24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.11.2022 09:00 | Son Güncelleme: 07.11.2022 22:41

Forbes: Mavi tik için alınacak 8 dolar faizi ödemeye bile yetmez

Musk'ın mavi tike sahip onaylı hesaplardan aylık 8 dolar alma planı tutarsa, yıllık 38,4 milyon dolar gelir elde edilecek. Forbes satın almanın 1 milyar dolarlık faizi için 10,4 milyon kullanıcının bu parayı ödemesi gerektiğini yazdı. Üstelik uygulamanın influencer'ları uzaklaştırma riski de var
Forbes: Mavi tik için alınacak 8 dolar faizi ödemeye bile yetmez

Tesla ve SpaceX gibi dünyaca ünlü şirketlerin Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, uzun süren tartışmalı bir sürecin ardından 44 milyar dolara Twitter'ı satın aldı. İlk olarak kıdemli birçok yöneticinin işine son verirken, şirketin en çok merak edilen konularından biri olan mavi onay rozeti ya da daha çok bilinen adı ile mavi tik işareti ile ilgili de radikal adımlar atacağının sinyallerini verdi. Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Twitter'ın mavi onay rozeti olan veya olmayanlar için mevcut lordlar/köylüler sistemi saçmalık. Bu işaret ayda 8 dolar" ifadesini kullandı. Elbette Twitter'ın ücretli olma ihtimali tartışma yarattı. 

Twitter'da yaklaşık 400 bin mavi onay rozetli hesap bulunduğu tahmin ediliyor. Twitter CEO'su 8 dolarlık fiyatlanmanın satın alma gücü paritesi ile orantılı olarak ülkeden ülkeye göre değişeceğini de açıkladı.

38,4 milyon dolardan fazla kazanç 

Fiyatların hangi ülkede ne kadar olacağı şu için bilinmese de 400 bin kullanıcıdan ortalama 8 dolar ücret alınırsa Twitter, bu yeni süreçten aylık 3,2 milyon dolar (yaklaşık 60 milyon TL), yıllık ise 38,4 milyon dolar (715 milyon TL) gelir elde etmiş olacak.

Abonelik sisteminin sunacağı avantajlar

Musk, mavi onay rozetinin fiyatını açıkladığı tweet serisinde ücreti ödeyen kullanıcılara sunacağı avantajlar ilgili de bir takım bilgiler verdi. CEO Musk, tweet'inde, ücretli kullanıcıların cevaplar, mentionlar ve aramalarda öncelikli olacağı, uzun video ve ses yayınlama ayrıcalığına sahip olacağı ve diğer kullanıcılara oranla yarı yarıya daha az reklam göreceğini açıkladı.

"1 milyar dolarlık faiz için yeterli değil"

Kullanıcılardan hesaplarını doğrulamaları için ayda 8 dolar talep etmek, Elon Musk'ın sosyal medya şirketini 44 milyar dolara satın almasından kullanılan borçlanmayı karşılamaya yetmeyecek gibi görünüyor. Ayrıca platformun en çok ihtiyaç duyduğu influencer'ları uzaklaştırma riski de taşıyor. Analistlerin tahminlerine göre, teknoloji tarihinin en pahalı satın almalarından birini finanse etmek için kullanılmış olması muhtemel en az 13 milyar dolarlık borç nedeniyle, şirketin yıllık yaklaşık 1 milyar dolarlık faiz gideri var.

"10.4 milyon kullanıcıya ihtiyaç var"

Hesap doğrulama için aylık 8 dolarlık ücret bu bulmacanın bir parçası olabilir ama muhtemelen küçük bir parçası. Forbes, Twitter'ın borcunu karşılamak için her yıl 10,4 milyon kullanıcının bu ücreti ödemesi gerektiğini tahmin ediyor. Şu anda ücretsiz olarak mavi onay işaretine sahip olan yaklaşık 400 bin kullanıcıdan yaklaşık 25 kat daha fazla. Ve bunu benimsemek, Twitter'ın kullanıcıların ilgisini canlı tutmak için bağımlı olduğu güçlü kullanıcıları uzaklaştırma riski taşıyor.

Reklam gelirinin yüzde 5'ine denk geliyor

Wedbush analisti Dan Ives'a göre, Twitter kullanıcılarının bir kısmı hesap doğrulama için ayda 8 dolar ödemeye razı olsa bile, bunun şirketin yıllık 1 milyar dolarlık faiz giderine pek bir etkisi olmayacak. Ives, aylık 8 dolarlık ücretin şirketin mevcut en büyük gelir kaynağı olan reklam gelirlerinin yüzde 4-5'ine eşit yeni bir gelir yaratabileceğine inanıyor.

"Ayda 8 dolar sadece boşluğu doldurur"

Wedbush'un 2022 yılı toplam geliri için yaptığı 5,8 milyar dolarlık son tahmine göre bu rakam en fazla 230 milyon ila 290 milyon dolarlık yeni gelir anlamına geliyor ya da aylık 8 dolar ödeyen 2,4 milyon ila 3 milyon kullanıcı. Aylık 8 dolarlık hesap doğrulama işleminin 1 milyar dolar gelir getirip getirmeyeceği sorusuna Ives, "Hayır, sadece son on yıldır bir koşu bandında olan Twitter'ın daha fazla para kazanması için boşluğu doldurmaya yardımcı oluyor" dedi.

"Kurumsal müşteriler kullanılabilir"

Lightspeed Partners'tan analist Richard Greenfield'a göre aylık 8 dolarlık ücret ek bir gelir akışı eklemekle ilgili, mevcut işin yerini almak değil. Başka bir deyişle, Musk'ın Twitter'ın borç maliyetlerini karşılamak için gereken gelirin çoğunu başka bir yerde araması gerekecek. Dışarıda başka ve muhtemelen daha kazançlı fırsatlar var. Twitter'ın işlerini yürütmek için kritik öneme sahip olduğu bir grup kurumsal kullanıcı olduğuna dikkat çeken Greenfield, "Bu insanlar Twitter için kesinlikle ödeme yaparlar ve anlamlı bir ödeme yaparlar"

"Musk şimdilik bireysel kullanıcılara yöneldi"

Ancak Salı günü Musk bireysel kullanıcılara odaklandı ve bir tweet'inde ücretli doğrulamanın yanıtlarda, bahsedenlerde ve aramada öncelik elde etmelerini, daha az reklam görüntülemelerini ve uzun biçimli ses ve videolar yayınlamalarını sağlayacağını iddia etti. Bu özellik aynı zamanda kullanıcıların bazı yayıncılar için ödeme duvarlarını aşmasına ve içerik oluşturucular için tazminat eklemesine olanak tanıyacak ancak Musk bu girişimlerin her ikisi hakkında da ayrıntıya girmedi. Ancak araştırma firması GlobalData'ya göre influencer'lar bu değişikliğe sıcak bakmıyor ve insanlar Twitter'a etkileşim kurmak için geliyor.

"Çoğu kullanıcı para ödemeye karşı"

Jason Calacanis tarafından Twitter kullanıcıları arasında yapılan bir anketin sonuçları, tüm bu süslü özelliklere rağmen Musk'ın yeni planı kapsamında mavi onay işaretine sahip kullanıcı sayısının aslında azalabileceğini gösteriyor. "Twitter'da doğrulanmak ve mavi onay işareti almak için ne kadar ödersiniz" sorusuna katılımcıların yaklaşık yüzde 82'si hiçbir şey ödemeyeceklerini söyledi.

Mavi onay rozeti nedir ?

Twitter'ın son dönemde çok konuşulan mavi tik hesabı, daha çok kamuyu ilgilendiren paylaşımlar yapan kişilere veriliyor. Şirket, mavi onay rozetinin işlevini şu şekilde açıklıyor: Twitter'daki mavi onay rozeti, kamu menfaatini ilgilendiren bir hesabın orijinal olduğunun bilinmesini sağlar. Mavi rozet alabilmeniz için hesabınızın orijinal, tanınmış ve aktif olması gerekir.