18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 22.08.2022 14:18 | Son Güncelleme: 22.08.2022 17:01

Fransa'da fiyatlar tavan yaptı, market zinciri 100 üründe fiyat dondurdu

Fransızlar gıda, enerji ve akaryakıt fiyatlarındaki artıştan şikayetçi. Kuraklığın krizi büyüteceği tahmini durumu daha da karamsar hale getiriyor. Öyle ki Carrefour 100 üründe fiyat dondurma kararı aldı
Fransa'da fiyatlar tavan yaptı, market zinciri 100 üründe fiyat dondurdu

Fransa'da vatandaşlar, son aylarda başta enerji olmak üzere fiyat artışları nedeniyle yaşam standartlarının düşmesinden şikayet ediyor. Öyle ki Fransa’nın uluslararası market zinciri Carrefour, Fransız halkının Rusya-Ukrayna savaşıyla yükselen enflasyonla mücadele etmesine yardımcı olmak için 100 üründe “fiyat dondurma” kararı aldığını açıkladı.

Versailles kentinde yaşayan, mühendislik öğrencisi Saisabil Dafrane, "Bir öğrenci olarak, yaşam standardımın düştüğünü düşünüyorum. Çünkü gelirimiz aynı. Özellikle de öğrenciler olarak. Asgari ücretlileri düşünemiyorum bile" dedi.

Dafrane, gıda alışverişinde her bir ürünün fiyatının en az 1 ya da 2 euro yükseldiğine, bir alışveriş sepetindeki ürün sayısının 20-50 arası değiştiğine, bunun da faturaya fazladan 50 euro olarak yansıdığına işaret etti. Birkaç yıl önce aracının deposunu 50-60 euro'ya doldururken, bunun son günlerde 90-100 euro'yu bulduğunu ifade eden Dafrane, "Bu çok büyük bir bütçe oluşturuyor. Çok zor" diye konuştu.

Fransız perakendeci Carrefour’den yapılan açıklamada, Fransa’da halkın başta enerji ve gıda fiyatlarıyla yükselen enflasyonla mücadele etmesine yardımcı olmak için gıda, sağlık ve giyim ürünleri dahil olmak üzere 100 ürünün fiyatlarını 30 Kasım’a kadar dondurulacağı belirtildi

Başkent Paris'in banliyösü Goussainville sakini Alhassan Binate de aylık 40 euro'nun altında elektrik faturası ödemediğini ve fiyatların her geçen gün arttığını belirterek "Bugün, Fransa'da hayat gerçekten pahalı" dedi. Saint-Denis sakinlerinden Linda, son aylarda enerji ve gıda fiyatlarında ciddi bir artış görüldüğünü dile getirerek, "Her şeyde artış var. Ben biraz şanslıyım çünkü çocuklarım büyük. Mali açıdan bağımsızlar, çalışıyorlar. Eşimle birlikte 2 kişiyiz. Gücümüz yeter. Çocuğu olanlar için üzülüyorum. Çünkü bu şekilde yaşanılmaz" ifadesini kullandı.

Carrefour’un söz konusu kararı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümeti yükselen fiyatları durdurmak için iş dünyasına daha fazlasını yapması yönünde baskısının ardından geldi

Linda, ülkedeki zincir marketlerinden birinden alışveriş sonrası aldıklarını göstererek, "Sadece bu gördükleriniz için 100 euro ödedim. 2 poşette sadece meyve suları, dondurmalar ve 3 paket yoğurt var. Bu her şeyi anlatıyor" diye konuştu. Eskiden Nantes kentinde yaşayan oğlunu ziyaret için gittiklerinde benzine ve geçiş ücretlerine toplam 200 avro verdiklerini anlatan Linda, bugün bu seyahatin 300 euro'ya mal olduğunu vurguladı. Fiyatlardaki artışı "ani ve aşırı" olarak nitelendiren Linda, "Yiyecek hiçbir şey bulamayan aileler olacak" dedi.

Fransız market zinciri Leclerc de mayıs ayında en çok satın alınan 120 ürünün fiyatlarını geçen ay sonuna kadar dondurmuştu.

Paris'te yaşayan Rosa da tüm sektörlerde enflasyona bağlı fiyat artışlarının yaşandığını, bu nedenle ürünlerin fiyatlarını daha dikkatli incelediklerini ve daha az satın alabilecek şekilde gündelik hayatlarını düzenlediklerini kaydetti. İnşaat sektöründe çalışan Moussaoui Fouad, akaryakıttan iş malzemelerine her yerde fiyatların arttığına vurgu yaparak, aylık işleri için akaryakıt masrafının ikiye katlandığı, parkenin metre karesinin son bir ayda 4 euro arttığını kaydetti.

Fransa'da enerji fiyatları temmuzda yüzde 28,5 arttı

Ukrayna-Rusya savaşıyla hızla yükselen gıda ve enerij fiyatlarının, yaz aylarında yaşanan sıcak hava dalgası ve kuraklık ile daha da yukarı çıkması bekleniyor. Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) verilerine göre, ülkede enflasyon temmuzda yıllık bazda yüzde 6,1'e ulaştı. En büyük artış yüzde 28,5 ile enerji fiyatlarında kaydedildi.

Fransız petrol şirketi TotalEnergies, ülkede petrol istasyonlarında 1 Eylül'den yıl sonuna kadar akaryakıt fiyatlarını düşüreceğini duyurdu. Fransız konteyner nakliye şirketi CMA CGM de Asya'dan Fransa'ya konteyner nakliye ücretlerinde 750 euro indirim yapacağını açıkladı

Genel Öğrenci Dernekleri Federasyonu'nun (FAGE) verilerine göre de bu yıl üniversite öğrencilerinin okul başlangıcı dönemindeki masrafları ortalama 2 bin 527 euro'ya ulaşıyor. FAGE, geçen yıl aynı döneme göre bunun yüzde 7,38 oranında artışa tekabül ettiğini açıklayarak, bu artışı "tarihi" olarak nitelendirmişti.

 

Kaynak: AA