17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2024 11:18 | Son Güncelleme: 30.01.2024 12:07

Fransız milyarder Xavier Niel'ın orta sınıftan milyarderliğe uzanan hikâyesi

Turkcell Ukrayna’yı satın almak için harekete geçen Xavier Niel 15 yaşında hediye bir bilgisayarla girişimcilik kariyerine başladı. LVMH’nin sahibi Bernard Arnault'un damadı olan Fransız milyarder o günden sonra telekomünikasyon ve teknoloji endüstrisinde yatırımlar yaparak servetini katladı
Fransız milyarder Xavier Niel'ın orta sınıftan milyarderliğe uzanan hikâyesi

Turkcell Ukrayna’yı kendi telekomünikasyon imparatorluğu NJJ Capital’a katmak isteyen Fransız milyarder Xavier Niel (56), 500 milyon doları gözden çıkardı. Basın toplantısında konuşan Niel ülkeler arasındaki büyük miktarda dolaşım trafiği nedeniyle Turkcell ile anlaşmanın mantıklı olduğunu söyleyerek “Bu, kârına kıyasla çok fazla ödemediğimiz bir varlık" dedi. Milyarderin kariyer geçmişine baktığımızda ise orta gelirli bir aileden ulta zengin hayata geçişinin ardındaki başarıları görüyoruz.

Fransız iş insanı Xavier Niel, telekomünikasyon ve teknoloji endüstrisinde yatırımlar yaparak servetini katlıyor. Bloomberg milyarderler endeksine göre şu anki serveti 6.4 milyar dolar olan Niel, Fransız internet sağlayıcısı ve operatör Iliad firmasının kurucusu ve hissesinin çoğuna sahip. Şirketin yönetim kurulu başkanı ve baş stratejisti olan Niel, aynı zamanda KKR ve Unibail-Rodamco-Westfield şirketlerinin de yönetim kurulu üyesi. Milyarderin sahip olduğu telekomünikasyon şirketleri arasında Monaco Telecom, Salt Mobile ve Eir de var.

Le Monde'un ortağı oldu

Xavier Niel, yatırımlarını sadece telekomünikasyona yapmakla kalmadı. Kendisi aynı zamanda Frank Sinatra tarafından oldukça popüler hale getirilen My Way şarkısının yayın haklarının ve Fransız Le Monde gazetesinin ortağı. Sahibi olduğu medya şirketleri arasında Nice Matin gazetesi ve L'Obs dergisi de var

Hediye bilgisayarla girişimcilik kariyerine başladı

Niel, orta sınıf bir aileden gelmiş olmasına rağmen hatırı sayılır bir servetin sahibi oldu. Babası bir ilaç laboratuvarında avukat, annesi ise muhasebeciydi. İş hayatına erken yaşta telekomünikasyon ve veri hizmetleri geliştirerek başladı. 15 yaşına girdiğinde doğum günü hediyesi olarak babasının armağan ettiği bilgisayarla Niel, girişimcilik kariyerine başladı.

19 yaşında okulu bıraktı

1987 yılında 19 yaşındayken okulu bıraktı ve ilk şirketi Minitel’i kurdu. İnternetin Fransa’daki öncüsü olma niteliğindeki şirketini daha sonra sattı. Minitel, kullanıcılara sohbet hizmeti sağlıyordu ve satıldığında Niel’e 24 yaşında euro milyoneri olma imkanı sağladı.

1995 yılında Sébastien Socchard, Philippe Langlois ve Pierre Séguret tarafından yaratılan Fransa’nın ilk İnternet Servis Sağlayıcısı World-NET'e yatırım yaptı. Xavier Niel, daha sonra adı Iliad SA olarak değiştirilen şirketi devralmasının ardından Minitel’e ters dizin hizmeti sağladı. Bu hizmet Iliad’ın yılda 1 milyon euroluk gelir elde etmesini sağladı. Niel, Iliad'ın yüzde 71’lik hissesini elinde bulunduruyor.

Ülkenin en ucuz operatörünü kurdu

1999 yılına geldiğimizde Niel Fransız internet servis sağlayıcısı Free'yi kurdu. Modem erişiminin ücretsiz olmasından kaynaklandığı için servisin adını Free koydu. 1999 yılında Fransız hosting şirketi Online'ı kurdu. 2010 yılında ise NJJ Capital ile tüm dünyada telekomünikasyon şirketleri satın almaya başladı. Niel, şirketin başkanlığını yürütmeye devam ediyor. 

2012 yılında, Fransa'da pazardaki en düşük fiyata sınırsız sesli arama, mesaj ve veri sunan Free Mobile'ı kurdu. Milyarder 2017 yılında ise İtalya'da Iliad Italia markasını piyasaya sürdü. Eylül 2020'de Iliad aracılığıyla, pazarın yüzde 96 hissesini 2,2 milyar euro karşılığında satın aldıktan sonra 15 milyon aboneyle Polonya mobil pazarının lideri olan Polonyalı operatör Play için halka arz başlattı.

 

Bernard Arnault’un damadı

Niel'in 2010 yılından beri LVMH’nin sahibi Bernard Arnault'un kızı Delphine Arnault ile birlikte. Bernard Arnault, Forbes'a göre 208 milyar dolarlık servetle dünyanın en zengin ikinci insanı, Bloomberg'e göre ise 183 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin üçüncü insanı. Delphine Arnault, Louis Vuitton'da direktör ve başkan yardımcısı olmasının yanı sıra Dior'un başkanı ve icra kurulu başkanı. Çift Paris’te yaşıyor.

Evliliği ile Fransız iş dünyasındaki yerini sabitleyen Niel, Mart 2013'te, yüksek kalitede ücretsiz eğitim sunarak herkesin bilgisayar programcılığına erişimini sağlamaya adanmış bir okul olan l'école 42'yi kurdu. Fransız girişimleri için çalışan Niel, yatırımlarını toplumsal sorumluluklar için kullanmaya devam ediyor. 2017’de yatırım yaptığı dünyanın en büyük kuluçka merkezi olan İstasyon F bunlardan biri.