29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.12.2022 09:47 | Son Güncelleme: 13.12.2022 09:55

Elon Musk haftaya dünyanın en zengin ikinci kişisi olarak başladı

Geçen hafta dünyanın en zengin insanı ünvanını yirmi dakikalığına kaybeden Elon Musk, bu haftaya da ikinci sırada başladı. Tesla hisselerinin haftaya yüzde 4 düşüşle başlaması Musk'ın servetinin 181 milyar dolara kadar gerilemesine neden oldu
Elon Musk haftaya dünyanın en zengin ikinci kişisi olarak başladı

Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla hisseleri pazartesi sabahı yüzde 4 düştü. Bu durum Musk’ın servetinin yaklaşık 5 milyar dolar azalmasına neden oldu. 5 milyarlık bir düşüş Musk’ın Forbes Dünyanın En Zengin İnsanları listesinden, 186 milyar dolar değerinde serveti olan Fransız lüks şirketler grubu LVMH'den Bernard Arnault'ın hemen altına düşmesine yetti. Musk’ın serveti 181 milyar dolara kadar geriledi. 

Miller Tabak’ın baş piyasaya stratejisti Matt Maley, “Tesla Çin’de fiyatları düşürdü, bu durum hisselere yardımcı olmuyor” dedi ve Wall Street Journal’da şirketle ilgili olumsuz bir makale olduğuna değinerek düşüşün nedeni olabileceğini ekledi. Wall Street Journal'da yer alan Yarı Fiyatlı Tesla Hissesi Hala Pazarlık Yok başlıklı haber, bu yıl kabaca yüzde 50'lik bir düşüşün ardından bile, elektrikli araç öncüsünün hisselerinin alışılmadık bir endüstri hakimiyeti seviyesinde olduğunu ortaya koyuyor. 

Forbes gerçek zamanlı milyarderler listesi

"Twitter'da çok ses çıkarıyor"

Ancak Maley'e göre en büyük sorun, birçok yatırımcının Tesla'ya olan güvenini biraz kaybetmesi çünkü Musk, dikkatinin büyük bir kısmını Twitter'a odaklamak zorunda kalıyor.  Wedbush analisti Dan Ives de aynı fikirde. Ives, "Tesla için böylesine önemli bir zamanda Musk, tüm enerjisini Twitter'a odaklıyor ki bu Tesla'nın üzerinde iyi bir görünüm ve çıkıntı değil. Musk'ı tweet'leri çok fazla ses getiriyor, bu da Twitter ve dolayısıyla Tesla için olumsuzluk yaratıyor" dedi.

Musk, Twitter'ı devraldığından beri mikro yönetici CEO rolünü üstlendi, süreç boyunca çılgınca tweet attı ve Tesla yatırımcılarının satın almanın dikkat dağıtıcı olacağına dair endişelerini besledi. Ayrıca zamanının çoğunda siyasete odaklandı. Ayrıca Arnault geçen Çarşamba günü Musk'ı iki kez geçti ancak ABD piyasaları kapanana kadar Musk, tahmini net serveti 185.4 milyar dolar ile Arnault'tan 700 milyon dolar farkla liderliği yeniden ele geçirmişti. 

Perşembe günü, yatırımcıların Musk'ın Twitter'ın borcunun bir kısmını Tesla hissesi tarafından desteklenen kişisel bir marj kredisiyle değiştirebileceğine dair bir rapora olumsuz tepki vermesinin ardından Arnault tahminen 186,2 milyar dolar servetle günün sonunda en üst sırayı aldı. Musk, günü tahminen 185 milyar dolar değerinde tamamladı. Tesla hisseleri yüzde 3 yükselerek normalde zor olan bir haftayı yüzde 8 düşüşle sonlandırırken, Musk Cuma günü zirvedeki yerini yeniden kazandı. Hafta sonuna girerken, tahmini olarak 188,7 milyar dolar civarında bir serveti vardı. Bu da Arnault'tan 1,5 milyar dolar daha fazla.

Belki de Musk, tüm diğer gürültülere rağmen eninde sonunda Tesla'yı yoluna koyabilecektir. Ne de olsa, birden fazla şirketi yönetme konusunda benzersiz bir yeteneğe sahip olduğunu kanıtladı. Ancak şimdilik, Tesla yatırımcıları Twitter'ı gereksiz bir dikkat dağıtıcı olarak görüyor.