05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.02.2024 11:03 | Son Güncelleme: 03.02.2024 11:25

Ekonomistler Merkez Bankası'ndaki değişim için ne dedi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine, Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı. Ekonomistler ve uluslararası basın yaşanan değişimi "Uygulanana para politika çizgisinde değişim olmayacağı sinyali" olarak yorumladı
Ekonomistler Merkez Bankası'ndaki değişim için ne dedi?

İstifasını sosyal medyadan duyuruna Hafize Gaye Erkan görevden alındı, Mehmet Şimşek'in önerdiği Fatih Karahan (42) TCMB yeni Başkanı oldu. Ekonomistler yaşanan değişimle ilgili ilk değerlendirmelerini sosyal medya hesaplarından paylaştı. İşte öne çıkan analizlerden bazıları:

Koç Üniversitesi Ekonomi Profesörü Selva Demiralp: Son üç merkez bankası başkanının değişimi para politikasında U-dönüşlerinden kaynaklandığı için finansal sonuçları ağır olmuştu. Bu seferki başkan değişimi ise kişisel sebeplerden kaynaklanıyor olup para politikasında yeni bir dönüşe işaret etmediği için finansal piyasalarda kalıcı bir etkisi olmayacaktır.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara: Merkez Bankası Başkanının ayrılmasının piyasa etkisine dair çok soru geliyor. Sonuçta bu kadar sık değişiklik olması kurumsal açıdan hoş değil ancak bu olay özelinde piyasada olumsuz bir etkisinin olacağını sanmıyorum. Elbette ismi görmeden iddialı konuşmamak gerekir.

Kara, Fatih Karahan'ın atanmasına sonrası ise "TCMB Başkanı olarak atanan Dr. Fatih Karahan'ı tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Kendisini kurum çalışanları nezdinde saygınlık uyandıran, liyakatli bir uzman olarak biliyorum. Ülkemiz için hayırlı olsun" ifadelerini kullandı

Prof. Dr. Özgür Demirtaş: Fatih Karahan alanında uzman ve iyi eğitimli bir isim. Merkez Bankası politikasının değişmeden devam etmesini, Para politikasının daha da sıkılaşmasını dilerim… Mali Politikanın ise Merkez Bankası'nın arkasında kalmamasını dilerim..."

Prof. Dr. Serap Durusoy: İstifanın ve yeni atamanın çok hızlı gelmesi dikkat çekici. Bir başka nokta ise TCMB Başkanlığı'na başkan yardımcılarından Fatih Karahan'ın atanması hazirandan beri uygulanmakta olan politika çizgisinden vazgeçilmeyeceği mesajı veriyor.


Ekonomist Serdar Pazı: TCMB başkanı sürekli değişmez, değişmemeli. İstikrarı böyle yakalayamayız. Yatırım yapılabilir ülke kredi notunu almak için en az bir kez bir başkanın normal görev süresini tamamlaması şart. Başka her şeyi kenara koydum


Financial Times Türkiye temsilcisi Adam Samson: Ani Başkan değişiklikleri yatırımcılar için rahatsızlık yaratırken, yeni TCMB Başkanı'nı dezenflasyon ve TL açısından olumlu görüyoruz. Yeniden şekillendirilen PPK’nın muhtemelen daha şahin olacağını düşünüyoruz. (JP Morgan)