28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2023 11:05 | Son Güncelleme: 06.09.2023 11:31

Bloomberg yazdı: Analistler Türkiye için faiz tahminlerini yeniden değerlendiriyor

TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon verilerinin ardından ABD'li analistler, Merkez Bankası'nın faiz adımlarına dair tahminlerini değiştirdi. Bloomberg'in haberine göre çoğu faizin beklenenden daha çabuk yüzde 30'a çıkarılmasını bekliyor
Bloomberg yazdı: Analistler Türkiye için faiz tahminlerini yeniden değerlendiriyor

Wall Street bankaları, enflasyonun beklenenden daha hızlı yükselmesi nedeniyle Türkiye'deki faiz oranlarına ilişkin değerlendirmelerini değiştirmek durumunda kaldı. JPMorgan, Morgan Stanley ve Bank of America geçen ay fiyat artışının yüzde 60'a yaklaşmasının ardından resmi borçlanma maliyetlerinin daha hızlı ya da daha yüksek artması gerekebileceğini söyledi. Üç küresel kredi kuruluşu enflasyonun gelecek yıl yüzde 70'in üzerine çıkacağını öngörüyor.

"Sürpriz yapmaya devam edebilir"

Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk bir notta, "Yeni Para Politikası Kurulu, enflasyon beklentilerinde daha fazla bozulmayı önlemek için yukarı yönde sürpriz yapmaya devam etmeyi tercih edebilir. Merkez Bankası'nın politika faizini öngördüğümüzden daha erken yüzde 30'a getirdiğini görebiliriz" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayındaki seçim zaferinden kısa bir süre sonra atadığı Başkan Hafize Gaye Erkan döneminde Merkez Bankası sıkılaştırma politikasında kademeli bir yaklaşım benimsedi.  Ancak bu durum değişebilir. Pazartesi günü açıklanan veriler, yıllık enflasyonun geçen ay yüzde 58,9'a yükselerek Bloomberg'in ekonomistlerle yaptığı anketteki tüm tahminlerden daha hızlı arttığını gösterdi.

"Enflasyona karşı daha duyarlılar"

JPMorgan 2024 yılı sonu için enflasyon tahminini 5 puan yukarı revize etti. ABD bankasının Türkiye ekonomisti Fatih Akçelik, Merkez Bankası'nın yeni PPK üyeleriyle birlikte enflasyon görünümüne daha duyarlı olduğunu söyledi. Akçelik, aralarında New York Merkez Bankası'nın eski danışmanının da bulunduğu üç başkan yardımcısının geçen ay atanmasına atıfta bulundu.

BofA, kilit faiz oranının bu yıl yüzde 30'a ve gelecek yılın ikinci çeyreğinde yüzde 45'e ulaşacağını söyledi. Londra'daki BofA analisti Zümrüt İmamoğlu'na göre, para otoriteleri tarafından Mart ayına kadar finansal koşulları seçici olarak sıkılaştırmak için muhtemelen daha fazla niceliksel önlem alınacak. İmamoğlu, "Enflasyon beklentilerinin Haziran ayına kıyasla çok daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, daha fazlasına ihtiyaç var. Asıl soru, Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde bunun sağlanıp sağlanamayacağı" ifadelerini kullandı.