01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2024 22:10 | Son Güncelleme: 03.01.2024 22:23

Fed tutanakları yayınlandı: Faiz indirimi olacak, ama yol haritası belirsiz

Çarşamba günü açıklanan Fed'in toplantı tutanaklarına göre, Fed yetkilileri Aralık ayında faiz indirimlerinin 2024 yılında gerçekleşebileceği sonucuna vardı, ancak bunun ne zaman gerçekleşebileceği konusunda paylaşılan bilgi 'sınırlı' düzeyde kaldı
Fed tutanakları yayınlandı: Faiz indirimi olacak, ama yol haritası belirsiz

Toplantıda, faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC), gösterge faiz oranını yüzde 5,25 ile 5,5 aralığında sabit tutma kararı aldı. Üyeler, 2024 yılı sonuna kadar üç çeyrek puanlık indirim beklediklerini belirtti. Ancak toplantı özetinde bunun nasıl ya da gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda yüksek düzeyde bir belirsizlik olduğu vurgulandı.

Yetkililer enflasyonu düşürme mücadelesinde kaydedilen ilerlemeye dikkat çekereken, 2022 yılının ortalarında zirveye ulaşan enflasyona önemli ölçüde yol açan tedarik zinciri faktörlerinin hafiflediğini söyledi. Ayrıca yetkililer, işgücü piyasasının daha dengeli hale getirilmesinde ilerleme kaydedildiğini, ancak bunun da devam eden bir çalışma olduğunu belirtti.

Belirsizlik had safhada

Tutanaklarda politika patikasına ilişkin "alışılmadık derecede yüksek bir belirsizlik" olduğu kaydedildi. Birkaç üye, enflasyonun hedefler doğrultusunda düşmemesi halinde faiz oranını yüksek bir seviyede tutmanın gerekli olabileceğini söylerken, diğerleri koşulların nasıl geliştiğine bağlı olarak ilave artış potansiyeline dikkat çekti.

Tutanaklarda, "Katılımcılar genel olarak para politikası kararlarının alınmasında dikkatli ve verilere bağlı bir yaklaşımın sürdürülmesinin önemini vurgulamış ve enflasyonun Kurul'un hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde düşmeye başladığı net bir şekilde görülene kadar politikanın bir süre daha kısıtlayıcı bir duruşta kalmasının uygun olacağını teyit etmişlerdir" denildi.

Piyasalar faiz indirimini bekliyor

Fed yetkililerinin ihtiyatlı tonuna rağmen, piyasalar merkez bankasının 2024 yılında agresif bir faiz indirimine gitmesini bekliyor.

Fed 2023’ün son toplantısında politika faizini yüzde 5,25 - 5,5 ile 22 yılın en yüksek seviyesinde tutmuş, 2024’te toplam 75 baz puanlık indirim öngörülmüştü.

Fed fonları vadeli işlemleri bu yıl altı adet çeyrek puanlık indirime işaret ediyor ki bu da öncelikle bankaların gecelik krediler için birbirlerinden ne kadar ücret alacaklarını belirleyen ancak aynı zamanda birçok tüketici borç ürününü de etkileyen fed fonları oranını yüzde 3,75-4 aralığına indirebilir.

Çarşamba günü erken saatlerde Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de ekonomiyi yumuşak bir inişe yönlendirmeye çalışmanın doğasında var olan bir dizi riske dikkat çekerek politika konusunda temkinli olduğunu ifade etti.

Enflasyona karşı mücadele başarılı

Tutanaklar, enflasyona karşı "net bir ilerleme" kaydedildiğini, hatta altı aylık kişisel tüketim harcamaları ölçümünün enflasyon oranının Fed'in yüzde 2'lik hedefinin altına indiğini gösterdiğini belirtti.

Bununla birlikte, belgede ilerlemenin sektörler arasında "dengesiz" olduğu, enerji ve temel malların daha düşük kalmasına karşın temel hizmetlerin hala daha yüksek seyrettiği de belirtildi.