07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2023 22:50 | Son Güncelleme: 16.09.2023 22:55

California eyaleti petrol devlerini mahkemeye verdi

ABD'nin Kaliforniya eyaleti Exxon Mobil Corp, Shell PLC ve Chevron gibi büyük petrol şirketlerini fosil yakıtların yarattığı riskleri küçümsemekle suçlayarak dava açtı. BP ve ConocoPhillips'i de hedef alan dava, enerji devlerinin eylemlerinin on milyarlarca dolar zarara yol açtığını iddia ediyor
California eyaleti petrol devlerini mahkemeye verdi

Dosyaya göre, bir endüstri ticaret grubu olan Amerikan Petrol Enstitüsü de davada davalı olarak listelendi.  Kaliforniya, eyalette iklimle ilgili felaketlerin neden olduğu gelecekteki zararları ödemek için bir azaltma fonu oluşturulmasını talep etti.

Kongre'nin karar alması gerekli

Amerikan Petrol Enstitüsü, Reuters'e e-posta ile gönderdiği yanıtta, iklim politikasının mahkeme sisteminin değil, Kongre'nin tartışması ve karar vermesi gereken bir konu olduğunu belirtti. Benzer bir düşünceyi paylaşan Shell de e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Mahkeme salonunun iklim değişikliğini ele almak için doğru yer olduğuna inanmıyoruz" dedi.

California Valisi Gavin Newsom, X'te yaptığı bir paylaşımda, "Kaliforniya büyük kirleticileri sorumlu tutmak için harekete geçiyor" dedi.

Bu dava, son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eyaletler ve belediyeler tarafından fosil yakıt endüstrisine karşı açılan ve aşırı hava koşulları da dahil olmak üzere iklim etkilerinden kaynaklanan zararları ortaya döken düzinelerce davadan sadece biri.