02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.07.2023 09:16 | Son Güncelleme: 20.07.2023 09:42

Bloomberg yazdı: Artan lira likiditesi Merkez Bankası'nın sıkılaşma politikalarını engelliyor

Merkez Bankası üç yıl aradan sonra net TL borç alıcısı oldu. Merkez Bankası'nın bankacılık sistemine verdiğinden daha fazla lira almaya başlaması sıkılaşma politikalarını sekteye uğratıyor
Bloomberg yazdı: Artan lira likiditesi Merkez Bankası'nın sıkılaşma politikalarını engelliyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemine sattığından daha fazla lira almaya başladı. Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki Para Piyasası Kurulu (PPK) üç yıl sonra ilk kez açık piyasa işlemleri yoluyla net lira borçlanıcısı oldu, bu da finansal sistemdeki bol lira likiditesinin bir işareti. Bu arada, Merkez Bankası'nın döviz rezervi birikimi de ekonomiye daha fazla lira pompalanmasına neden oluyor. 

Sonuç olarak, lira cinsinden varlıkların faiz oranları düşüyor ve liranın halihazırda dünyanın en kötü performans gösteren para birimlerinden biri olduğu bir dönemde para biriminin cazibesini azaltıyor. Lira bu yıl dolar karşısında yüzde 30'dan fazla değer kaybederek Arjantin pesosundan sonra gelişmekte olan piyasalar arasında en büyük düşüşü yaşadı.

Yetkililer geçen ay Türkiye'nin iki yıldan uzun bir süredir ilk faiz artışını gerçekleştirirken, 650 baz puanlık artış daha fazlasını bekleyen piyasa katılımcılarını etkilemedi. Bloomberg anketindeki medyan tahmine göre, ekonomistler şimdi Merkez Bankası'nın küçük bir artış daha yapmasını ve 350 baz puan artırarak yüzde 18'e yükseltmesini bekliyor. Bloomberg Economics Türkiye ekonomisti Selva Bahar Baziki, "Para birimindeki likidite, TCMB'nin alternatif araçlarında da bir sıkılaştırma hamlesini olası hale getirebilir" dedi.