21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2024 20:46 | Son Güncelleme: 17.07.2024 20:54

Faiz indiriminin ayak sesleri: Fed eylülde piyasaların beklediği kararı alabilir

Üst düzey Fed yetkilileri, enflasyonun iyileşen seyri ve daha dengeli bir işgücü piyasası göz önüne alındığında Fed'in faiz oranlarını düşürmeye daha yakın olduğunu söyledi ve Eylül ayında borçlanma maliyetlerinde ilk indirim için zemin hazırlayan açıklamalar yaptı
Faiz indiriminin ayak sesleri: Fed eylülde piyasaların beklediği kararı alabilir

Fed Yöneticisi Christopher Waller ve New York Fed Başkanı John Williams, daha gevşek para politikasına doğru gidildiğine dikkat çekti. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de enflasyondaki düşüşün sürmesinin kendisini cesaretlendirdiğini söyledi.

Maryland'de bir iş grubuna verdiği demeçte Barkin enflasyondaki düşüşe ilişkin "Bunun devam ettiğini görmek isterim" dedi. Bu açıklamalar, bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere üst düzey ABD Merkez Bankası yetkililerinin, bu yılın başlarında enflasyonda kısa süreli bir yükselişe rağmen, geçen yıl başlayan dezenflasyonist eğilimin devam ettiğine dair artan güvenlerini belirtmek için yaptıkları son yorumlar.

Fed yetkilileri, mal fiyatlarının düşmesi, konut maliyet artışlarının yavaşlaması ve daha ılımlı ücret artışının hizmet sektöründeki fiyat artışlarında uzun zamandır beklenen gevşemeyi beslemesiyle birlikte fiyat baskılarının genel olarak hafiflediğini söyledi. Williams ve Waller, Fed'in 30-31 Temmuz'daki politika toplantısında bir faiz indirimine uzak durdu. Bu görüş, şu anda o toplantıda bir indirim olasılığını yüzde 5'in altında fiyatlayan finansal piyasalara da yansıdı.

Fed'in eylülde faiz indirimine gitmesi yüksek ihtimal

Waller, faiz indirimi için koşulların uygun olabileceği potansiyel zaman dilimi olarak Temmuz ayını atlayarak Eylül-Aralık aylarını işaret etti. WSJ röportajında Williams, "Aslında Temmuz ve Eylül ayları arasında çok şey öğreneceğiz. III Capital Management'ın baş ekonomisti Karim Basta, Çarşamba günü konuşan üç politika yapıcının da politika gevşemesinin başlangıcı için "Eylül ayını işaret ettiğini" yazdı.

Finansal piyasalar da aynı fikirde ve Çarşamba günü, geçtiğimiz yıl politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında tutan Fed'in Kasım ve Aralık aylarında borçlanma maliyetlerini tekrar düşüreceği ve gösterge politika faizini 2024 yılı sonuna kadar yüzde 4,50-4,75 aralığına getireceği yönündeki bahisleri korudu.

Mayıs ayında faiz indiriminin gerekli olduğuna ikna olmak için birkaç ay daha iyileşmiş enflasyon verilerine ihtiyaç duyacağını söyleyen Waller, geçen hafta da tüketici fiyat endeksinde dört yıldan bu yana ilk aylık düşüşü gösteren verinin olumlu olduğunu söyledi ve önümüzdeki aylarda enflasyonun nasıl gelişebileceğine dair üç senaryo ortaya koydu.

Waller'ın üç senaryosu

Waller'a göre bunlardan en olası iki senaryo, enflasyonun önümüzdeki aylarda Fed'in yüzde 2'lik hedefine doğru ılımlı seyretmeye devam edeceğini, ancak bir senaryonun diğerinden daha hızlı ve tutarlı olacağını gösteriyor. Üçüncü ve en düşük olasılık ise enflasyonun yeniden hızlanması ve faiz indirimlerinin askıya alınması.

Yine de Waller, "İlk iki senaryonun gerçekleşme olasılığının en yüksek olduğuna inandığım için, politika faizini düşürme zamanının yaklaştığına inanıyorum" dedi. Aynı zamanda merkez bankasının faiz belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) başkan yardımcısı olan Williams ise şunları söyledi:

"Geçtiğimiz üç ayın (haziran da dahil) bizi aradığımız dezenflasyonist eğilime yaklaştırdığını hissediyorum. Enflasyonun yüzde 2'lik hedefimize doğru sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğine dair daha fazla güven kazanmak için daha fazla veri görmek istiyorum. Önümüzde birkaç iyi ay var"

Fed'in politika yapıcıları, yılın başlarında beklenenden yüksek gelen fiyat artışlarının ardından, fiyat artış hızının yüzde 2'ye doğru daha sağlam bir şekilde gerilediği konusunda hemfikir.

Ancak Salı günü Fed Başkanı Adriana Kugler malların, hizmetlerin ve şimdi de konutun fiyat baskılarının hafiflemesine destek sağladığını gördüğünü söyledi. Kugler, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği seminerinde yaptığı konuşmada, "Şu anda her üç kategoride de daha fazla ilerleme görüyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Fed'in tercih ettiği ölçüye göre Mayıs ayında enflasyon, Covid-19 salgını sırasında ulaşılan yüzde 7,1'lik zirveden düşerek yıllık yüzde 2,6 oranında gerçekleşti. Fed Başkanı Powell Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin enflasyon verilerinin aşağı yönlü patikaya ilişkin güvene bir miktar katkıda bulunduğunu ve bir gevşeme döngüsünün başlamasının çok uzak olmayabileceğini söyledi.

Fed yumuşak inişi başarabilir

Waller Çarşamba günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının acı verici bir resesyonu ve işsizlikte keskin bir artışı tetiklemeden enflasyonu düşürerek yumuşak inişi başarabileceğini söyledi. Ancak işsizlik oranının Haziran ayında yüzde 4,1'e yükseldiğine dikkat çeken Waller, "İşsizlik için uzun zamandır gördüğümüzden daha fazla yukarı yönlü risk var" diye ekledi.