08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2024 10:10 | Son Güncelleme: 13.05.2024 11:23

Çin, ekonomisini desteklemek için ultra uzun tahvil satışına başlıyor

Çin Başbakanı Li Qiang, mega projeleri ve stratejik sektörleri desteklemek için fon sağlamak amacıyla tahvil satış planını açıkladı. Ultra uzun vadeli tahvil satışının ilk bölümü bu hafta başlayacak
Çin, ekonomisini desteklemek için ultra uzun tahvil satışına başlıyor

Çin, ekonomiye daha fazla destek sağlamak amacıyla planladığı 1 trilyon yuanlık (138,37 milyar dolar) ultra uzun vadeli tahvil ihracının ilk partisini bu hafta satmaya başlayacak. Çin Maliye Bakanlığı'nın web sitesinde yayınlanan bir yazıya göre, satış mayıstan kasıma kadar sürecek ve cuma günü belirtilmemiş miktarda özel 30 yıllık hazine bonosu ihraç edilecek. 20 ve 50 yıl vadeli tahviller ise sırasıyla 24 Mayıs ve 14 Haziran tarihlerinde satılacak.

Plan mart ayında açıklanmıştı

Çin Başbakanı Li Qiang mart ayında yayınladığı bir raporda tahvil satış planını açıklamış ve Pekin'in mega projeleri ve stratejik sektörleri desteklemek için fon sağlamak amacıyla birkaç yıl boyunca satış yapmaya devam edebileceğini söylemişti.

Aynı raporda Li'nin 2024 yılı ekonomik büyüme hedefini %5 olarak açıklaması, ekonomistlerin iddialı olarak nitelendirdiği bir hedef olup, Pekin'in son çeyrek yüzyılda sadece dördüncü kez büyümeyi teşvik etmek için neden özel hazine tahvillerine yöneldiğini açıklamaya yardımcı olabilir.

Kredi hacmi beklenmedik şekilde düştü

Tahvil duyurusu, hafta sonu Çin'in nisan ayında 2005 yılından bu yana ilk kez beklenmedik bir şekilde kredi hacminin düştüğü haberinin ardından geldi. Bu gelişme aynı zamanda Çin'in geçen ayki Politbüro toplantısında liderlerin devlet tahvili ihracını hızlandırma sözü vermesinin ve faiz oranları ile bankaların nakit rezerv zorunluluklarının düşürülebileceğini ima etmesinin ardından geldi.

Standard Chartered'da Çin Makro Stratejisi Başkanı Becky Liu, özel hazine tahvillerinin ihracının tahmin edilenden biraz daha erken gelmesine rağmen geniş çapta beklendiğini söyledi. Liu, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürüp düşürmemesinden bağımsız olarak, yakın vadede ek para politikası gevşemesi olasılığının arttığını düşünüyor. Liu, Çin bankalarının zorunlu karşılık oranlarında yapılacak bir indirimin, satışlarını kolaylaştırmak için özel tahviller ihraç edildiğinde duyurulabileceğini söyledi.