05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.07.2022 17:21 | Son Güncelleme: 11.07.2022 18:56

Elon Musk, Twitter'a ödeyeceği ayrılma ücreti için 400 milyon dolar indirim alabilir

44 milyar dolarlık Twitter'ı alma planından vazgeçen Elon Musk'ın 1 milyar dolarlık ayrılma ücreti ödemesi gerekecek. Ancak uzmanlar Tesla CEO'sunun bunu bir vergi kaybı olarak gösterirse 400 milyon kadar indirim alabileceğini söyledi
Elon Musk, Twitter'a ödeyeceği ayrılma ücreti için 400 milyon dolar indirim alabilir

Elon Musk’ın feshettiği 44 milyar dolarlık Twitter anlaşması karşılığında 1 milyar dolarlık ayrılma ücreti ödemesi gerekiyor. Ancak ekonomistler, Musk bunu vergi kaybı olarak gösterirse büyük bir indirimden yararlanabileceğini söyledi. Uzmanlar, Tesla CEOsunun 400 milyon dolar tasarruf edeceğini ve anlaşma maliyetini 600 milyon dolara kapatabileceğini söylüyor.  

Hisseler de hızlı düşüş

Dünyanın en zengin adamı olan Musk, Cuma günü çokça konuşulan anlaşmadan çekildiğini duyurdu ve sosyal medya devinin hisse fiyatlarının hafta sonu boyunca sert bir şekilde düşmesine neden oldu. Twitter’ın hisseleri, milyarderin 44 milyar dolarlık teklifi geri çekmesinin ardından piyasa öncesi işlemlerde yüzde 6.3 düşüşle 34.64 dolara düştü. Musk ve Twitter ilk anlaşmayı hazırladığında, şirketin hisse başı değeri 54,20 dolardı. 

Twitter bu hafta Musk’a dava açmaya hazırlanıyor. Patronlar onu anlaşmayı tamamlamaya zorlamak istiyor. Ayrıca, bir uzlaşma tutarı ödemesi istenebilir veya Twitter'ın değeri düştüğünden daha düşük bir teklifle yeniden devreye girebilir. Musk, satın alma anlaşmasının bir parçası olarak 1 milyar dolarlık bir ayrılık ücretini kabul etmişti. Twitter CEO'su Parag Agrawal ve şirket,  satışı zorlamak için yasal bir mücadeleye hazırlandıklarını açıkça belirtti.

Ancak New York vergi avukatı Robert Willens, Musk'ın mali yıl boyunca elde ettiği kazançları dengelemek için ödemeyi bir sermaye kaybı olarak gösterebileceğinden, Musk'ın toplamın bir kısmını ödemek zorunda kalabileceğini söyledi. 

"Uzun ve çirkin bir mahkeme savaşı olacak"

Williens, “Ödemenin bir sermaye kaybı olarak değerlendirileceğini ve Musk’ın elindeki bazı portföy varlıklarının son satışlarından elde ettiği sermaye kazançlarını dengelemek için kullanabileceğini akılda tutmakta fayda var. Bu sermaye kaybı, kısa vadeli sermaye kazançlarını dengeleyebilirse, fesih ücretinin gerçek maliyeti, görünen tutarının yaklaşık yüzde 40'ı kadar azalacaktır” dedi. 

Bu arada hafta sonu görülen satışlar, Wall Street'in yasal bir savaş yaklaşırken anlaşmanın ilerleyeceğine dair ciddi şüpheler olduğunu gösteriyor. Twitter’ı takip eden Wedbush analisti Dan Ives, "Bu, uzun ve çirkin bir mahkeme savaşı olacak. Herkesin görmesi için sahte hesap/bot sorunu incelenecek ve yakın vadede Twitter için kara bir bulut olacak” dedi.

(Kaynak: DailyMail)