California Valisi Gavin Newsom yaptığı açıklamada, eyaletin nominal gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) Japonya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi haline geldiğini duyurdu. Bu dönüm noktası, küresel ekonomik çalkantıların yaşandığı bir süreçte gerçekleşti.
Teknoloji, tarım, hizmetler ve eğlence gibi birçok sektörden güç alan California ekonomisi, uzun süredir küresel çapta etkili bir güç konumundaydı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Ekonomik Analiz Bürosu tarafından yayımlanan verilere göre California’nın nominal GSYH’si 4,1 trilyon dolara ulaştı. Bu rakamla Japonya’nın 4,02 trilyon dolarlık ekonomisinin önüne geçen eyalet, yalnızca ABD (29,18 trilyon $), Çin (18,74 trilyon $) ve Almanya’nın (4,65 trilyon $) gerisinde kaldı.
Newsom, yaptığı açıklamada, “California sadece dünyayla yarışmıyor, biz hızı belirliyoruz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Ekonomimiz insanlara yatırım yaptığımız, sürdürülebilirliği önceliklendirdiğimiz ve inovasyona inandığımız için büyüyor”
Verilere göre California, en büyük dört ekonomi arasında en hızlı büyüyen eyalet oldu. Eyaletin 2024’teki nominal büyüme oranı yüzde 6’yı bulurken, ABD genelinde bu oran yüzde 5,3, Çin’de yüzde 2,6 ve Almanya’da yüzde 2,9 olarak gerçekleşti.
California'nın bu hızlı büyümesinin ardında ne var?
Vali Newsom, bu başarıyı artan nüfus, rekor turizm harcamaları, yüksek sermaye akışı ve yeni girişimlerin yoğunluğuna bağladı. Newsom ayrıca eyaletin tarım, yüksek teknoloji ve imalat sektörlerinin gücüne de dikkat çekti.
Öte yandan Newsom, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre onayı olmaksızın uluslararası gümrük vergilerini getirme yetkisini kullanmasına karşı hukuki mücadele başlattı. Dava, Başkan’ın dayandığı Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nın (IEEPA) bu tür tek taraflı vergilere izin vermediğini savunuyor.
Valilikten yapılan açıklamada, California’nın geçen yıl 675 milyar dolarlık iki yönlü ticaret gerçekleştirdiği ve Trump’ın gümrük tarifeleri nedeniyle milyarlarca dolarlık gelir kaybı riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Newsom, “Bu başarıyı kutlarken, mevcut federal yönetimin pervasız gümrük politikalarının gelişimimizi tehdit ettiğini biliyoruz” diyerek, California’nın ulusal ekonomiye yön verdiğini ve korunması gerektiğini vurguladı.
California en son 2018 yılında İngiltere'yi geçerek beşinci sıraya yükselmişti. Mevcut projeksiyonlara göre Hindistan’ın 3,9 trilyon dolarlık ekonomisinin 2026 yılında California’yı geride bırakması bekleniyor.