TikTok'ta yayılan işten çıkarma videoları, çalışanlarına kötü haberi vermek isteyen firmaları yardım aramaya sevk ediyor. Giderek daha fazla insan, işten çıkarma konuşması esnasındaki gizli konuşmaların kayıtlarını ve ayrıntılarını sosyal medyada paylaşıyor. Bunları içinde müdürlerin konuşma sırasında hatanın kendilerinde olduğunu söylemeleri ya da insan kaynakları yöneticilerinin kullandığı hassas tonlamaya kadar detaylar da var. Sosyal medyanın tepkisinden korkan yöneticiler (özellikle de büyük İK operasyonlarına sahip olmayan daha küçük teknoloji firmalarının yöneticileri) kriz yaratmadan insanları nasıl işten çıkaracakları konusunda tavsiyeler arıyor.
İşten çıkarma uzmanları arıyorlar
İşten çıkarma lojistiği konusunda uzmanlaşmış bir startup olan Onwards HR, müşteri tabanının geçen yıl %300 büyüdüğünü söylüyor. Onwards HR'ın kurucu ortağı ve CEO'su Sarah Rodehorst, "Sosyal medya tepkisi çekmeden nasıl işten çıkarma yapabileceklerini soruyorlar. Sosyal medya sayesinde herkesin haberi oluyor” dedi.
Amerika’nın en büyük işverenleri geçtiğimiz yıl binlerce işten çıkarma yaptı ve bu yıl da yapmaya devam ediyor. United Parcel Service Inc.12.000 yönetici pozisyonunu azaltacağını duyururken Citigroup Inc. de 2026 yılına kadar 20.000 pozisyonu ortadan kaldırmayı planladığını açıkladı.
İşten çıkarma konuşması için rehberlik
Onwards HR, şirketlere işten çıkarma sürecini standartlaştırmak, kıdem tazminatı ödemelerini otomatikleştirmek ve İK, hukuk ve finans ekipleri arasında daha sorunsuz bir işbirliği sağlamak için merkezi bir platform sunuyor. Ancak Rodehorst, müşterilerin teknolojiden daha fazlasını istediğini söyledi. İşten çıkarılan kişilerle nasıl zor konuşmalar yapılacağı konusunda adım adım rehberlik istiyorlar. Rodehorst’un tavsiyesi ise işten çıkarılan her çalışana soru sormak için yöneticileriyle görüşme fırsatı vermeleri yönünde. Şirket bu konuda resmi eğitim ve sertifika programı bile başlatmayı düşünüyor.
Yanlış yönetilen bir işten çıkarma, bir şirketin itibarına ve işe alımlarına zarar verebilir. Geçtiğimiz ay, teknoloji firması Cloudflare'in bir çalışanı TikTok'ta işten çıkarılma kaydını paylaşarak eleştiri yağmuruna tutuldu. CEO, X'te yaptığı açıklamada Cloudflare'i daha nazik ve insancıl olmamakla hata yaptığını söyledi.
Geride kalan çalışanların da morali bozuluyor
Şirket içinde işten çıkarmalar, diğer çalışanların da işten ayrılmak istemesine neden olabilir. İşveren değerlendirme sitesi Glassdoor Inc'e göre, büyük çaplı işten çıkarmaların ardından çalışanların morali genellikle aylarca bozuluyor. Sosyal medyadan bağımsız olarak, İK uzmanları işten çıkarmaların her zaman dikkatle ele alınması gerektiğini söylüyor.