26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.12.2022 09:44 | Son Güncelleme: 17.12.2022 10:14

Elon Musk, Twitter hissesi satmaya çalışıyor

Elon Musk'ın kredilerle aldığı Twitter'ı nakit sıkıntısı çekerken milyarder daha önce de yardım eden yatırımcılarla masaya oturdu. Musk 54,20 dolarlık hisse senedi teklifiyle sosyal medya şirketine kaynak arayışında
Elon Musk, Twitter hissesi satmaya çalışıyor

Elon Musk'ın sosyal medya şirketi nakit sıkıntısı çekmeye devam ederken borçlarının ağır faiz ödemeleriyle boğuşuyor. Milyarder yeni fonlar bulmaya çalışmak için ekim ayında Twitter'ı 44 milyar dolara satın almasına yardımcı olan yatırımcılara masaya oturdu. Yakın kaynaklara göre, eski bir Morgan Stanley bankacısı olan Jared Birchall, perşembe günü Twitter'ın hissedarlarıyla iletişime geçti. Birchall'ın hisse teklifi 54.20 dolardı. Bu Musk'ın şirketi özelleştirmek için ödediği fiyatla aynı.

Salı günü Musk attığı bir tweet'te "Açıkça söylemek gerekirse, çalkantılı makroekonomik koşullarda, özellikle de Fed faizleri artırmaya devam ederken borçlanmaya dikkat edin" ifadelerini kullandı.

İletişime geçenlerden biri, ilk olarak yatırımcılara gönderdiği notta, Twitter'ın adi hisse senetleri için orijinal fiyat ve şartlarda bir devam hissesi arzını duyurmaktan memnuniyet duyduğu belirtildi. Notta, Twitter'ın yeni kaynak yaratma çabasında kaç miktar toplamayı beklediği belirtilmedi. Ancak yıl sonuna kadar yatırımları sonlandırmayı hedeflediğine değinildi. 

"Paraları kalmadı"

Ekim ayında Twitter anlaşmasına yatırım yapan ve son teklifi aldığını doğrulayan yatırım danışmanı Ross Gerber, "Her şey gelişigüzel ve kabaca yapıldı. Bunu yapıyorlar çünkü paraları kalmadı. Musk'ın planları arasında gelirlerinde bu kadar büyük bir düşüşün olduğunu sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Bir çok neden için sermayeye ihtiyacı var

Teklifi alan ikinci bir kişi ise Musk'ın elde edeceği yeni sermayeyi, diğer hizmetlerin yanı sıra ödemeleri işleyebilecek bir 'süper uygulama' oluşturmak için programcıların işe alınması ve işlerinin genişletilmesini finanse etmek için kullanılacağını söyledi. Musk Twitter'ı altı ay süren dramatik bir hukuk mücadelesinin ardından satın aldı ve satın alma işlemini yaklaşık 13 milyar dolar borç ve yaklaşık 7 milyar dolar dış sermaye ile finanse etti.

Ancak o zamandan bu yana, içerik denetleme stratejisiyle ilgili endişeler nedeniyle reklamverenlerin platformdan kaçması ve yılda 5 milyar dolarlık reklam işini tehdit etmesi milyarderi bu ekonomik kaosun içine soktu. Twitter personelinin yaklaşık yarısını işten çıkarmak da dahil olmak üzere maliyetleri düşürmek için mücadele ediyor.

Bankalar da zararlı çıktı

Aralarında Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Oracle kurucu ortağı Larry Ellison ve kripto para borsası Binance'in de bulunduğu bir dizi yüksek profilli yatırımcı, Musk'ın Twitter satın alımını finanse etmek için hisse senedi karşılığında büyük çekler yazdı. Morgan Stanley, Bank of America ve Barclays gibi bankalar sağladıkları finansman paketi nedeniyle önemli zararlarla karşı karşıya. 2021'de yaklaşık 221 milyon dolar zarar eden Twitter, kredi için yıllık yaklaşık 1 milyar dolar faiz ödemek zorunda.

 Sattığı Tesla hissesi toplamda 40 milyar dolar

Musk, pazartesi ve çarşamba günleri arasında, kurucusu ve lideri olduğu elektrikli araç üreticisi Tesla'da 3,6 milyar dolar değerinde hisse sattı. Musk'ın bu yıl Tesla hisselerinde yaptığı dördüncü satış oldu ve toplam elden çıkarma miktarı neredeyse 40 milyar dolara ulaştı. Satışlar, Musk'ın nisan ayında Twitter anlaşmasını desteklemek için başka TSLA satışı olmayacağını söylemesine rağmen gerçekleşti.