16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 08:44 | Son Güncelleme: 22.04.2023 11:40

Elektrikli araca olan talep yükseldi, lityum zengini ülkelerin üretimi katlanarak arttı

Elektrikli araç kullanımının gün geçtikçe artması ve pek çok devletin sürdürülebilirlik politikaları kapsamında dizel ve benzinli araç üretimini azaltmak istemesi sonrası elektrikli araçların kalbi olan lityum bataryalar kıymete bindi, lityum zengini ülkeler rekabette öne çıktı
Elektrikli araca olan talep yükseldi, lityum zengini ülkelerin üretimi katlanarak arttı

Şili de lityum zengini ülkelerden biri. Dünyanın geldiği noktayı yakından takip eden ülkede lityum özelinde kamulaştırma kararı verildi. Geçtiğimiz günlerde Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric yaptığı açıklamada ülkenin lityum endüstrisini kamulaştıracağını ve elektrikli araç bataryalarının önemli bir bileşeni olan metali üretmek için devlete ait bir şirket kuracağını söyledi.

Şili dünyanın en büyük lityum rezervlerine sahip ve dünyanın en büyük ikinci üreticisi konumunda. Bu çerçevede Başkan Boric, gelecekteki lityum sözleşmelerinin yalnızca devlet kontrolünde kamu-özel sektör ortaklığı şeklinde yapılacağını söyledi. 

Dünyanın en büyük lityum üreticileri

Reuters'ın haberine göre lityum şu anda sert kaya veya tuzlu su madenlerinden üretiliyor. Avustralya, sert kaya madenlerinden elde ettiği üretimle dünyanın en büyük tedarikçisi konumunda. Arjantin, Şili ve Çin ise çoğunlukla tuz göllerinden üretimi gerçekleştiriyor.

Avustralya Sanayi, Bilim ve Kaynaklar Bakanlığı'nın Mart ayında yayınladığı Kaynaklar ve Enerji Üç Aylık Raporu'na göre, 2022 yılında 737 bin ton Lityum Karbonat Eşdeğeri (LCE) olan dünya üretiminin 2023 yılında 964 bin tona, 2024 yılında ise 1 milyon 167 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Hızlı büyümenin Avustralya, Şili ve Arjantin'deki üretim artışlarıyla karşılanacağı tahmin ediliyor.

Dünyanın en büyük madenleri

Avustralya'da bulunan Talison Lithium, yılda 1,34 milyon ton kimyasal sınıf ve teknik sınıf lityum konsantresi üretirken Pilbara Minerals'ın sahibi olduğu Batı Avustralya'daki Pilgangoora'da yılda 360 bin ila 380 bin ton spodümen konsantresi üretiliyor ve üretim kapasitesini yılda bir milyon tona çıkaracak iki genişletme çalışması devam ediyor.

Orocobre ve Galaxy Resources'ın birleşmesiyle oluşan Allkem şirketine ait Batı Avustralya'daki Mt Cattlin, 2022 yılında 194 bin ton spodümen konsantresi üretti.

Üretim katlanarak artıyor

Advanced Metallurgical Group'a ait Brezilya merkezli Minas Gerais yılda 90 bin ton spodümen üretiyor ve üretimin 2023'ün 2. çeyreğinin sonuna kadar 130 bin tona çıkarılması planlanıyor.

Mineral Resources'un sahibi olduğu Batı Avustralya'daki Mount Marion, Ağustos 2022 itibariyle 450 bin ila 600 bin ton spodümen üretme yolunda ilerlerken, yıllık 900 bin tona çıkarılması hedeflenen üretim Temmuz 2023'e kadar ertelendi.

Sociedad Quimica y Minera de Chile'nin sahibi olduğu Salar de Atacama, yılda 180 bin ton lityum karbonat üretiyor ve 2024 yılına kadar bu rakamın 210 bine çıkmasını bekliyor.

Ganfeng Lithium tarafından satın alınan Arjantin'deki Pozuelos-Pastos Grandes lityum tuz gölü, 2024 yılından itibaren 30 bin ton lityum karbonat üretecek ve potansiyel olarak 50 bin tona kadar genişletilebilecek.