24 Aralık 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2024 11:28 | Son Güncelleme: 04.09.2024 11:39

Bloomberg lüks sektöründeki krizi yazdı: İsviçreli saat devleri devlet yardımı almaya başladı

İsviçreli lüks saat üreticileri, taleplerdeki düşüş krizini atlatabilmek için devletten yardım almaya başladı. Bloomberg'e göre Çin'deki taleplerde yaşanan keskin düşüş saat krizini etkileyen faktörlerden biri. Türkiye ise İsviçre saatlerine en çok talebi gösteren ülkeler arasında
Bloomberg lüks sektöründeki krizi yazdı: İsviçreli saat devleri devlet yardımı almaya başladı

Türkiye, İsviçre saatlerini en çok satın alan ülkeler arasında. Bu hafta Malumat köşemizde yer alan bilgiye göre 2024 yılının ocak-temmuz döneminde Türkiye, 170.1 milyon İsviçre frangı tutarında saat ithal etti. İlk 7 aylık rakamlara göre İsviçre’den saat ithalatında Türkiye; Katar, Kanada, Avusturya, İrlanda, Kuveyt, Belçika, Bahreyn gibi nüfusları daha düşük ama kişi başına milli gelirleri çok daha yüksek ülkeleri geride bıraktı. İsviçre'nin saat endüstrisinde ise taleplerin düştüğünü ve işlerin durma nokrasına geldiği rapo rediliyor. Bu durum lüks devlerini devlet yardımı almaya yöneltti.

'Bu yıl zorlu bir yıl olacak'

Girard-Perregaux ve Ulysse Nardin, istihdamı korumak ve kalıcı kesintilerden kaçınmak için devlet programını kullandıklarını doğrulayan ilk markalar oldu. İki üreticinin sahibi olan Sowind Group, Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Patrick Pruniaux'ya göre 320 çalışanının yaklaşık 50'sini ya da %15'ini kısa süreli çalışma ya da izne çıkardı. Pruniaux geçen hafta Cenevre Saat Günleri fuarında verdiği bir röportajda, “Şimdiye kadar ekonomiden biraz kopuk küçük bir saat krizi yaşandı. Bu yıl zorlu bir yıl olacak” dedi. Diğer saat üreticileri de benzer hamleleri takip ediyor.

Maaşların yüzde 80'ini devlet karşılıyor

Program kapsamında İsviçre devleti, şirketler ürünlerine olan talepteki düşüşe paralel olarak vardiyaları ve çalışma saatlerini ortadan kaldırdıkça işçilerin maaşlarının %80'ine kadarını ödüyor. Program, saatçilik gibi imalat sektörlerinde kalıcı işten çıkarmaları önlemek üzere tasarlandı. 40 şirketin yaz boyunca kısa çalışma tazminatı için başvuruda bulunduğu belirtildi. Yılbaşında ise sadece 5 şirket başvuru yapmıştı.

Çin etkisi

İsviçreli saat üreticileri, tüketicilerin pahalı saatler almak için hücum ettiği salgın sonrası dönemde yaşanan eşi benzeri görülmemiş patlamanın ardından, özellikle Çin'de talepte keskin bir düşüş yaşıyor. Üç yıl üst üste rekor ihracatın ardından, tüketicilerin pahalı saatlere para harcamaktan kaçınması nedeniyle toptan saat ihracatı yılın ilk yedi ayında değer olarak %2,4 oranında düştü. Tüketici talebindeki düşüş en çok daha ucuz saat üreten markaları vururken, Rolex ve Patek Philippe gibi çok satan markalar daha dirençli oldu. Yavaşlama, Vacheron Constantin ve IWC'nin arkasındaki grup olan Richemont ve Omega'nın sahibi Swatch Group AG'yi de etkiledi ve her ikisinin de Çin'deki satışları düştü.