18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.02.2024 10:37 | Son Güncelleme: 03.02.2024 14:14

Dünya basını istifayı ve atamayı nasıl gördü?

Hafize Gaye Erkan'ın sosyal medya hesabından istifasını duyurmasının ardından görevini Fatih Karabulut’un teslim aldığı bilgisi Resmi Gazete’de yayınlandı. Merkez Bankası’ndaki değişikliği yakından takip eden dünya basını istifa ve atama kararını manşetlerine taşıdı
Dünya basını istifayı ve atamayı nasıl gördü?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan cuma akşamı geç saatlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla görevinden istifa ettiğini söyledi. Kısa bir süre sonra Resmi Gazete’de Merkez Bankası’nın yeni başkanı olarak Fatih Karabulut’un atandığı duyuruldu. Merkez Bankası’ndaki değişikliği yakından takip eden dünya basını Erkan’ın istifasını ve yeni atanan Fatih Karabulut’u manşetlerine taşıdı.

"Ortodoks ekonomi politikasına geçişin devamı"

Bloomberg, Karabulut’un daha önce New York Fed'de ve Amazon.com'da baş ekonomist olarak çalışmasına vurgu yaparak Erkan’ın öncülük ettiği yatırımcı dostu ortodoks ekonomi politikalarına geçişin devamına işaret ettiğini yazdı.

Orta Doğu medyası Al-Monitor, Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olan Erkan’ın istifasını yazarak yerine Karahan’ın getirildiğini duyurdu. Haberde Karahan’ın akademik geçmişine de yer verildi.

FT: Yeni atama korkuları yatıştırmaya yardımcı olacaktır

Financial Times’a konuşan yerel bir bankacı, Karahan'ın bankayı yönetmek için güvenilir bir seçim olduğunu ve kariyerinin başlarında neredeyse on yıl boyunca New York Fed ekonomisti olarak çalıştığını belirtti. FT, Erkan hakkında ise “Haziran ayında başlayan ve yabancı yatırımcıları yavaş yavaş Türkiye piyasalarına geri çekmeye başlayan daha geleneksel ekonomi politikalarına doğru büyük bir değişimin ana mimarlarından biriydi” ifadelerini kullandı.

FT ayrıca "Karahan'ın Temmuz 2023'te başkan yardımcısı olarak atanmasının ardından Merkez Bankası başkanlığına getirilmesi, geçmişte olduğu gibi ekonomi politikasında ani rota değişikliği yönündeki korkuları yatıştırmaya yardımcı olacaktır" yazdı. 

Reuters: Parasal sıkılaştırma politikasına ilişkin soru işaretleri arttı

Türkiye'nin Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Cuma günü, kısmen "itibar suikastı" nedeniyle ailesini koruma ihtiyacını gerekçe göstererek istifa etti ve savunduğu agresif parasal sıkılaştırma politikasına ilişkin soru işaretlerini artırdı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı ayrı bir açıklamada ekonomik programın kesintisiz devam edeceğini ve Erkan'ın istifasının kişisel kararı olduğunu söyledi.

Bloomberg: İstifa kararı sonrası Dolar/TL yükselişte

Hafize Gaye Erkan, kendisine karşı yürütülen karalama kampanyasına atıfta bulunarak ailesini korumak için istifa ettiğini söyledi. Yerel basında geçen ay Erkan'ın ailesinin Merkez Bankası'nın işlerine karıştığına dair iddialar yer almıştı. Erkan bu iddiaları yalanlamıştı. TL bu karara ilk tepki zayıflayarak 22:20 sularında dolar karşısında yüzde 0,6 düşüşle 30,5163 seviyesini gördü ve kapanış bazında rekor seviyeyi yakaladı.

Forbes: Enflasyon röportajı Erdoğan'ı kızdırdı

Erkan'ın Ahmet Hakan'a verdiği röportajında yüksek enflasyon yüzünden İstanbul'da kiraların ödenememesi nedeniyle ailesinin yanına taşındığını söylemesinin Erdoğan'ı kızdırdığını yazan Forbes, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Erkan'a ilişkin açıklamasını hatırlattı. Bakanlık, Erkan'ın kararının "tamamen kişisel ve kendi takdiri" olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın "ekonomi ekibine ve programına güven ve desteğinin tam olduğunu" açıklamıştı.

WSJ: Büyük dünya ekonomisinde türbülans

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Erkan'ın istifasını "son yıllarda bir dizi ekonomik kriz yaşayan büyük bir dünya ekonomisindeki son türbülans" olarak nitelendirdi.