23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.01.2023 18:38 | Son Güncelleme: 01.01.2023 19:27

Bloomberg’ten öneriler: 2023'te nasıl zam istersiniz?

Bloomberg yazarı Arianne Cohen, 2023'te dolgun bir zam isterken patronunuzla nasıl bir konuşma yapacağınızı planlamanız için uzmanlarla konuştu. Hazırlıklı olun, prova yapın ve katkılarınızdan bahsedin
Bloomberg’ten öneriler: 2023'te nasıl zam istersiniz?

Benzin ve market masrafları geçen yıla göre oldukça yüksek rakamlara ulaşırken, işçilerin de aynı şekilde bir yükselişe ihtiyacı var. Ancak insanlar enflasyonu, pozisyonlarını nasıl koruyacaklarına karşın tartarken müzakere süreci sıkıntılı görünüyor. Bloomberg yazarı Arianne Cohen, 2023’te daha yüksek bir maaşa giden yolu en iyi nasıl konuşacağınızı öğrenmek için üç müzakere uzmanına danıştı. 

The No Club: Putting a Stop to Women’s Dead-End Work kitabının yazarı Laurie Weingart, genel bir kural olarak, patronunuzun katkılarınızın boyutunu bilmeyebileceğini söyledi. İşiniz, kim olduğunuza ve kuruluş için gerçekte ne yaptığınıza dair net bir resim sunarak bunu değiştirmektir. Bunu geniş, işbirlikçi bir konuşma olarak çerçevelendirin, çünkü patronunuzla yapacağınız tek bir meseleye odaklı, çatışmalı bir müzakereyi kaybetme olasılığınız daha yüksek. Weingart, "Bana gereğinden az ödeme yapıyorsunuz ve bu haksızlık demek yerine sorumluluklarınızı, kariyer yolunuzu ve paranın bu tablonun neresinde olduğunu tartışın" dedi. 

Bu her şeyi bitiren bir konuşma değil. Carnegie Mellon Üniversitesi Liderlik ve Müzakere Akademisi'nin fakülte direktörü Leanne Meyer, zaman içinde kazanımlarınızı vurguladığınız ve sonunda doğrudan bir zam talebine yol açan temas noktaları oluşturmayı düşünmeniz gerektiğini öneriyor. Ayrıca, şu anda çeşitli sektörler işten çıkarmalar ve gerilemelerle mücadele ederken masada seçenek olarak daha fazla para yoksa  başka neyin önemli olduğunu düşünün örneğin ücretli izin ya da evden çalışma gibi. Yıllık incelemeler yaklaşıyorsa, "Yakında İK'dan Kristin ile ücret görüşmeleri yapacağınızı biliyorum ve performansımla ücretle tartışmayı çok isterim, masaya getirmem gereken bazı ek bilgiler var" diyebilirsiniz.

Patronunuzu hazırlıksız yakalamayın

Yöneticinizin sakin olduğu bir anı tercih edin. Onu hazırlıksız yakalanmayın hatta kendiniz de hazırlanın.  Stresli durumlarda en iyi performansı nasıl gösterileceğini araştıran bilim insanı olan Sian Beilock, "Patronunuzun hayır da dahil olmak üzere farklı tepkilerine ne söyleyeceğinizin önceden pratiğini yapın. Bir arkadaşınızla sohbet ederken bunu denemeden odasına girmeyin" dedi. 

Firma, endüstri ve rolünüz için tipik ücretlendirme konusunda akıcı olun. Weingart, "Sizi iş arkadaşlarınızdan neyin ayırdığını çok net bir şekilde düşünmeniz gerekir. Çoğu, getirdiğiniz değeri ifade etmekle ilgili" diyerek öncesinde ne söyleyeceğinize dair düşünmeniz gerektiğini de vurguluyor. Aklınızdakinden biraz daha fazlasını istemeyi planlayın, böylece bir karşı teklif için yer ayırmayı da unutmayın.