Aralık ayında Michigan'da yeni bir şirket kuruldu: American Lidar. American Lidar'ın arkasında yer alan ve tescilinde adı geçmeyen şirket, ABD'nin güvenlik endişesi olarak etiketlediği Çin merkezli Hesai Group. Bu durum aslında son derece tanıdık: Düzenleyici veya itibar sorunları yaşayan bir şirket, farklı bir isimle bir yan kuruluş veya bağlı şirket kurar.
Siyasetçiler ve ulusal güvenlik uzmanları, Biden yönetiminin Çinli şirketlerin ABD'deki iş ilişkilerini kısıtlayan devlet kuruluşu listelerini genişletmesiyle birlikte, Washington'un Çin karşıtı politikalarından korumaya çalışan Çinli firmaların yeniden markalaştığını ve mallarını satmak için ABD merkezli işletmeler kurduğunu söylüyor.
İş stratejilerini yeniden ayarlıyorlar
Kara liste, ABD'li tüketiciler arasında popüler olan Çinli şirketlerle çalışmak isteyen Amerikalı girişimciler için de fırsatlar yarattı. ABD-Çin Ekonomik ve Güvenlik İnceleme Komisyonu'nda eski bir komisyon üyesi olan Derek Scissors, "Çinli firmalar bir darbe alıyor ancak daha sonra iş stratejisini ayarlıyor ve başka bir yöne doğru hareket edebiliyor” dedi.
TikTok, ABD'de bir genel merkez kurarak ve Amerika'da yeniden markalaşmanın yollarını araştırarak Çin merkezli ana şirketi ByteDance ile arasına mesafe koymaya çalışarak yıllarını geçirdi. Bu hamlelere rağmen, video uygulaması yeni bir yasa kapsamında olası bir yasakla karşı karşıya. TikTok, ABD hükümetini Birinci Değişiklik haklarını ihlal etmekle suçlayarak dava etti. Avukatlar, Çinli şirketlerin üretimi kaydırma, Amerikan olarak yeniden markalaşma veya yeni isimlerle yan kuruluşlar kurma çabalarının yasal olduğunu söylüyor. Yine de bu tür hamleler, bir şirketin arkasında kimin olduğu belli olmadığında yasaları uygulayamayan düzenleyicileri rahatsız ediyor.
Birçok şirket isim değiştirdi
Çinli biyoteknoloji şirketi BGI Group'un Massachusetts'teki bir iştiraki, kısa bir süre önce isminden "BGI"yı çıkararak yeniden markalaştı. Dünyanın en büyük drone üreticisi SZ DJI Technology, olası bir yasak öncesinde ABD'de drone satmak için Amerikalı bir startup ile anlaştı. Yıllar önce Çinli telekom şirketi Huawei Technologies, ABD'nin şirkete yönelik yaptırımlarından önce Futurewei adında bir Amerikan yan kuruluşu kurmuştu.