Türkiye'nin yıllık enflasyonu ekonomistlerin beklediğinden daha az yavaşladı ve Merkez Bankası'nın tercih ettiği gösterge geçen ay yükselerek dördüncü çeyrekte beklenen faiz indirimi tartışmalarını potansiyel olarak geciktirdi. TÜİK'in perşembe günü yaptığı açıklamaya göre yıllık enflasyon ağustos ayındaki yüzde 52 seviyesinden geçen ay yüzde 49,4'e geriledi. Bloomberg anketindeki medyan tahmin yüzde 48,3'tü ve en yüksek tahmin ise yüzde 48,7'ydi.
Merkez Bankası'nın tercih ettiği gösterge olan aylık enflasyon, bir önceki ay yüzde 2,47 iken yüzde 2,97 olarak gerçekleşmiş ve ayrı bir ankette yer alan tüm tahminlerin üzerinde çıktı. Eğitim fiyatları aylık bazda yüzde 14,2 artarak beklenmedik yükselişte ana etken oldu. Para Politikası Kurulu eylül ayındaki son toplantısının tutanaklarında, üniversite harçları ve okul servis ücretlerindeki artıştan kaynaklanan yüksek hizmet enflasyonuna dikkat çekti.
Yatırımcılar faiz indirimini bekliyor
İş Portföy araştırma bölümü yöneticisi ve ekonomist Hande Şekerci, eğitimin yanı sıra konut, giyim, lokanta ve otel ile gıda fiyatlarının tahminlerinin üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Şekerci, hizmet enflasyonunun yapışkan olduğunu ve “bozulan fiyatlama davranışının direncinin” kırılmasının zor olduğunu belirtti. Aylık enflasyonun seyri, merkez bankasının dördüncü çeyrekte borçlanma maliyetlerini düşürmeye başlamasını giderek daha fazla bekleyen yatırımcılar için daha fazla önem kazandı.
"Faiz indirimi 2025'e ertelenebilir"
Goldman Sachs perşembe günkü enflasyon verisi öncesinde kasım ayında faiz indirimine gidileceğini tahmin edenler arasındaydı. Para Politikası Kurulu son altı aydır gösterge faiz oranını sabit tutuyor ancak eylül ayında duruşunu yumuşattı. Şekerci, “Merkez Bankası'nın kasım ayında faiz indirimine başlaması gerektiğini düşünmüyoruz. Hatta, enflasyonda kalıcı iyileşme görüldükten sonra faiz indirimi 2025'e ertelenebilir" dedi.
Yine de Türkiye, yıllık enflasyonun Merkez Bankası'nın yüzde 50'lik temel faiz oranının altına düşmesiyle bir dönüm noktasına ulaştı ve üç yıl sonra ilk kez resmi borçlanma maliyetleri fiyatlara göre ayarlandığında sıfırın üzerine çıktı. Yetkililer için bir diğer önemli gösterge olan hanehalkı ve şirket fiyat beklentileri, bunları dezenflasyon için bir risk olarak gören merkez bankası tarafından öngörülenden çok daha yüksek kaldı.,
"Yılsonu enflasyon yüzde 44 olacak"
Londra'daki BBVA'da gelişmekte olan piyasalar stratejisti olan Tufan Cömert, “Merkez Bankası'nın politika faizi enflasyona göre ayarlandığında şu anda pozitif bölgede ancak kötü haber şu ki, önümüzdeki üç ayın ortalama enflasyonu yüzde 2 olsa bile yılsonu enflasyonu yüzde 44 olacak. Bu durumda, piyasanın kasım ayındaki faiz indirimi beklentilerini 2025'e ertelemesi çok muhtemel" dedi.