25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.10.2022 13:00 | Son Güncelleme: 16.10.2022 13:08

Lüks ürün satışlarında resesyon yok: Dior ve Mercedes satışları üçüncü çeyrekte arttı

Dünyadaki ekonomik endişelere rağmen LVMH'ye ait olan Louis Vuitton ve Christian Dior gibi markaların satışları üçüncü çeyrekte de yükseldi. Buradaki talep otomobillere de yansıdı. Mercedes-Benz AG otomobillerinin satışları son çeyrekte beşte bir oranında arttı
Lüks ürün satışlarında resesyon yok: Dior ve Mercedes satışları üçüncü çeyrekte arttı

Tüm dünyada konuşulan resesyon riskine rağmen bir kesimin lüks ürünlere olan ilgisi henüz azalmadı. Louis Vuitton ve Christian Dior'un sahibi LVMH tarafından bildirilen verilere göre şirketin satışları yükseliyor.

"Kimse mezarlığın en zengini olmak istemez"

Bloomberg'in haberine göre artan enflasyonun ve ekonomik kasvetin, çantalara, saatlere, mücevherlere ve arabalara olan talep karşısında bir engel olmadığı kanıtlandı. Son çeyrek LVMH’nin moda ve deri ürün satışları yüzde 22 arttı.  Bernstein analisti Luca Solca, müşterilerine yazdığı bir notta, “Pandemiden canlı çıkmanın verdiği rahatlık, carpe diem tutumunu benimseyebilen tüketiciler için tüm kötü haberleri gölgede bıraktı. Kimse mezarlığın en zengini olmak istemez” dedi. Bu tutum, Paris, Berlin ve Londra'daki Christian Dior ve Chanel butiklerinin dışında sıraların oluşmasına neden oldu. 

Mağazalar önünde oluşan kuyruklar Çinli turistlerin Avrupa'da daha düşük fiyatlardan yararlandığı pandemi öncesi dönemi hatırlattı. Ancak şimdi, Çinli müşteriler ülkelerinin Covid politikaları nedeniyle hala büyük ölçüde rahatlayamadığı için satın alma işlemini güçlü dolarlara sahip Amerikalılar ve Avrupalılar yapıyor. 

El çantaları ve pahalı topuklulara yönelik artan iştah otomobillere de yansıdı. Mercedes-Benz AG otomobillerinin satışları son çeyrekte beşte bir oranında arttı. Porsche'nin ilk halka arzı sonrası piyasa değeri ana şirketi Volkswagen AG'nin piyasa değerini aştı. Diğer arabaların satışları düştü.

LVMH'nin finanstan sorumlu başkanı Jean-Jacques Guiony analistlere, geçmiş krizlerde lüks müşterilerin ekonomik büyümeyi yavaşlatmaktan ziyade borsa şoklarına tepki verme eğiliminde olduklarını söyledi. Guiony,  “Kitlesel pazar perakendecilerinin aksine, LVMH maliyet artışlarını varlıklı müşterilerine iletme yeteneğine sahip” diye ekledi. 

Bir yandan da harcama çılgınlığı devam ediyor. Sotheby's geçtiğimiz ayın sonunda en pahalı çantası olan timsah derisi Hermes Kelly'yi Paris'teki müzayedede 352 bin 800 euro’ya (341.862 dolar) sattı. Sotheby's, Hong Kong'da Perşembe günü sona erecek başka bir lüks çanta müzayedesi düzenliyor. Bu etkinlik zenginlerin iştahını test etmek için başka bir fırsat olacak. 

Şimdi soru, bu gösterişçi tüketimin daha ne kadar devam edebileceği. Jefferies'te bir analist olan Flavio Cereda, LVMH sonuçları olumlu olsa da, gidişat konusunda hala belirsizlik olduğunu söyledi. Cereda, “Bu, pandemi sonrası kazananların vuruşları. Ancak bunun son bir hurra olup olmadığı henüz belli değil” dedi.