22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.06.2024 11:07 | Son Güncelleme: 03.06.2024 11:17

Wall Street Journal yazdı: OpenAI CEO'su Sam Altman'ı zengin eden yatırım imparatorluğu

OpenAI CEO'su Sam Altman kendi yatırım imparatorluğunu yarattı. CEO tarafından desteklenen birçok şirket ChatGPT üreticisi ile de iş yapıyor. Wall Steet Journal Altman'ın masanın iki ucunda da yer almasının gündeme getirdiği sorunları yazdı
Wall Street Journal yazdı: OpenAI CEO'su Sam Altman'ı zengin eden yatırım imparatorluğu

Sam Altman'ın bir günlük işi, bir de ek işi var. Bunlardan sadece biri onu zengin ediyor. OpenAI'ın CEO'su ve kurucu ortağı olan 39 yaşındaki Altman, teknolojik bir devrime öncülük eden 86 milyar dolar değerindeki bir yapay zeka girişimini yönetiyor. Zenginliğin baştan çıkarıcılığının yapay zekanın güvenli gelişimini bozmasını istemediğini söyleyerek ChatGPT geliştiricisinde hiçbir hisseye sahip değil ve yıllık sadece 65 bin dolar maaş alıyor. 

400'den fazla şirkete yatırım yaptı

Altman, Silikon Vadisi'nin en üretken ve agresif bireysel yatırımcılarından biri ve OpenAI'ın başarısından doğrudan yararlanan geniş bir yatırım imparatorluğunu yönetiyor. Şirket dosyalarına ve Wall Street Journal'ın haberine göre, kontrol ettiği holdingler bu yılın başlarında en az 2,8 milyar dolar değerindeydi. Portföyün büyük bir kısmı tam olarak bilinmiyor. Altman ve girişim fonları, Altman'ın kendi tahminine göre Stripe, Airbnb ve Reddit gibi büyük isimler de dahil olmak üzere 400'den fazla şirkete yatırım yaptı. Bu şirketler aile ofisi tarafından yönetiliyor ve bazı tam gelişmiş girişim firmalarının değerine ve büyüklüğüne rakip.

Altman, uzun süredir kişisel bankası olan JPMorgan Chase'den borç alarak, özel şirketlere yüz milyonlarca dolar daha akıtmasına izin vererek girişim hisselerini artırdı. Altman'ın daha önce rapor edilmeyen bu stratejisi, genç şirketlerin büyük bir kısmının iflas ettiği startup yatırımcılığının değişken doğası göz önüne alındığında, risk sermayedarları arasında nadir görülen bir durum. Böylesine kişisel düzeyde borç almak riskli bir kumar.

Anlaşmaların iki tarafında da var

Altman'ın giderek artan sayıda startup'ı OpenAI ile ya müşteri ya da büyük ortağı olarak iş yapıyor. Bu durum Altman'ı anlaşmaların her iki tarafına da yerleştiriyor ve OpenAI'ın çalışmalarından kişisel olarak faydalanabileceği potansiyel çatışmaların giderek artan bir listesini oluşturuyor. OpenAI, Altman'ın başkanlığını yaptığı bir nükleer enerji girişimi olan Helion ile veri merkezlerine güç sağlamak için büyük miktarlarda elektrik satın alacağı bir anlaşma için görüşmeler yapıyor.

11 yaşındaki şirket, henüz kullanılabilir bir formatta bulunmayan bir teknoloji olan nükleer füzyon enerji santralleri kurmayı planlıyor. Altman 2021 yılında Helion'a 375 milyon dolar yatırım yaparak bugüne kadar yazdığı en büyük startup çekini verdi. Girişim geçen yıl ilk müşterisi ve OpenAI'ın en büyük yatırımcısı olan Microsoft ile anlaştı. Altman, OpenAI ve Helion arasında daha önce rapor edilmemiş olan anlaşma görüşmelerinden çekildi.

Ortaklık görüşmelerine katılmıyor

Geçen ay OpenAI, Reddit ile mesajlaşma sitesinin içeriğini ChatGPT ve diğer YZ ürünlerine getirmek için ödeme yapacağı bir ortaklık duyurdu. Altman ve kontrol ettiği kuruluşlar Reddit'in yüzde 7,6'sına sahip, bu da onu üçüncü en büyük dış hissedar yapıyor ve 2014 yılında kısa bir süre CEO olarak görev yaptı. Duyurunun ardından Reddit'in hisseleri yüzde 10 artarak Altman'ın hisselerini 69 milyon dolar artırarak 754 milyon dolara yükseltti. OpenAI bir blog yazısında Altman'ın ortaklık görüşmelerine liderlik etmediğini söyledi.

Altman'ın daha yeni yatırımları, OpenAI tarafından yönlendirilen yapay zeka patlamasından yararlanmayı amaçlayan şirketlere odaklandı. Altman'ın geçen yaz açıklanmayan bir miktarda yatırım yaptığı Apex Security, ChatGPT gibi yapay zeka ürünlerini kullanan şirketlere siber güvenlik yazılımı satmayı hedefliyor. Ayrıca, YZ şirketleri tarafından kullanılan büyük veri merkezlerinin temiz enerji ihtiyaçlarını karşılayan bir girişim olan Exowatt'a da açıklanmayan bir miktar yatırım yaptı. Bir sözcü aracılığıyla Altman, OpenAI ile kişisel yatırımları arasındaki olası çıkar çatışmaları hakkında yorum yapmayı reddetti.

"Yatırımları konusunda şeffaf"

OpenAI Yönetim Kurulu Başkanı Bret Taylor, Altman'ın sürekli olarak politikaları takip ettiğini ve yatırımları konusunda şeffaf olduğunu söyledi. Taylor, “Sam tamamen CEO'luk görevine odaklanmış durumda. Olası çatışmaları dikkatle yönetiyoruz ve her zaman OpenAI'ı ve misyonumuzu ilk sıraya koyuyoruz” dedi. 

Altman girişim yatırımcılığına 2005 yılında Stanford Üniversitesi'nden ayrılmadan kısa bir süre önce kurduğu sosyal ağ girişimi Loopt'u yönetirken başladı. Altman'ın derin nakit kaynakları olmasa da, Loopt'a yatırım yapmış olan etkili girişim şirketi Y Combinator'ın kurucu ortağı olan akıl hocası Paul Graham sayesinde gelecek vaat eden girişimlere erişim sağladı. Altman'ın ikinci girişim yatırımında şansı yaver gitti. 2009 yılında Graham onu, Stripe adında yeni bir ödeme işleme girişimi hayal eden iki genç İrlandalı girişimci olan John ve Patrick Collison ile tanıştırdı. Altman şirketin yüzde 2'si için 15 bin  dolar yatırım yaptı.

Stripe şu anda 65 milyar dolarlık değeriyle SpaceX ve OpenAI dışında ABD'nin en değerli üçüncü girişimi konumunda. Altman'ın şu anda yüzde 2'den daha küçük olan hissesi, bugüne kadarki en başarılı yatırımına işaret ediyor. Stripe geçen yıl OpenAI'nin teknolojisinin ticarileştirilmesine yardımcı olacak bir anlaşma yaptığını da duyurmuştu. 

2012 yılında Altman Loopt'u sattı ve elde ettiği küçük kârı roket yakıtı olarak kullanılan kimyasaldan esinlenerek Hydrazine adını verdiği ilk girişim fonunu oluşturmak için kullandı. Hydrazine'in en büyük dış yatırımcısı, Altman'ın bir başka erken dönem akıl hocası olan milyarder PayPal kurucu ortağı Peter Thiel'di. Altman 2014 yılında Y Combinator'ın başkanı oldu. Bir blog yazısında, o zamana kadar 40 şirkete yatırım yaptığını ve bunlardan beşinin değerinin 100 kat veya daha fazla arttığını yazdı. Kişisel serveti de hızla arttı. Bugünlerde Napa Vadisi ve Hawaii'de tatil evleri var ve Koenigsegg ve McLaren gibi lüks üreticilerin spor arabalarından oluşan bir koleksiyona sahip. Nisan ayında Abu Dabi'ye yaptığı bir iş gezisinde Altman, eşi Oliver Mulherin ile birlikte F1 pistinde GT4 yarış arabalarıyla yarıştı. Altman, Y Combinator'ı yönetirken bile Hydrazine'i yönetmeye devam etti.