27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.12.2023 14:09 | Son Güncelleme: 08.12.2023 17:12

Bloomberg yazdı: Türkiye altı yıl sonra yabancı yatırımcı çekiyor

Türkiye artık daha ortodoks bir para politikası izliyor. Bloomberg'in haberine göre seçim sonrası politika değişikliği yabancı yatırımcılara güven verdi. Analistler gelecek yılın ilk çeyreğinden sonra ilginin artacağını öngörüyor
Bloomberg yazdı: Türkiye altı yıl sonra yabancı yatırımcı çekiyor

Türkiye'nin Haziran ayında daha yüksek faiz oranlarına ve daha ortodoks bir para politikasına yönelmesinin ardından oluşan olumlu hava sayesinde yabancıların Türk hisse senedi ve tahvillerine sermaye akışı altı yıl sonra ilk kez 2023 yılında pozitife dönmeye hazırlanıyor. Merkez Bankası verilerine göre yabancı yatırımcılar geçen hafta Türk hisse senedi ve tahvillerinde net 528,6 milyon dolarlık alım yaparak bu yılki kümülatif girişleri 1,1 milyar dolara çıkardı. Yabancıların Türk varlıklarında net alıcı olduğu son yıl 2017'ydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Haziran ayı başında iki eski Wall Street bankacısını ülke ekonomisini yönetmekle görevlendirmesinden bu yana yabancılar Türk hisse senedi ve tahvillerinden net 2,7 milyar dolar satın aldı.  Borsa İstanbul 100 Endeksi Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana lira bazında yüzde 71, ABD doları bazında yüzde 18 yükselirken, Türk eurobondları ve lira tahvilleri de o zamandan bu yana ralli yapmaya başladı.

Yatırımcılar daha iyimser

Hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hem de Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, alışılmışın dışındaki politikalarda kademeli değişiklikleri savundular. Denizaşırı yatırımcılar daha iyimser görünüyor ve yıllarca süren alışılmadık politikaların yabancı sahipliğini rekor düşük seviyelere indirmesinin ardından Türk varlıklarına yeniden şans vermeye hazır olabilirler.

İlk çeyrekten sonra ilgi artabilir

Bu yıla kadar Merkez Bankası, gevşeme döngüsü izlerken enflasyon geçen yıl yüzde 80'in üzerine çıktı. O zamandan bu yana fiyat artışları bir miktar yavaşlamış olsa da yetkililer lirayı istikrara kavuşturmaya çalışırken Merkez Bankası'nın döviz rezervleri de tükendi.

Yabancıların Türk hisse senedi ve tahvillerindeki toplam sahipliği hâlâ 2018 öncesindeki seviyesinden çok uzakta ancak son dönemdeki girişler olumsuz havadan uzaklaşıldığını gösteriyor. East Capital'den Emre Akçakmak'a göre yerel seçimlerin yarattığı rahatlama, turizm sezonunun başlaması, Körfez ülkelerinden beklenen yatırımlar ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitme ihtimalinin artmasıyla yabancı ilgisi gelecek yılın ilk çeyreğinden sonra artabilir. Merkez Bankası verilerine göre, bu yıl 1 Aralık itibarıyla Türk tahvillerine 213 milyon dolar, hisse senetlerine ise 884 milyon dolar giriş oldu.