14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.03.2024 14:24 | Son Güncelleme: 11.03.2024 14:33

Bloomberg yazdı: Mısır parasındaki düşüş Türk tekstilcilere yaradı

Mısır pound’undaki düşüş Türk firmalarının ülkeyi alternatif bir üretim merkezi olarak görmesini sağladı. Mısır, liranın gücü karşısında düşük maliyetli üretim üssü olarak ortaya çıkıyor
Bloomberg yazdı: Mısır parasındaki düşüş Türk tekstilcilere yaradı

Türk tekstil üreticileri, Mısır’ın zayıf para birimi ve reform vaatleri nedeniyle üretim yatırımlarını buraya kaydırmayı değerlendiriyor. Dünyanın yedinci en büyük hazır giyim ihracatçısı olan Türkiye'deki üreticiler, yüksek asgari ücret ve kur nedeniyle zor durumda. Mısır'ın alternatif bir üretim üssü olarak ortaya çıktığını belirten Türk iş dünyası, geçen hafta para biriminde yaşanan yaklaşık %40'lık düşüşü ve enerji maliyetlerindeki düşüşü gerekçe gösteriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konfeksiyon Bölümü Başkanı Şeref Fayat'a göre, Mısır'ın "akılcı" politikalara yönelmesi onu Türkiye'nin yakınındaki zorlu bir rakip haline getiriyor ve orada yatırımları olan şirketler şimdiden tesislerini genişletmeyi değerlendiriyor.

Tekstil ihracatında düşüş

Tekstil İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre, Türkiye'deki hazır giyim üreticilerinin karşı karşıya olduğu olumsuzluklar, Mısır'ın pound’unun zayıflamasından önce de belirgindi. Teksti ihracatı 2023’ün tamamında düştü ve bu yılın ilk iki ayında düşmeye devam etti. Türkiye Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, %70'e yakın seyreden enflasyondan arındırıldığında liranın değer kazanmaya devam edeceğini söyledi.

“Türkiye çok pahalı hale geldi”

Fayat'a göre yıllarca süren sert düşüşlerin ardından para biriminin görece güçlü olması, üreticilerin maliyet artışlarını tüketicilere yansıtmasını imkansız hale getiriyor. Yetkililer için lirayı sabit tutmak enflasyonu dizginlemenin anahtarı. Fayat “Türkiye çok pahalı hale geldi. Konuştuğum iş insanları işçi çıkardıklarını söylüyor. Döviz kurunun baskı altında olmadığı bir noktaya gelmesi gerekiyor” dedi.

Elbette üretimde anlamlı bir değişim için zayıf bir para biriminden daha fazlası gerekiyor. Mısır'daki yatırımcılar uzun zamandır özel teşebbüsün devlet kurumları tarafından dışlandığından şikayet ediyor. Mısır'a sağladıkları fonları önemli ölçüde artıracak olan Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası bu durumun değişmesi için bastırıyor.

Zara'nın Türk üreticisi Mısır'a yatırımlarını artırabilir

Zara, Lacoste ve Tommy Hilfiger gibi küresel markaların Türk üreticisi Yeşim Grup, 2008'den bu yana Mısır'da üretime yatırım yapıyor ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Sankaya, yatırımlarını artırmayı düşünebileceklerini söyledi. Sankaya, ABD ile serbest ticaret anlaşması ve Türkiye'den yaklaşık %30 daha az işgücü maliyetinin avantaj olduğunu söyledi.