06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2022 17:44 | Son Güncelleme: 23.04.2022 22:27

Çiftçi Towers icradan satışa çıkartıldı

İstanbul’un en değerli bölgelerinden Zincirlikuyu'da bulunan, iki blok ve 59 kattan oluşan Çiftçi Towers icradan satılığa çıktı. 172 daire, 246 mağaza, 1 benzin istasyonu için icra dairesinden istenen rakam 4 milyar 667 milyon 840 bin lira
Çiftçi Towers icradan satışa çıkartıldı

Öge Demirkan ([email protected])

İstanbul'un en değerli bölgelerinden Zincirlikuyu'da yükselen ancak çeşitli davalar nedeniyle oturuma başlanamayan Çiftçi Towers icradan satışa çıkıyor.

Çiftçiler Grubu'nun sahibi olduğu arsa üzerine Türkerler İnşaat tarafından yapılan Çiftçi Towers'ın inşaatına 2012 yılında başlanmış ve 59 katlı iki kule ve bir AVM'nin bulunduğu toplam 303 bin metrekare kapalı alana sahip kompleksin inşaatı bir süre önce tamamlanmıştı.

Ancak, arsa sahibi Çiftçiler Grubu ile inşaatı kat karşılığı yaptığı bilinen Türkerler Grubu arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle satışlar sekteye uğramış, alacaklı bankalar da devreye girince iş çıkmaza girmişti. 

Zorlu Center'ın yanı başındaki binadan aralarında Doğuş Grubu'nun sahibi Ferit Şahenk de dahil pek çok işadamının daire satın aldığı biliniyordu. Ancak çıkan ihtilafların çözülmemesi nedeniyle çoğu dairenin tapu işlemi gerçekleşmedi. Bina üzerindeki düğüm çözülemeyince, alacaklıların talebi üzerine Çiftçi Towers icradan satışa çıktı.

T.C. İstanbul Gayrimenkul Satış İcra Dairesi tarafından Milliyet gazetesine verilen tam 7 sayfalık ilana göre, iki kulede bulunan 300 daireden 172’si, 277 ticari alandan 246’sı ve akaryakıt istasyonu ile oto servislerinin bulunduğu bölüm icra dairesi tarafından satılacak. 174 kalem gayrimenkule biçilen değer 4 milyar 667 milyon 840 bin lira. (Yaklaşık 317 milyon dolar) Satış işlemleri, 1 Haziran tarihinde başlayacak ve 28 Ağustos’a kadar açık artırma usulü ile yapılacak. Açık artırmaya katılmak isteyenler tahmin edilen değerin yüzde 20'si oranında teminat yatırmak zorunda.

İlandaki bilgilere göre satışa konu alan iki parselden oluşuyor. İki kule ve AVM'nin bulunduğu 30 ada 169'uncu parseldeki 23 bin 859 metrekarelik arsa ile, akaryakıt istasyonu ve oto servisinin bulunduğu 2.246 metrekarelik 168'inci parsel. 

Beşiktaş Belediyesi'nin bu iki parsel için biçtiği metrekare rayiç değeri 54 bin 279 TL. Toplam alanı 26 bin 105 metrekare olan iki parselin bu rayice göre sadece arsa değeri 1 milyar 417 milyon TL'yi  buluyor. 

23 bin 859 metrekare büyüklüğündeki 169'uncu parsele verilen emsal inşaat alanı 2.5. (Arsa alanının 2.5 katı kadar inşaat yapabilme hakkı)  59 bin 650 metrekarelik emsal inşaat alanı bulunmasına rağmen, kompleksin kapalı alan inşaatı AVM'nin neredeyse tamamının kot farkı nedeniyle emsal dışı alanda inşaa edilmesiyle 300 bin metrekareyi aşmış. Bu rakama, kaçak inşaa edilip daha sonra yapı kayıt belgesiyle resmileştirilen 5 bin metrekareyi aşkın bölüm de dahil. 

Tripleks 140 milyon lira

İki kuleden oluşan Çiftçi Towers’ta 7'nci kattan itibaren Boğaz manzarası bulunuyor. Her iki kulede de helikopter pisti, fitness salonu, sauna, açık-kapalı olmak üzere yarı olimpik yüzme havuzu var. 9 farklı daire tipi üzerine kurulu konut alanında en küçük daire 2 oda ve 1 salondan oluşan 109 metrekarelik D4 tipi bağımsız bölümler.

İcra dairesi bu tip dairelere 7 milyon 600 bin lira değer biçti. D4 tipi daireler satıştaki en ucuz bağımsız bölümler olurken, tripleks dairelerin fiyatı  bunun 20 katına kadar çıkıyor. İçinde kat asansörü bulunan; 22 oda, 3 salon, 10 banyo ve saunaya sahip penthouse tipi bu dairelerin  net alanı 1.883 metrekare. Her iki blokta da birer tane olan bu tripleksler için istenen bedel ise 140 milyon lira.

Kat yükseldikçe fiyat artıyor

Bazı dairelerin metrekare ve özellikleri aynı olmasına rağmen konumuna ve yüksekliğine göre fiyatları değişiyor. Örneğin 1. kulede 13. katta bulunan Boğaz manzaralı A tipi daire için istenen rakam 14 milyon 415 bin TL. Bu tip daireler 6 oda, 1 salon ve 2 banyodan oluşurken toplam brüt alanı ise 357 metrekare.

Aynı tip dairenin 20. kattaki fiyatı ise 17 milyon lira. 2. kulede 44. katta bulunan ve toplam 366 metrekare brüt alana sahip D4+D5 tipi dairenin satış fiyatı ise 35 milyon 40 bin lira.

Akaryakıt istasyonu 136 milyon lira

İlanda icradan satılacak bir başka yer ise 168'inci parseldeki akaryakıt istasyonu. 2 bin 246 metrekare alan üzerine kurulu istasyonda, 6 adet akaryakıt pompası, yıkama yağlama alanı, toplam 90 tonluk dolum tank bulunuyor. Bu arsa ve üzerindeki yapılar için biçiler değer ise 135 milyon lira.

Çiftçi Towers’da icradan satılacak diğer alan da bodrum katta yer alan AVM’ye ait olan mağazalar. AVM'deki bağımsız bölümlerin büyüklüğü 6 metrekarelik kiosk alanlarından başlayıp, 2.414 metrekarelik dev bir mağazaya kadar uzanıyor. Binada yaklaşık üçte birlik arsa payına sahip olan toplam 246 farklı bölüm için ayrı ayrı fiyatlandırma yapılmamış durumda. Hepsi için belirlenen toplam rakam 1 milyar 181 milyon 360 bin lira. İlandaki bilgiye göre AVM inşaatı yüzde 99 oranında tamamlanmış durumda.

10 yıldır bitmeyen hikaye

Çiftçi Towers’ın temeli 2012 yılında atıldı. Beşiktaş ilçesinde, Büyükdere Caddesi, Barbaros Bulvarı arasında kalan ve 23 bin metrekare arazi üzerine 59 katlı ve 180 metre uzunluğunda iki kule inşa edildi. İnşaat sürerken Beşiktaş Belediyesi tarafından yapılan incelemede iki kulenin çatılarında toplam 3 bin metrekare büyüklüğünde ikişer kat fazla kullanım alanı oluşturulduğu tespit edildi. Ayrıca zemin seviyesinde ise bahçe alanına her biri 350 metrekare büyüklüğünde fazladan 4 adet dükkan inşa edildiği belirlendi. Bunun üzerine inşaat mühürlendi ve kapısına da “yapı tatil tutanağı” asıldı.Ancak bu aşamada Çiftçiler Grubu  30 Temmuz 2018'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak imar affından faydalandı. İmar barışı düzenlemesi, yapı kayıt belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararlarını iptal ettiği için Beşiktaş Belediyesi'nin mührü söküldü ve projede inşaat yeniden başladı. Ancak bu aşamada, projeden yer alanlar da gecikme yüzünden dava açarak haklarını aradı.

Davalar sürüyor

Gökdelenin adı sadece imar olayına değil miras kavgasına da karıştı. Holding kurucusu Tahsin Çiftçi’nin 2000 yılında vefat etmesinden sonra mirasçıları arasında da hukuki süreç başladı. Çiftçi Tower dışında, Ragıp Paşa Köşkü, Yeniköy’de villalar, Şişli’deki Polat Çiftçi Tower gibi gayrimenkuller için de haciz ve icra davaları açıldı. Bu arada Mehmet Çiftçi yönetimindeki holdinge bankaların da hukuki süreç başlattığı basında haber oldu.

Son olarak arsa sahibi Çiftçiler Holding ve ikiz gökdeleninin müteahhidi olan Türkerler İnşaat da davalık oldu. Türkerler İnşaat, arsa sahibini nitelikli dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı, sahte fatura düzenleme ve kullanma, yanıltıcı belge kullanma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlamalarıyla savcılığa şikayette bulundu.

Bir zamanların büyük grubu

Çiftçiler Grubu, 1990'lı yıllara kadar özellikle otomotiv alanındaki işleriyle bilinen büyük bir şirketti. Çitfçi Towers'ın internet sitesinde grubun geçmişi şöyle anlatılıyor:

Çiftçiler Holding 1964 yılında Türkiye’de ilk kez kamyonet montaj faaliyetlerine başlamıştır. Almanya’dan boyalı ve karoser kısmı montajlı gönderilen Volkswagen kamyonet ve minibüslerini Şişli’deki Volkswagen servis alanı içinde monte ederek piyasaya girmiş ve üretim faaliyetlerine uzun yıllar dönemin en son teknolojisi ile devam etmiştir. O yıllardan bu yana yoğunlukla otomotiv endüstrisinde büyüme gösteren Çiftçiler Tic. ve San. T.A.Ş. uluslararası anlaşmalarla 1951’den 1994 yılı sonuna kadar Volkswagen ve Audi dahil dünya çapındaki pek çok markanın Türkiye temsilciliklerini sürdürmüş olup bu temsilciliklerin bazılarını halen devam ettirmektedir.

Otomotiv sektöründeki faaliyetlerini 1962 yılında Amerikan Chrysler International ile ortak kurulan ve Türkiye’nin ilk kamyon fabrikası olan Chrysler Kamyon İmalat ve Tic. A.Ş.’nin 3 yerli ortağından biri olarak pekiştirmiştir. Fabrika 2002 yılında ünvan değişikliğine giderek Askam Kamyon İmalat ve Tic. A.Ş. ünvanını almış, Haziran 2003 tarihinde de Çiftçiler Holding’in bünyesine girmiştir. Yeniden yapılanma doğrultusunda çalışmalar devam etmektedir.

Çiftçiler Tic. ve San. T.A.Ş. otomotiv sektöründeki uzun yılların getirdiği birikim ve tecrübesiyle Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Chrysler, Dodge marka araçların yetkili bayii ve servis olarak bu marka kullanıcılarına hizmet vermektedir. Dentur Turizm ve Yatçılık Tic. A.Ş. dünya denizcilik sektörünün lideri Ferretti Grubu’nun bünyesindeki markaların Türkiye distribütörlüğü ve servis olarak müşterilerine hizmet vermektedir.