04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2023 23:49 | Son Güncelleme: 24.04.2023 23:50

Forbes yazdı: Apple'ın Goldman Sachs ile ortaklığı neden bankacılığın geleceği?

Geleneksel bankalara olan güven azalırken, teknoloji ve finans dünyasının en ikonik iki ismi bir araya gelerek Amerika'nın en güçlü FinTech'ini yaratıyor. Forbes, Apple'ın Goldman Sachs ile ortaklığının neden bankacılık sektörünün geleceği olduğunu yazdı
Forbes yazdı: Apple'ın Goldman Sachs ile ortaklığı neden bankacılığın geleceği?

Geçen hafta Apple, ülkenin bankacılık sektörüne etkili bir şekilde giriş yaptı. Ortalama bir banka tasarruf hesaplarına daha az ödeme yaparken, 2.6 trilyon dolarlık teknoloji şirketi tasarruf sahiplerine yıllık yüzde 4.15 getiri sunacağını açıkladı. Apple ve Goldman Sachs bu girişimi, Silikon Vadisi Bankası krizinin ardından bölgesel bankaların mevduat tabanlarını korumak için çabaladığı ve nakit sıkıntısı çeken fintech girişimlerinin de aynı şekilde mücadele ettiği bir dönemde geldi.

Apple'ın bir bankacılık lisansı yok

Teknik olarak Apple'ın bir bankacılık lisansı yok. Marcus olarak da bilinen, eyalet tüzüğüne sahip ve FDIC tarafından sigortalanmış Goldman Sachs Bank'a öncülük ediyor. Fintech deyimiyle Apple, Chime, Revolut ve Monzo gibi bir neobanka. Ancak dünya çapında iki milyardan fazla iPhone olduğu ve şu anda Goldman'ın şube ağı olarak hizmet verdiği göz önüne alındığında marka gücü rakipsiz sayılabilir.

Kamuoyu araştırma şirketi Gallup'un yıllık Kurumlara Güven anketine göre, SVB'den önce geçen yıl Amerikalıların yalnızca yüzde 27'si bankalarına büyük ölçüde güven duyduğunu bildirdi. Bu rakam 1979'daki yüzde 60'lık zirve seviyesinden daha düşük. Buna karşın Apple, Interbrand'in yıllık Küresel En İyi Markalar sıralamasına göre 2022 yılında üst üste onuncu kez zirveye yerleşti. İlk 25'e giren tek banka, YouTube'un hemen önünde 24. sırada yer alan JPMorgan oldu.

Yeni yüksek getirili tasarruf hesabı yalnızca Apple'ın kredi kartı Apple Card'a sahip müşteriler tarafından kullanılabiliyor. Bu kullanıcılar dakikalar içinde bir hesap oluşturabilir ve günlük nakit olarak adlandırılan harcama ödülleri otomatik olarak hesaba aktarılır. Hesap, kullanıcıların bakiyelerini ve kazandıkları faizi takip edebilecekleri Apple'ın dijital cüzdanındaki bir gösterge panelinde görüntülenecek. Danışmanlık firması Publicis Sapient'in finansal hizmetlerden sorumlu başkan yardımcısı David Donovon, "Bu gerçekten de her şeyi ekosistem içinde tutmaya yönelik bir çark" dedi.

Goldman'ın mevduat operasyonu

Yeni tasarruf hesabı, Cupertino teknoloji devinin bir dizi yüksek profilli finansal teklifinin yalnızca sonuncusu. Geçtiğimiz ay şirket, tüketicilere ödemeleri sıfır faiz ya da ücretle dört taksite bölme seçeneği sunan kendi şimdi al, sonra öde ürününü sunmaya başladı. Temmuz ayında Apple, satıcıların kart ödemelerini doğrudan iPhone'larından kabul etmelerine olanak tanıyan tap-to-pay uygulamasını başlattı. Apple, tüketicilere ve tüccarlara bu gibi finansal ürünler sunarak, bir yandan müşterilerinin hayatlarının her alanına entegre olurken, bir yandan da kart ücreti topluyor ve kendi ürünlerinin çapraz satışını yapıyor.

“Bu gibi ortaklıklar bankacılığı görünmez yapabilir”

Goldman Sachs, tüm finansal ürünlerinde, kendi müthiş itibarına rağmen arka planda faaliyet gösteriyor. Bu da müşterilerin artık mermer sütunlara ve binlerce gereksiz FDIC sigortalı finans kurumunun bankacılık yapmaya devam ettiği saygıdeğer geçmişlere değer vermediğine dair bahis oynadıklarını gösteriyor. SouthState Bank'ın sermaye piyasaları direktörü Chris Nichols, "Bu gibi ortaklıklar bankacılığı görünmez hale getirebilir" diyor.

Farklı örnekler de var

Bu, bankacılığın çok dışındaki güvenilir bir şirketin tüketicilerin finansal yaşamlarına girmeye çalıştığı ilk sefer değil. 1970'lerde, katalogları ve kredi kartları her yerde bulunan Apple'ınki kadar güçlü bir markayla bir noktada ABD'nin en büyük perakendecisi olan Sears Roebuck, Kaliforniya'da çok sayıda tasarruf ve kredi şubesine sahipti. 1980'lerde Sears, perakende komisyoncusu Dean Witter Reynolds ve emlak komisyoncusu Coldwell, Baker & Co. şirketlerini satın aldı. Ancak, Walmart ve Target gibi teknoloji meraklısı yıkıcıların pazar payını çalmasıyla Sear's temel perakendecilik işinde başarısız oldu. Amazon'un yükselişi Sear's'ın düşüşünü hızlandırdı ve 2018'de şirket iflas başvurusunda bulundu.

Apple'ın Goldman Sachs destekli yeni tasarruf hesabından önce, Apple'ın kredi kartıyla yapılan harcamalardan elde edilen günlük nakit ödüller otomatik olarak iPhone'un dijital cüzdanında tutulan ve Green Dot Bank tarafından verilen ön ödemeli bir dijital kart olan Apple Cash'e yatırılıyordu. Apple'ın hedefi, Apple Cash'in, tüketicilerin PayPal'ın Venmo'sunu ya da Block'un CashApp'ini kullandığı gibi, müşterilerinin iMessage aracılığıyla para göndermesinin bir yolu haline gelmesiydi.

Bankalar geride kalıyor

Apple, müşterileri için iPhone ile entegre bir finansal gösterge tablosu oluşturmak için hızla ilerlerken, geleneksel bankalar hala ilgi çekici bir kullanıcı deneyimi yaratmakta zorlanıyor. Nichols, "Bankanın ya Apple ile rekabet etmesi gerekecek ki bunu bir cüzdanla yapmak zor olacak ya da farklı cüzdan türleri içinde mikro hizmetler oluşturması gerekecek. Apple, birçok bankanın zorlandığı renkli, okunması kolay gösterge tablosuyla bunu çok iyi ifade etti" dedi.

JPMorgan Chase, Bank of America ve Capital One dahil olmak üzere en büyük yedi perakende bankası tarafından desteklenen Zelle'in arkasındaki şirket olan Scottsdale, AZ merkezli Early Warning Services, gelecek vaat eden dijital cüzdanı Paze ile mağazada rekabet etmemeyi tercih etti. Paze özellikle e-ticaret işlemleri için tasarlandı. Müşteriler, katılımcı bankalardan bireyin tüm kartlarıyla önceden yüklenmiş olması gereken banka uygulamaları aracılığıyla cüzdanlarını talep etmeye yönlendirilir. Bir müşteri dijital cüzdanını talep ettikten sonra, alışveriş yapanların PayPal veya Apple Pay düğmelerini kullandıkları gibi çevrimiçi kasalarda kullanabilir. Başarısı, EWS'nin bu seçeneği etkinleştirmeye istekli bir tüccar ağını ne kadar hızlı oluşturabileceğine bağlı olacak.

“Geleneksel değil online bankalarla rekabet ediyorlar”

Apple'ın yeni yüksek getirili tasarruf hesabı muhtemelen kardan ziyade daha fazla iPhone sahibini Apple ve Goldman'ın finans merkezine getirmekle ilgili. Ives'e göre, dünya çapında iki milyar kişi Apple cihazlarına sahip olsa da, yüzde 10'dan daha azı Apple Card kullanıcısı. Net faiz marjları da Goldman için öncelikli olmayabilir. Argus'ta finansal hizmetler araştırma direktörü olan Stephen Biggar, "Geleneksel bankalardan çok online bankalarla rekabet etmeye çalışarak sunmaları gerekenden daha yüksek oranda mevduat çekiyorlar. Bu tür bir ürüne sahip olarak kendi marjlarını sıkıştırıyorlar" dedi.

Goldman Sachs'ın geçen haftaki kazanç çağrısında CEO David M. Solomon yeni Apple anlaşması hakkında övündü. Solomon "Apple ile ilişkimizi derinleştirmemizi, ekosistemlerinden ve birlikte hizmet verdiğimiz, kart sahibi olan ve mevduat hesabına geçmenin kolaylığından yararlanmak isteyen müşterilerimizden yararlanmamızı sağlıyor" dedi. Yedi yıllık bir geçmişe sahip olan ve sıradan insanlara bireysel krediler ve tasarruf hesapları sunan Marcus hakkında ise daha az hevesliydi. Marcus tasarruf hesapları yüzde 3,9 ile Apple'ınkinden çeyrek puan daha az faiz ödüyor. Solomon, "Kimlerin kredi kartı sahibi olduğu ve kimlerin Marcus mevduatına sahip olduğu arasındaki çakışmaya çok yakından baktık ve bu çakışmalar küçük. Herhangi bir yamyamlaşma olup olmadığını görmek için yakından izleyeceğiz" dedi.

Goldman'ın tüketici kredileri ve işlem bankacılığı işlerini içeren Platform Çözümleri şubesi 2020'den bu yana bankaya 3 milyar dolara mal oldu. Banka, kazanç çağrısında, Marcus markası altındaki 4,5 milyar dolarlık teminatsız tüketici kredilerinin 1 milyar dolarını sattığını açıkladı. Kalan bakiye için hala bir alıcı arayışında. Banka ayrıca, perakende müşterilerine ev geliştirme kredileri sunan bir fintech şirketi olan GreenSky'nin satışını araştırdığını açıkladı. Goldman, GreenSky'yi 2021 yılında 2,24 milyar dolar değerindeyken satın almıştı. Solomon, "Tüketici platformu işlerimizde stratejik alternatifleri araştırmaya da devam ediyoruz" dedi.

Dikkat edilmesi gerek

Yine de iki güçlü markanın bile düzenleyiciler söz konusu olduğunda dikkatli davranması gerek. Para Birimi Denetçisi Ofisi, teknoloji şirketleriyle banka ortaklıklarını yakından takip ediyor ve Tüketici Mali Koruma Bürosu halihazırda Goldman Sachs kredi kartı uygulamalarını araştırıyor. Apple High Yield Savings hesaplarının 250 bin dolar FDIC sigorta limitini aşamayacağı unutulmamalı.