16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 19.12.2022 17:00 | Son Güncelleme: 19.12.2022 17:45

İş arkadaşınızın daha fazla kazandığını öğrendiniz, zam isteyebilir misiniz?

Ekip arkadaşlarınızın sizden daha fazla maaş aldığını öğrenseniz ne yaparsınız? Wall Street Journal yazarı Rachel Feintzeig, bu konuyu uzmanlara sorarak nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini yazdı
İş arkadaşınızın daha fazla kazandığını öğrendiniz, zam isteyebilir misiniz?

İş arkadaşınızın ne kadar maaş aldığını biliyor musunuz? Yıllar önce ne kadar maaş aldığımız tamamen sırdı. Şimdi açık maaş yasaları ABD’de yayılırken, genç çalışanlar kariyerlerine dair TikTok trendlerini takip ederken birçok kişi maaşlarını mukayese ediyor. Bazen kalp krizi gibi hissettiriyor. 

Lisa Dwyer, katıldığı bir endüstri kuruluşu tarafından başlatılan anonimleştirilmiş bir elektronik tabloda pazarlama profesyonellerinin kendi bildirdiği maaşlarnı ve ikramiyelerini gözden geçirdiği gün hakkında "Neredeyse kanepeden düşüyordum" diye anlatıyor. Dwyer, dökümana baktığında “Tamam maaşım açıkça yanlış” diye düşündüğünü söyledi. 

Maaşınızın düşük olduğundan nasıl emin olursunuz?

Aynı mevkide olduğunuz kişilerden daha az kazandığınızı öğrenirseniz veya maaşınızın, şirketinizin ilanlarında yayınladığı aralığın en altında olduğunu görürseniz ne yapmalısınız? Bu bilgiyi, kariyerinizi riske atmadan zam kazanmak için kullanabilir misiniz? Ve gerçekten düşük maaş alıp almadığınızı nasıl anlarsınız?

Kadınların müzakere becerilerini artırmaya odaklanan Atlanta merkezli bir danışmanlık firması olan Worthmore Strategies'in kurucusu Kathryn Valentine, "Ne kadar bilgi sahibi olursanız, müzakere pozisyonunuz o kadar güçlü olur" dedi.  

"Ne kadar değerliyim?"

Valentine, aldığınız maaşın nasıl olduğunu anlamak için eski iş arkadaşlarınıza, akıl hocalarınıza ve sektördeki meslektaşlarınıza sizin ne kadar değerli olduğunuzu düşündüklerini sormanızı tavsiye ediyor. Bu konuyla ilgili bir görüşme yapacağınızdan ve istediğiniz yüksek bir rakamdan bahsederek “Ne düşünüyorsun?” diye sorun. Valentine, “Bu soruyu sorduğum kişilerin yüzde yetmişi ne kazandıklarını söyleyecektir” dedi.

Maaşlardan değil performansınızdan bahsedin

Ayrıca, benzer pozisyonlar için hangi seçeneklerin teklif edildiğini size söyleyebilecek işe alım uzmanlarını da deneyin. Patronunuza yaklaştığınızda, Sally veya Jim'in sizden daha fazla kazandığını duyduğunuzdan bahsetmeyin. Bunun yerine, geçmiş performansınızın ana hatlarını çizin. Örneğin  "Geçen çeyrekte tüm hedeflerime ulaştım" veya "Bu yıl aynı güçlü performans için doğru yoldayım” gibi vizyonunuzdan bahsedin. Pozisyonunuzun ortalama piyasa oranının aldığınızdan yüzde 25 daha fazla olduğunu öğrenince şaşırdığınızı belirtmeyi unutmayın. 

Valentin’in diğer önerisi de “Bu açığı kapatmama nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda benimle konuşabilirsiniz? diye sorarak konuşmayı kesmek. Konuyu uzatmak konumunuzu zayıflatır. Pazarlamacı Dwyer, gördüğü tablonun gerçeği yansıttığından emin olmak istedi. Kendi alanı olan siber güvenliğin gerçekten de yüksek seviyelerde ödeme yaptığını doğrulayan tanıdığı yöneticileri aradı. Bir terfi için geldiğinde, şirketinin başkanına tabloyu gönderdi ve daha fazla konuşmadan önce ona bir göz atmasını önerdi. Dwyer, bunun sonucunda patronun ona yüklü bir zamla döndüğünü söyledi. Bu konudaki başarısını doğrudan ve duygusuz olarak hareket etmesine bağlıyor. 

Şirketlerin iş ilanlarında ücret aralıklarını açıklamasını gerektiren yeni yasalar yakın zamanda New York ve Colorado'da yürürlüğe girdi ve Ocak ayında Washington eyaleti ve California'da uygulamaya konulacak. Ücretli yazılım sağlayıcısı Syndio'nun stratejik girişimlerden sorumlu başkan yardımcısı olarak işverenlerin çalışanlarına nasıl ödeme yapacaklarını analiz etmelerine yardımcı olan Christine Hendrickson, bazı patronların ücret aralıkları ve maaş ayarlamalarıyla ilgili soru yağmuruna tutulduğunu söyledi.

Gündeme getirmekten çekinmeyin

Bu arada, sıkı bir işgücü piyasasında işe alımlar için para harcamak zorunda kalan kuruluşlarda eski çalışanlar ile yeni işe alınanlar arasındaki ücret eşitsizlikleri büyüyerek adalet konusundaki endişeleri artırdı. Mobil oyun geliştiricisi Wildlife Studios'ta tazminat ve yan haklardan sorumlu olan ve kurumsal tazminat hakkında bir kitap yazan David Buckmaster, maaş farkı en az yüzde 15 gibi önemli bir orandaysa ve ekibinizin birden fazla üyesi sizden daha fazla kazanıyorsa buna ek olarak daha fazla sorumluluğunuz varsa sorunu gündeme getirmenizi öneriyor.

Durumunuzu, yöneticinizin neredeyse kesin olarak son kararı verecek olan üst düzey patronlara satabileceği büyüleyici bir cümleye dönüştürmeye çalışın. Şunun gibi bir şey: Altı kişilik bir ekipte en iyi performans gösteren benim ve herkesten yüzde 20 daha az kazanıyorum.