yaşadığımız normal bir Kara Cuma'ya en yakın şeydi" dedi. Pek çok perakendeci, tedarik zinciri azaldıkça fazla envanteri boşaltmak için Ekim ayında büyük indirimler yapmaya başladı. Ancak, enflasyon ve ekonomiyle ilgili endişeler artmaya devam ettiğinden, indirimler bazı alıcıları cezbetmeye yetmedi. Macy's Inc., Kohl's Corp. ve diğer zincirler, son haftalarda işlerin toparlanmasına rağmen, insanların tatil alışverişlerini ertelemesi nedeniyle Ekim ve Kasım başında satışların yavaşladığını bildirdi.

Çarşamba günü Michigan Üniversitesi, Ekim ayına göre yüzde 5,2 ve Kasım 2021'e göre yüzde 15,7 düşüş gösteren Kasım ayı tüketici duyarlılığı endeksini yayınladı. Anketin direktörü Joanne Hsu, “Enflasyonun devam eden etkisinin yanı sıra artan borçlanma maliyetleri, düşen varlık değerleri ve zayıflayan işgücü piyasası beklentileri tüketici tutumlarını da baskı altına aldı” dedi. 

Kapıları kıracak yoğunluklar oluşuyordu

Büyük indirimler sunulan ürünler geleneksel olarak sabahın erken saatlerinde insanların kapıları kıracak kadar yoğunluk oluşturmasına neden oluyordu. Geçmiş yıllarda alışveriş yapanlar genellikle büyük ekran TV'ler, elektronik aletler ve diğer ürünlerle ilgili fırsatlar için sıraya giriyordu. İnsanlar, ürünler tükenmeden önce ürünleri almak için mağazalara akın ettikçe, zaman zaman kalabalık tehlikeli bir hal aldı. Pazar araştırma şirketi NPD Group Inc.'in baş endüstri danışmanı Marshal Cohen, "Kapı kıran kişiler insanları korkutuyor. Kalabalıkla savaşmak ve sabah 4'te kalkmak istemiyorlar” dedi. 

Walmart Inc., Target Corp., Best Buy Co. ve Macy's, sağlık nedenleriyle mağazalardaki insan sayısını sınırlamak zorunda kaldıkları pandemi sırasında kapı kıran indirimleri yapmayı bırakan zincirler arasında yer alıyor. Daha uzun süreli, bazen tüm gün, hatta bir hafta süren promosyonlara geçtiler.

"Daha fazla indirim yapacaklar"

Enflasyon hala kırk yılın zirvesine yakın. Tüm perakendeciler kapı kırıcılardan vazgeçmiyor. Amazon.com Inc., Perşembe sabahı başlayan 48 saatlik Kara Cuma satışının bir parçası olarak, 10 dolarlık çocuk pijamaları ve 15 dolara kadar düşen kayak malzemeleri dahil düşük fiyatlı ürünler sunuyordu. Cuma günü saat 5'te açıldıklarında Kohl's mağazalarına giren ilk 200 kişi, Samsonite el bagajı veya bir Legoland beldesine gezi gibi ödüller kazanma şansı buldu.

Bazı perakende yöneticileri, özellikle Noel Pazar gününe denk geldiğinden, arka planda yüklü bir sezona hazırlandıklarını söylediler. Bu, insanların bir önceki Cuma ve Cumartesi günü son dakika hediyelerini almasına olanak tanıyacak. Yöneticiler, alışveriş yapanlar satın almak için ne kadar uzun süre beklerse, perakendecilerin o kadar gergin hale geldiğini ve daha fazla indirim yapacaklarını söylüyor. Overstock.com Inc.'in CEO'su Jonathan Johnson, "İndirimler şu an ne kadar iyiyse, daha da iyi olacak" dedi.