13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.07.2023 19:28 | Son Güncelleme: 11.07.2023 19:45

Çin yasak koydu: Ülkeler hızla galyum stokluyor

Dünyanın en büyük galyum alıcısı Freiberger Compound Materials yaptığı açıklamada Çin'in Batı ülkelerine galyum üzerindeki planlı ihracat kontrollerine başlamasıyla metalin değere bindiğini ve müşterilerin hızla galyum stoklamaya başladığını paylaştı
Çin yasak koydu: Ülkeler hızla galyum stokluyor

Freiberger Compound Materials, cep telefonu radyo sinyal amplifikatörleri ve optik elektronikler için kullanılan bu yarı iletkenlerin üretiminde ihtiyaç duyduğu galyum için neredeyse tamamen Çinli tedarikçilere güvenmek durumunda. Çünkü dünya üzerinde bu metalin ağırlıklı olarak çıkarıldığı ülke Çin.

Sınırlamalar 1 Ağustos'ta başlıyor

Küresel galyum üretiminin tahminen yüzde 10'unu tüketen şirket, Çin'in 1 Ağustos'tan itibaren galyum ve germanyum ürünlerinin ihracatını kontrol edeceğini açıklamasının ardından kendisini kargaşanın merkezinde buldu.

Şirketin CEO'su Michael Harz Reuters'a verdiği demeçte "Müşterilerim bu konuda hiç de rahat değil. Şu anda stok seviyelerini artırmak için verilen siparişlerde bir patlama yaşanıyor. Sektör çok gergin" sözlerini kaydetti.

Çinli galyum şirketleri, son on yılda başka yerlerdeki rakiplerinin çoğunu fiyat konusunda alt ederek pazarın dışına itti. Yıllık satışları 70-80 milyon euro (77-88 milyon dolar) olan ve akıllı telefon güç amplifikatörleri için galyum arsenit iletkenlerde yüzde 65 pazar payına sahip Freiberger, Japon Sumitomo Electric ve bir dizi küçük Çinli üreticiyle rekabet ediyor.

Kırmızı LED'ler ve kırmızı ışık sensörleri galyum arsenit için bir başka önemli kullanım alanı.

Stoklarda birkaç aylık galyum kaldı

Harz, kökleri eski Doğu Almanya'da devlete ait bir elektronik fabrikasına dayanan grubun stoklarında birkaç aylık galyum bulunduğunu, çünkü uzun süredir bir tür ticaret krizi beklediğini ve tepki vermek için yapabileceği çok az şey olduğunu söyledi.

Otomotiv sektörü ikilem içinde

Otomobil üreticileri de elektrikli araçlar için bir oyun değiştirici olarak görülen bu metale güvenmeye devam edip edemeyecekleri konusunda bir ikilem içinde.

Harz, Çinli tedarikçilerinin yetkililere ihracat lisansı almak için gereken verileri sağladığını söyledi. Güvenilir bir bilgi bulunmamakla birlikte, ihracat kontrolleri 1 Ağustos'ta yürürlüğe girdiğinde teslimatların duracağı ve yaklaşık bir ay sonra lisans talepleri işleme konulduğunda yeniden başlayacağı tahmin ediliyor.

Çin galyum ticaretini tamamen bitiremez

Harz, Çin'in önümüzdeki birkaç yıl içinde galyum ticaret akışını keseceğine inanmıyor çünkü bu kendi elektronik endüstrisine hızla zarar verebilir.

CEO, akıllı telefonların baz istasyonlarıyla iletişim kurabilmesi için radyo sinyallerini güçlendiren güç amplifikatörlerinin ağırlıklı olarak ABD'de üretildiğine dikkat çekerek, Çin'in hamlesini şimdilik "sabotaj" olarak gördüğünü sözlerine ekledi.

En büyük maliyet

Freiberger yılda birkaç düzine ton galyum tüketiyor ve bu da hammaddeyi en büyük tek maliyet haline getiriyor.