04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.12.2023 23:06 | Son Güncelleme: 27.12.2023 23:21

Fed faiz indirimine kapıları açtı: Dolar euro karşısında 5 ayın en düşük seviyesini gördü

Dolar, Fed'in yakında faiz oranlarını düşürebileceği beklentisiyle Çarşamba günü euro ve bir dizi para birimi karşısında son beş ayın en düşük seviyesine geriledi. Ancak birçok yatırımcının tatil için ekran başında olmaması nedeniyle hacimlerin yeni yıla kadar durgun kalması muhtemel
Fed faiz indirimine kapıları açtı: Dolar euro karşısında 5 ayın en düşük seviyesini gördü

ABD para birimini diğer altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi yüzde 0,37 düşüşle 27 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesi olan 101,09'a geriledi. Endeks, Fed'in faiz artırımı beklentisi ve ardından Fed'in enflasyonla mücadele için gerçekleştirdiği faiz artırımlarının etkisiyle iki yıl süren güçlü kazanımların ardından 2023 yılında yüzde 2,32'lik bir düşüşe doğru ilerliyor.

Fed 'güvercin' olarak görünüyor

Fed şu anda diğer büyük merkez bankalarına kıyasla güvercin olarak görülüyor. Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD Merkez Bankası'nın Aralık toplantısında beklenmedik bir şekilde güvercin bir tavır sergilemesinin ardından Mart ayında faiz indirimine yönelik fiyatlamalar arttı ve politika yapıcılar 2024 yılında 75 baz puanlık gevşeme öngördü.

Reuters'ın haberine göre Avrupa Merkez Bankası (ECB) da dahil olmak üzere diğer merkez bankaları ise daha uzun süre daha yüksek bir faizde politikanın süreceğini vurguladı. Bu arada Japonya Merkez Bankası, bir değişiklik yapmak için acele etmediğini belirtse de negatif faiz politikasını sona erdirmeye daha yakın olduğunu belirtti.

ECB Fed'e göre daha 'şahin'

Chicago'daki DRW Trading'de piyasa stratejisti olan Lou Brien, "Japonya en azından önümüzdeki birkaç ay içinde aşırı düşük faiz politikasından vazgeçecek ve ayrıca ECB, Fed'in yeni keşfedilen 'güvercin' tutumundan biraz daha şahin bir ses çıkarıyor" dedi.

ABD'deki görünümün anahtarı, faiz indirimlerini neyin tetikleyeceği olacak. Enflasyonun Fed'in gösterge faiz oranından çok daha hızlı düşmesi, parasal koşulları Fed politika yapıcılarının amaçladığından daha fazla sıkılaştırabilir.

Faiz indiriminin perde arkasında ne var?

Zayıflayan ekonomi nedeniyle faiz indirimine gidilirse, ekonomi ve borsa için tünelin ucu karanlık olabilir. Brien, "Faiz indirimlerinin arkasındaki motivasyon hala bilinmiyor ve en önemli faktör olacak" diye ekledi.

Euro yüzde 0,54 değer kazanarak 1,1103 dolar ile 27 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve bu yıl yüzde 3,61 değer kazanma yolunda ilerliyor.