Türkiye'de gerçekleşen şiddetli depremler nedeniyle evsiz kalan milyonlarca insan barınak arayışına girdi. Bu da zaten yüksek enflasyon nedeniyle kiraların arttığı bir konut krizi yaşanan ülkenin durumunu daha da kötüleştirdi. İstanbul merkezli TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin güneydoğusundaki komşu illere ve daha batıdaki büyük şehirlere olan göç, kiraların yüzde 45'e varan oranlarda artmasına yol açtı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Türkiye ile komşu Suriye'de yaklaşık 50 bin kişinin ölümüne yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden bu yana yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin depremden etkilenen 11 ili terk ettiğini söyledi. Bölgede kalanlar 20 Şubat'ta da yeni depremlerle karşı karşıya kaldı. Büyük şehirlerde, bunu karşılayabilecek durumda olanlar, İstanbul'da Beykoz ve Ege kıyısında İzmir, Urla gibi fay hatlarından uzak, güvenli olduğu düşünülen bölgelerine akın etti.
"Çok boş ev kalmadı"
İstanbul'un zengin semtlerinden Zekeriyaköy'de emlakçılık yapan Ahmet Önsoy yaşanan barınma krizi için, "Hem kiralama hem de satın alma taleplerinde büyük bir artış var. Riskli olduğu vurgulanan bölgelerde yaşayan insanlar ofislerimize akın etti, özellikle kiralık olmak üzere çok boş ev kalmadı" açıklamasında bulundu.
2022'de Türkiye'de en çok konut satın alan yabancı ülkeler:
Rusya: 16 bin 312 konut
İran: 8 bin 223 konut
Irak: 6 bin 241 konut
Almanya: 2 bin 705
Kazakistan: 2 bin 702 konut
Ukrayna: 2 bin 574 konut
Afganistan: bin 732 konut
"Çoğu fay hatlarının yerini soruyor"
İzmir Urla'da emlakçılık yapan Günay Levent, "Potansiyel müşterilerin çoğu şehir merkezinden veya diğer büyük şehirlerden. Arayanlar müstakil ev ya da az katlı binalardaki daireleri arıyor. Birçoğu özellikle fay hatlarının yerini soruyor" dedi. Levent, mal sahiplerinin de buna karşılık olarak fiyatları artırmaya başladığını ekledi.
Türkiye'de muhalefet liderleri yabancılara ev satışının yasaklanmasını istiyor. Ekonomi gazetesi Dünya'nın emlak veri analiz firması Endeksa'ya dayandırdığı haberine göre, ortalama ev kirası depremlerden önce yıllık bazda yüzde 177 arttı.
"İllerde demografik değişim tehlikesi var"
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İktidara geldiğimizde yabancılara konut satışını beş yıl süreyle engelleyeceğiz" açıklamasında bulundu. İYİ Parti lideri Meral Akşener de yüz binlerce mülteciye ev sahipliği yapan Suriye sınırındaki illerde demografik değişim tehlikesini gerekçe göstererek yasaklama çağrısında bulundu. Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'de ortalama konut fiyatları 2022 yılında reel olarak yüzde 59 arttı.