29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.08.2023 21:33 | Son Güncelleme: 14.08.2023 21:44

Dolar küresel piyasalarda güç kazanırken petrol geriledi

Petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı. Çin'in duraksayan ekonomik toparlanmasına ilişkin endişeler ve güçlenen doların da etkisiyle yedi haftadır yükseliş trendinde olan petrol fiyatları yeniden yönünü aşağıya çevirdi
Dolar küresel piyasalarda güç kazanırken petrol geriledi

ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü, 1 dolardan fazla düşüşle günün en düşük seviyesine geriledi. Brent ham petrol vadeli işlemleri ise 67 sent düşüşle varil başına 86,12 dolar oldu.

Price Futures Group analisti Phil Flynn, piyasa katılımcılarının sıkı arz-talep dengesi ile Çin'den gelen zayıflayan talep işaretleri arasında kaldıklarını söyledi. Flynn "Bunun bir kısmı Pazartesi sabahı rehaveti gibi görünüyor. Bence hala çok sıkı bir pazarla karşı karşıyayız" dedi.

Bir düzeltme olabilir

Reuters'ın haberine göre petrol piyasası analiz sağlayıcısı Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, ham petrol piyasaları için bir düzeltmenin söz konusu olabileceğini söyledi. Hari, "Ham petrol bir süredir aşırı alım bölgesinde bulunuyor ve düzeltme beklentisi olanları uzun bir süredir bekletiyor" dedi. Hari, Euro bölgesi ve Çin'deki ekonomik sıkıntılar göz ardı edilerek ABD'deki ekonomik iyimserliğe odaklanıldığını da sözlerine ekledi.

Petrol fiyatları üzerinde baskı yaratan ABD dolar endeksi, ABD üretici fiyatlarının Temmuz ayında biraz daha fazla artmasının ardından kazançlarını genişletti. Bu durum, Fed'in faiz oranlarını artırma sürecinin sonuna geldiği beklentilerine rağmen Hazine getirilerini yükseltti.

Daha güçlü bir dolar, emtia ürünlerini diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha pahalı hale getirerek petrol talebini baskılıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı Cuma günü yayınladığı aylık raporda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinden oluşan OPEC+ grubunun bir parçası olan Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintilerinin yılın geri kalanında petrol stoklarını eritmesinin ve potansiyel olarak fiyatları yükseltmesinin beklendiğini söyledi.

Bir Rus savaş gemisinin bir kargo gemisine uyarı ateşi açmasından bir gün sonra, sigortacılar ve nakliye şirketleri arasında artan tedirginliğin ortasında, limanlar birikmiş iş yüklerini temizlemekte zorlanırken, Karadeniz'de ticari gemiler Pazartesi günü şeritlerde beklemeye devam etti.