22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2024 14:45 | Son Güncelleme: 20.06.2024 14:56

Forbes yazdı: Binance'in kurucusu hapishaneden servetini nasıl ikiye katladı?

Binance'in kurucusu Changpeng Zhao yazı Santa Barbara'da asgari güvenlikli bir hapishanede geçiriyor. Kripto piyasaları yükselirken milyarderin serveti de katlanıyor. Forbes artan milyarların kaynağını yazdı
Forbes yazdı: Binance'in kurucusu hapishaneden servetini nasıl ikiye katladı?

Hapishane Binance'in kurucusu Changpeng Zhao'ya iyi geldi. Halihazırda parmaklıklar ardına giren en zengin kişi ve kriptoda sektöründe birçok kez en zengin kişi olarak anılan Zhao'nun net serveti, hüküm giydiğinden beri yükseldi. Forbes şu anda 61 milyar dolar serveti olduğunu tahmin ediyor ve bu da onu Julia Koch ve ailesinin hemen ardından dünyanın en zengin 24. kişisi yapıyor. Kriptodaki bir sonraki en zengin kişi 11 milyar dolarla Coinbase'in kurucusu Brian Armstrong.

CZ'nin servetindeki yukarı yönlü artışın iki bileşeni var. İlk olarak, büyük kripto borsası Binance'deki yüzde 90'lık hissesi, CZ'nin ABD Adalet Bakanlığı ile kara para aklama ve yaptırım ihlallerinden suçlu bulunduğu bir anlaşmanın parçası olarak Kasım 2023'te CEO'luktan istifa etmesine rağmen 33 milyar dolar olarak değerlendiriliyor. Şirketi de hükümete 4.3 milyar dolar ceza ödedi. Ancak, Zhao'nun kişisel serveti üzerindeki etkisi daha az şiddetli oldu, çünkü sadece 50 milyon dolar ceza ödemek zorunda kaldı. Savunmasından bu yana geçen altı ay içinde Binance, işlem hacmi açısından dünya çapındaki kripto borsaları arasındaki hakimiyetini artırdı ancak Forbes'un en güvenilir kripto borsaları listesinden çıkarıldı. 

BNB'nin yüzde 64'üne sahip

The Block'tan derlenen verilere göre şirketten ayrılmadan önceki iki ayda ortalama yüzde 38 olan toplam spot piyasadaki payı, şirketten ayrılmasından bu yana geçen altı ayda yüzde 42'ye yükseldi. CZ'nin net servetindeki büyük değişiklik, Forbes'un, 94 milyon token veya dolaşımdaki toplam 147,5 milyon BNB tokeninin yüzde 64'ü olduğunu tahmin ettiği, borsada ihraç edilen token BNB'deki kişisel varlıklarını keşfetmesinden kaynaklanıyor. Forbes, Binance'in BNB arzının yüzde 71'ine sahip olduğunu tahmin ediyor.

Borsanın yasal sorunlarına rağmen BNB 2024'te, bitcoin (yüzde 54 artış), eter (yüzde 53 artış) ve solana (yüzde 49 artış) gibi diğer en iyi kriptoları geride bırakarak yüzde 100 arttı. BNB kısa süre önce tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 714 dolara ulaştı ve piyasa değeri 110 milyar dolara oldu.  Peki BNB nedir? Binance coin veya BNB ilk olarak 2017 yılında CZ'nin yeni borsasını başlatması için bir bağış toplama aracı olarak piyasaya sürüldü.

BNB gibi tokenler, kripto projelerini yürüten geliştiriciler tarafından yaratılır ve bir şirketteki gerçek hisse senetlerinden ziyade havayolu mil puanlarına benzer, ancak hisse senetleri gibi kripto borsalarında işlem görürler ve yatırımcılar tarafından aranırlar. BNB gibi tokenlar genellikle müşteri olan sahiplerini alım satım için indirimlerle veya yeni hesap sahiplerini çekmek için bir teşvik olarak kullanılır. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Binance'e BNB'yi ABD'li müşterilere kayıtsız bir menkul kıymet olarak sattığı için dava açmış durumda.

47 yaşındaki Changpeng Zhao, BNB stokunu iki şekilde biriktirdi. Binance 2017 yılında kuruldu ve o ve kurucu ekip toplam 200 milyon BNB arzından 80 milyon token aldı. Forbes'un Gray Wolf Analytics ile birlikte bu tokenları alan cüzdanlar üzerinde yaptığı adli analiz, şirketin orijinal 80 milyon tokenın 46,2 milyonunu elinde tuttuğunu gösteriyor. CZ, Binance'in yüzde 90'ına sahip olması nedeniyle bu miktardan 41,6 milyon BNB ile kredilendirildi.

İkinci kaynağı belirsiz

CZ'nin servetinin ikinci bileşeni daha belirsiz. Forbes tarafından yayınlanan ve Ekim 2023'te Gray Wolf ile birlikte yürütülen bir araştırmanın sonuçları, Binance'in ICO'sunun başlangıçta yetersiz talep gördüğünü, bunun da CZ ve şirketinin satılmayan hisseleri kontrol ettiği cüzdanlara aktarmasına yol açtığını ortaya koydu. 2017 yılında Binance, her biri 0,15 dolardan 100 milyon BNB satarak toplam 15 milyon dolar topladığını iddia etti. Geçen sonbaharda yapılan Forbes analizi, 10,8 milyon BNB'den fazlasının satılmadığını ve 5 milyon dolardan az gelir elde edildiğini gösterdi.

Binance, kripto dünyasında ICO yatırımcıları için sözde bir prospektüs işlevi gören resmi beyaz kitabında, satılmayan tokenlara ne olacağını açıklamadı. Nihayetinde incelemeler, bunların Binance'e ait cüzdanlara yerleştirildiğini gösteriyor. Forbes bugün, bu cüzdanlarda 58 milyon BNB tutulduğunu tahmin ediyor, bu da bugünün fiyatı olan 602 dolara göre 35 milyar dolar değerinde demek. CZ'nin Binance'in yüzde 90'ına sahip olması, ona 52 milyondan biraz fazla ek BNB verecektir. Yine Forbes'un tahminlerine göre CZ yaklaşık 94 milyon BNB tokenine sahip. 

Dünya çapında 200 milyon müşterisi olduğunu iddia etmesine rağmen, Binance'in iç işleyişi hakkında çok az şey biliniyor. Hiçbir zaman bir denetimden geçmedi ve tüm BNB ticaretinin yüzde 53'ünden fazlası Binance'in kendi borsasında gerçekleşiyor. Geçen ay BNB yaklaşık yüzde 5 değer kazandı ki bu da Binance'in kurucusuna kağıt üzerinde yaklaşık 3 milyar dolar kazanç anlamına geliyor. Zhao dört aylık cezasını çekerken, Lompoc II federal ıslahevinin bahçesinde Kaliforniya güneşinin tadını çıkarıyor ve BNB milyarlarının büyümesini izliyor.