27 Aralık 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2023 22:37 | Son Güncelleme: 19.04.2023 22:45

Alman otomotiv devleri için zorlu mücadele: Hızla büyüyen Çinli rakipler tüm dengeleri altüst etti

Covid-19 pandemisinin ardından yeniden üretime hız veren ve dünyaya açılan Çin pek çok alanda dengeleri değiştirmeye başladı. Özellikle de elektrikli araç üretiminde vites yükselten Çinli otomotiv şirketleri Alman rakiplerini şu sıralar kara kara düşündürüyor
Alman otomotiv devleri için zorlu mücadele: Hızla büyüyen Çinli rakipler tüm dengeleri altüst etti

Alman otomobil üreticileri, hem yurt içinde hem de yurt dışında elektrik çağında pazar hakimiyetlerini sürdürüp sürdürmeyeceklerini belirleyecek olan ülkedeki tüketici eğilimlerinin zirvesinde kalmak için mücadele ederken Şangay Otomobil Fuarı'na tam güçle katıldılar.

Reuters'ın haberine göre Şangay merkezli danışmanlık şirketi Automotive Foresight'tan Yale Zhang, Japon ve Fransız otomobil üreticilerinin aksine Volkswagen AG'nin tüm yönetim kurulunun ve 100'den fazla VW çalışanının katılımının bu zorluğu ciddiye aldıklarını gösterdiğini söyledi. Ne de olsa Alman şirketleri binek araç satışlarının üçte birini Çin'e dayandırdıkları için kaybedecek çok şeyleri de var.

Çin'den ilham alıyoruz

BMW CEO'su Oliver Zipse, satış ve teknoloji şefleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında "Otomobillerimizdeki pek çok özellik Çin'den ilham alıyor" dedi ve Çin pazarının küresel eğrinin önünde olduğunu sözlerine ekledi.

Alman otomobillerinin Çin'de küresel mühendisliğin zirvesi olarak görüldüğü yanmalı motor çağı geride kalırken, elektrikli araçlar (EV'ler) için teknoloji geliştirme konusunda daha hızlı hareket eden Çinli rakiplerin dönemine geçiş başlıyor.

BYD'nin yükselişi

Volkswagen yöneticileri, şirketin rakipsiz küresel ölçeğinin uygun fiyatlı elektrikli araç yarışını kazanmasına yardımcı olacağını, ancak Çin'in BYD şirketinin pazar payının bu yıl şimdiye kadar Volkswagen markasınınkini geçmesi sonrası satışların düşmesi halinde bu kapasitenin bir nimetten 'lanete' dönüşebileceğini söyledi.

Alman otomobil üreticilerinin Çin'deki bataryalı-elektrikli araç pazar payı artıyor olsa da hala çok küçük. Çin Otomobil Üreticileri Birliği'nin satış verilerine göre, Audi, BMW, Volkswagen ve Mercedes-Benz'in Çin'deki bataryalı elektrikli araç pazarındaki toplam pazar payı 2020'deki %2,2'den 2022'de %4,8'e yükseldi. Dört Alman markasının elektrikli araç satışları, BYD'nin 2022'deki satışlarının yalnızca dörtte birine denk geliyor.

Almanların payı azalma eğiliminde

Alman otomobil üreticilerinin ülkedeki toplam pazar payı 2015'te %19,9 iken 2019'da %24,6'ya yükseldi, ancak Almanya'nın otomobil derneği VDA tarafından sağlanan verilere göre bu oran %19,1'e geriledi.

Yönetim danışmanlığı şirketi Kearney'in ortağı Thomas Luk, Şanghay'daki fuar öncesinde yaptığı açıklamada, "Çin pazarı Alman otomobil üreticileri için artık eskisi kadar istikrarlı değil" dedi ve ekledi:

"Daha hızlı olmak ayak uydurmak için yeterli olmayacak. İş kültürlerinin değişmesi gerekiyor"

Düşünce yapısında başlayan değişim

Şanghay'daki analistler, Alman otomobil üreticilerinin yeni elektrikli araçlarını içten yanmalı motorlu araçların elektrikli versiyonu olarak pazarlama eğilimini, şirketlerin henüz elektrifikasyona öncelik verme yönünde zihinsel bir değişim yapmadıklarının bir işareti olarak gösterdi.

Zhang, "Elektrikli araçları içten yanmalı motorlu araçların bir uzantısı olarak görmek yerine yeni nesil ürünler olarak görmek önemli" dedi ve "Umarım Şangay fuarı bu yanlış algıyı sarsabilir" şeklinde konuştu.

Değişmemekte inat eden ortadan kalkar

Çin devletine ait üretici GAC Group'un başkanı Feng Xinya, "Yabancı markalar düşüncelerinde inatçı olurlarsa, aşamalı olarak ortadan kaldırılacaklar" dedi.

Temasa geçilen blog yazarlarından biri olan Chang Yan, Alman otomobil üreticilerinin Çin'deki satışlarını artırma çabalarının bir parçası olarak, pazar hakkında bilgi toplamak için Çinli elektrikli araç blog yazarlarına, pazarlama uzmanlarına ve diğerlerine ulaştıklarını söyledi.

Hedef müşteri deneyimini kontrol etmek

Çinli markalar da Avrupa'da ilerleme kaydetmek için yeni satış stratejileri benimsedi ve analistler Avrupalı eski markaların dijital çağa ayak uydurmak için bunlardan ders alması gerektiğini söyledi.

Geely ve Volvo Cars'ın sahibi olduğu Nio ve Lynk & Co gibi markalar; topluluk alanları, kafeler ve barlar kurdular ve Nio'nun söylediğine göre bunlar eşler arası tavsiyeler yoluyla satışa dönüşüyor. Birçoğu da doğrudan satış yöntemini benimsiyor; BMW ve Mercedes-Benz gibi Alman otomobil üreticileri de son aylarda bu yöne doğru ilerlediklerini açıkladılar.

McKinsey Aralık ayında yayınladığı bir raporda "Bu stratejinin temel hedeflerinden biri, müşteri deneyimini tam olarak kontrol etmektir" diye yazdı.

Çin Avrupa'yı 'üzmemek' için fiyatları düşürmüyor

Yine de kaynaklar, Çinli markaların Asyalı batarya üreticilerinin halihazırda sağlam bir zemin oluşturdukları Avrupa'da daha agresif bir strateji izlemeden önce iç pazarlarına hakim olmaya odaklandıklarını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Çinli elektrikli araç markalarının, çok daha düşük fiyatlar sunabilmelerine rağmen pazarı dolduracaklarından endişe eden Avrupalı politika yapıcıları üzmemek için şimdilik fiyatları daha yüksek belirlediklerini söyledi.

BYD bu hafta, fiyatı sadece 11 bin dolardan başlayan ve Avrupa'daki birçok giriş seviyesi içten yanmalı motorlu modelden daha ucuz olan 300 km'nin üzerinde menzile sahip elektrikli aracı Seagull'u tanıttı. Şirket Seal ve Dolphin modellerini de bu yıl içinde Avrupa'ya getirmeyi planlıyor.

Çin'de yabancı markaların günleri sayılı

Çin'de otomotiv sektöründe savaş çok çetin geçiyor. Automotive Insight'tan Zhang, "Eskiden 'lanetli' kelimesini kullanırken dikkatli olurdum ama artık eminim ki, en azından Çin'de yabancı markaların günleri sayılı."