29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 20:07 | Son Güncelleme: 18.04.2023 20:45

Çin elektrikli otomobil pazarında ipleri eline aldı

Dünyanın en büyük otomotiv pazarına ev sahipliği yapan Çin, araçlarını hızla 'elektrikli' modellere dönüştürüyor. Bu hızlı değişim Çin'in yerli otomotiv markalarını küresel devlerin önüne taşıyor
Çin elektrikli otomobil pazarında ipleri eline aldı

Otomotiv dünyasının önde gelen isimleri otomobil fuarı için Şangay'da bir araya geliyor. Ancak Covid-19 nedeniyle sıkı denetimlerle mücadele eden ülke, 2021'deki içine kapalı Çin düşünüldüğünde artık o günlerden çok uzakta. Çin ekonomisinin 2023'ün ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yıllık bazda yüzde 4,5 büyüme kaydetmesi de ülkedeki değişimi gözler önüne seriyor. Özellikle de otomotiv sektörü söz konusu olduğunda Çin'in ağırlığı fazlaca hissediliyor. 

Reuters'ın haberine göre Çin yapımı markalar artık önemli segmentlerde lider ve yükselişleri, yurtiçinde ve yurtdışında pay kazanan yeni elektrikli modellerle destekleniyor. En büyük kazanan ise Çin merkezli BYD oldu. Şirket, Şanghay fuarında yeni bir hatchback elektrikli araç (EV) ve SUV olarak tasarlanan daha pahalı bir EV tanıtacak.

BYD'nin satışları yüzde 69 arttı

Satış verilerinin analizine göre BYD'nin Çin'deki satışları bu yıl neredeyse %69 artarak Volkswagen veya Toyota markalarını ardında bıraktı. Automobility danışmanlık şirketinin kurucusu Bill Russo Salı günü yaptığı açıklamada "Bu pazarın kazanan ve kaybedenleri artık daha rahat görülüyor" dedi ve ekledi "Çok az kazanan ve çok fazla kaybeden var"

Çin Binek Otomobil Birliği'nin verilerine göre, Çin'in binek otomobil satışları ilk çeyrekte %13 oranında azaldı. Ancak BYD liderliğindeki Çinli otomobil üreticilerinin hakim olduğu bir alan olan elektrikli araç ve plug-in hibrit satışları %22 arttı. İçten yanmalı araç satışları ise neredeyse aynı oranda düştü.

Otomotiv devleri için çifte darbe

Sonuç Volkswagen, General Motors, Honda ve Nissan gibi şirketler için çifte darbe oldu. Satışlarla birlikte devlerin pazar payı da düştü.

Satışları artırmak için gidilen en kestirme yol ise fiyatları aşağı çekmek. Bu çerçevede 40'tan fazla otomobil markası Ocak ayından bu yana elektrikli araç fiyatlarını düşürmede Tesla'yı takip etti. Analistler, bunun aynı zamanda sektör genelindeki karlılığı da azalttığını söylüyor.

İçten yanmalı motorlu araçlarda sona doğru

Çin'in giriş seviyesi binek otomobil pazarına yıllarca küresel otomobil üreticilerinin Çinli markalarla ortaklaşa ürettiği içten yanmalı motorlu otomobiller hakim oldu. Ancak 22 bin 500 ila 30 bin dolar arasındaki fiyatlara sahip araçlar söz konusu olduğunda bu yıl benzinli araçlar için bir yıkım oldu. İlk çeyrekte satışlar %20,5 düşerken, elektrikli ve plug in hibrit araçlar %68 artış gösterdi.

BYD'nin yaklaşık 20 bin dolar başlangıç fiyatına sahip Song plug-in hibrid SUV'u, üç yıl boyunca Çin'in en çok satan otomobili olan Nissan Sylphy'yi geride bıraktı. BYD'nin yaklaşık 17 bin dolardan başlayan Dolphin EV modeli ise Volkswagen Passat'ın önünde yer aldı.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği baş mühendis yardımcısı Xu Haidong, batarya malzemelerinin elektrikli araçlar üzerindeki maliyet baskısı nedeniyle, Çin'de sadece giriş seviyesi pazarının benzinli araçlar için "son kale" olacağını söyledi.

Fiyatlar 60 bin dolara çıkıyor

Çin'in premium pazarında yaklaşık 52 bin 500 ila 60 bin dolar arasındaki fiyatlarla elektrik otomobiller büyük ilgi görüyor. BYD, içten yanmalı motora sahip olan ancak şarj edilebilen ve elektrik gücüyle daha kısa mesafelerde çalışabilen otomobiller olan plug-in hibrit tarafında Çin pazarına hakim konumda.

Analistler, plug-in'lerin bu yıl BYD satışlarının yarısından fazlasını oluşturduğunu ve şirkete ürün yelpazesinde fiyat konusunda rekabet edebilecek ölçek sağladığını söylüyor.

Tesla fiyatları indirdi satışları arttı

Tesla ilk çeyrekte Çin'deki satışlarını %27 oranında arttırarak Model 3 sedan ve Model Y crossover modellerini 137 binin biraz üzerine çıkardı. Tesla ayrıca Ocak ayında Çin'deki fiyatlarını %6 ila %14 arasında düşürdükten sonra pazar payını arttırdı.

Bu da Teslaların Çin'deki başlangıç fiyatlarının, indirim yapılan mevcut ABD fiyatlarından 7500 ila yaklaşık 10 bin 700 dolar arasında daha düşük olduğunu gösteriyor.

Analistler ve yatırımcılar, Tesla Çarşamba günü ilk çeyrek sonuçlarını açıkladığında bu tablonun marjlar için ne anlama geldiğine odaklanacak.

Tesla'nın geleceği Çin'e bağlı

Wedbush analisti Daniel Ives Pazartesi günü yayınladığı bir notta, "Çin pazarında daha fazla pay kazanmak Tesla'nın büyüme hikayesinin kalbi ve ciğerleri olacak" dedi.

Bir diğer dikkat çeken nokta da bu elektrikli araçların Çin'le sınırlı kalmaması ve ihracat yoluyla dünyaya dağılmaya başlaması. Yerleşik markalara yönelik bir başka tehdit olarak, Çin'in ihracatı EV'ler ve PHEV'ler öncülüğünde hızla artıyor. Çin'den sektör genelinde yapılan ihracat geçen çeyrekte bir önceki yıla göre %83 arttı. Otomobillerini Avrupa ve Güneydoğu Asya'da pazarlayan BYD'nin Çin'den yaptığı ihracat 13 kat arttı.